Ska jag välja fast eller mobilt bredband?
Välj mobilt bredband om du vill ha tillgång till internet även när du är på språng, och fast bredband om du behöver en stabil uppkoppling hemma. Det beror med andra ord helt på hur du planerar att använda ditt bredband, vilket vi ska gå in på lite närmre på den här sidan. Vi berättar även om för- och nackdelarna med båda alternativen och tipsar om sådant som kan vara bra att tänka på.
Då passar mobilt bredband bäst
Om du vill ha ett flexibelt bredband och främst kommer att använda uppkopplingen själv passar mobilt bredband perfekt för dig. Du har i regel flera olika surfmängder att välja mellan, och flera operatörer erbjuder till och med mobilt bredband med fri surf. Fri surf är ett bra alternativ för dig som kommer ha det mobila bredbandet som den enda källan till internet, och inte bara som ett komplement.
Tips! Chili Mobil erbjuder tre olika abonnemang för mobilt bredband, där du i stället för olika surfalternativ får välja mellan olika hastigheter. Fri surf ingår alltid.
Eftersom mobilt bredband använder mobilnätet och skickar och tar emot data via exempelvis 4G och 5G är det viktigt att du väljer operatören som har bäst täckning där du kommer använda bredbandet mest. Operatörernas nät håller hög klass överlag, men om man ska utgå ifrån täckningskartorna är samtliga som starkast i landets södra och mellersta delar. Det innebär inte att du som bor i norra Sverige inte kan skaffa mobilt bredband, utan bara att det är extra viktigt att du kollar upp täckningen hos operatören du är intresserad av innan du beställer.
De största operatörernas täckningskartor
Mindre operatörer använder de större operatörernas mobilnät. Comviq använder till exempel Tele2:s och Telenors nät, Chili Mobil och Hallon delar nät med Tre och Fibio med Telenor.
Mobilt bredband kontant ger ännu större flexibilitet
För dig som är ute efter ett bredbandsalternativ med största möjliga flexibilitet kan mobilt bredband kontant passa ännu bättre än ett abonnemang. Men även i detta fall beror det på hur du planerar att använda bredbandet och hur mycket surf du behöver. Generellt får du mer surf för pengarna med ett abonnemang, så om du klassar dig själv som en storsurfare och vet att du kommer använda bredbandet regelbundet är det ofta ett mer prisvärt val.
Kommer du använda det mobila bredbandet mer sporadiskt, kanske bara några veckor eller månader i taget, och vill kunna ändra prisplan från månad till månad blir ett kontantkort troligtvis både smidigare och billigare.
Du kan ansluta fler enheter till mobilt bredband
Vi nämnde ju att mobilt bredband kanske passar bäst för dig som främst kommer använda bredbandet själv, men du kan faktiskt koppla upp fler enheter. Då behöver du en router för mobilt bredband som du placerar simkortet i. Man använder sedan routerns wifi för att ansluta fler prylar och användare mot nätverket.
Mobilt bredband kan därför vara en bra lösning för företag. Besökare kan då nämligen ansluta sig till det mobila bredbandets wifi utan att koppla upp sig mot till företagets övriga IT-struktur. Kolla gärna in vår sida om mobilt bredband för företag.
Då ska du välja fast bredband
Du som vill ha en snabb och stabil uppkoppling där du alltid är garanterad obegränsad surf bör välja fast bredband (helst via fiber). Detta är även det givna valet om ni är en hel familj som ska dela på uppkopplingen, där många olika enheter ska vara anslutna samtidigt. Det innebär förvisso att bredbandet är låst till en adress, men när det gäller hastigheter och kapacitet vinner fiber över mobilt bredband med hästlängder
Med det sagt kan det ju vara ett större (och dyrare) projekt att skaffa fast bredband, särskilt om du inte redan har fiber indraget i din bostad. Det kan dock vara en väl värd investering eftersom intresset för fiber bara växer i Sverige. Och med tanke på att avvecklingen av ADSL redan har börjat kommer det snart även vara den främsta fasta bredbandslösningen.
Fördelar och nackdelar med mobilt och fast bredband
Det finns för- och nackdelar med både fast och mobilt bredband. Vi vill dock klargöra att det ena alternativet är inte bättre än det andra i sig, utan det handlar helt om vad som passar bäst för just dig och dina internetbehov. Här nedanför listar vi i alla fall några för- och nackdelar med de olika bredbandsteknikerna som kan vara bra att ha i åtanke när du ska göra ditt val.
Fördelar med mobilt bredband
- Flexibelt
- Ofta billigare än fiber
- Inte låst till en adress
Nackdelar med mobilt bredband
- Finns inte alltid med fri surf
- Inte lika snabbt och stabilt som fiber
- Är beroende av operatörens täckning i mobilnätet
Fördelar med fast bredband
- Snabbare och stabilare än mobilt bredband
- Fri surf ingår alltid
- Enkelt att koppla upp flera användare och enheter
Nackdelar med fast bredband
- Låst till en specifik adress
- Dyrt om du måste installera fiber
- Krångligare att byta om du flyttar