Spela spel med mobilt bredband

Det går att spela spel med ett mobilt bredband. Hur bra din spelupplevelse kommer att vara beror dock på vilket spel du spelar, vilket mobilt bredband du har och hur bra täckning du har.

Du behöver mycket surf om du spelar mycket

För att kunna spela spel på ditt mobila bredband krävs en relativt stor datamängd. Det beror på att många spel drar mycket data, och med ett mobilt bredband har du ingen obegränsad datamängd, som du har med ett fast bredband. Hur mycket data du behöver beror dock på hur mycket du spelar.

Det finns visserligen operatörer som marknadsför mobila bredband med obegränsad surf, men i själva verket brukar det finnas en begränsning, den är bara väldigt hög. En del operatörer kan även ha begränsningar på hur mycket data du får förbruka per dag. Så för att kunna spela spel på ditt mobila bredband måste du säkerställa att du har tillräckligt med surfmängd för att göra det.

Hitta det billigaste och bästa mobila bredbandet
Välj surf
0 GB
5 GB 200 GB

Det fungerar bäst att spela spel via ett mobilt bredband i 4G

För den bästa spelupplevelsen vill du vara uppkopplad till 4G-nätet med ditt mobila bredband. Det beror på att responstiden är mycket kortare i 4G än 3G, och det är mycket viktigt när du spelar spel.

Om du spelar spel i 3G med ditt mobila bredband kan du förvänta dig en responstid på cirka 200–300 millisekunder (ms). Det betyder att allt du ser i spelet kommer med en fördröjning på cirka 200 ms. Om du i stället surfar i 4G är responstiden mycket kortare, cirka 20 ms, och ibland kortare än så.

Tänk på! När 5G introduceras kommer responstiden att bli ännu kortare. Teoretiskt kan responstiden bli så låg som 1 ms.

Responstiden är dock inte jätteviktig för alla spel. Spelar du schack är kanske en fördröjning inte helt avgörande, men det kan det vara om du spelar World of Warcraft, Counter Strike eller något liknande.

Mobila bredband är mer känsliga för störningar

Nackdelen när det kommer till mobila bredband och att spela spel är att mobila bredband är mer känsliga för störningar. Det innebär att du kan få försämrad täckning och hastigheten kan sjunka när du spelar spel. Orsaker till detta kan vara att många surfar mot samma mobilmast samtidigt, att väggar och fönster blockerar signalen eller att det är dåligt väder. 

För att du ska kunna spela spel utan problem med ditt mobila bredband vill du ha så bra täckning som möjligt.

Tips! Förbättra täckningen på ditt mobila bredband genom att skaffa en extern antenn.