Ska jag välja fast eller mobilt bredband?

Om du ska välja fast eller mobilt bredband beror på dina surfvanor och var du vill använda ditt bredband. Förr i tiden brukade man säga att mobilt bredband enbart var ett komplement till fast bredband men idag erbjuder operatörer så pass stor datamängd att du kan använda ett mobilt bredband lika mycket som du skulle använt ett fast bredband. Fördelen med att välja ett mobilt bredband är att du kan ta med din uppkoppling vart du vill medan ett fast bredband eventuellt kan erbjuda större mängd surf till ett bättre pris. Det finns dock mobilt bredband med stor mängd surf till väldigt bra pris. För att välja det billigaste alternativet för dig är det bäst att du först jämför mobilt bredband från de olika operatörerna.

Välj fast eller mobilt bredband efter dina surfvanor

När du ska välja fast eller mobilt bredband ska du först och främst utgå från hur mycket du vill kunna surfa med ditt bredband. Du kan ta reda på din surfmängd genom att utgå från dessa riktlinjer:

  • Småsurfaren: Använder bredbandet till att surfa, maila, göra bankärenden och lyssna på musik eller radio någon enstaka gång. Förbrukar ca 2-10 GB surf/månad.
  • Medelsurfaren: Gör samma saker som småsurfaren men tittar även på tv/film då och då med bredbandet. Förbrukar ca 10-15 GB/månad
  • Storsurfaren: Tittar på tv ca en timme per dag och streamar några filmer i veckan. Lyssnar på musik väldigt ofta och använder även bredbandet till att regelbundet besöka hemsidor och sociala medier. Förbrukar ca 100 GB/månad.
  • Familjesurfaren: Använder bredbandet på samma sätt som storsurfaren men på flera enheter samtidigt. Förbrukar ca 200 GB/månad.

När du vet hur mycket surf du kommer förbruka varje månad kan du utgå från det för att välja det bästa bredbandet för dig. Du bör även fundera på var du vill kunna surfa.

Hitta det bästa mobila bredbandet för dig

Välj mobilt bredband om du vill vara uppkopplad överallt

Med ett mobilt bredband kan du ta med dig uppkopplingen överallt, antingen genom att ansluta det mobila bredbandet direkt i en surfplatta eller med hjälp av ett modem eller router som möjliggör användning av mobilt bredband på en dator eller flera enheter. Med mobilt bredband kan du alltså välja om du vill ta med dig uppkopplingen i bilen, på tåget eller till sommarstugan.

Mobilt bredband kan ha flera enheter anslutna

Om du har en router till ditt mobila bredband kan flera enheter ansluta till det mobila bredbandet. Det gör att mobilt bredband fungerar som ett fast bredband men du kan välja att ta med det vart du vill. För företag kan mobilt bredband vara en bra lösning då besökare kan välja att ansluta sig till det mobila bredbandets Wi-Fi utan att kopplas till företagets övriga IT-struktur. Läs mer om mobilt bredband för företag.