Använda mobilt bredband som wifi

Du kan använda ditt mobila bredband som wifi genom att använda en router, skaffa extra simkort eller internetdela via en mobiltelefon eller surfplatta. Det kan vara användbart om ni är en hel familj som vill ha tillgång till surf eller om du bara vill dela med dig av surfen med kompisar. I den här guiden går vi igenom tre olika sätt att använda ett mobilt bredband som wifi.

Upprätta ett wifi-nätverk med en router

Om du använder det mobila bredbandet hemma och du vill att flera enheter ska kunna ansluta till nätverket är en router det bästa alternativet. Har routern ett inbyggt modem behöver du då bara sätta in simkortet i routern för att dela det mobila bredbandet via wifi.

Om din router däremot inte har något inbyggt modem måste du skaffa ett USB-modem som du i sin tur kopplar in i routerns USB-port för att komma igång. Du måste då se till att köpa ett modem som är kompatibelt med din router.

Det finns stationära och portabla routrar

Du kan välja mellan en stationär eller portabel router. Med en portabel router blir det lättare för dig att skapa ditt eget wifi-nätverk var du än befinner dig eftersom den är batteridriven. En portabel router är dessutom mindre, vilket gör den lättare att ta med sig.

En stationär router är i stället en router som du kopplar in i ett eluttag, till exempel i din bostad. Den är också större än en portabel router, vilket gör den svårare att ta med sig. Man kan säga att en stationär router är bäst om du ska använda ditt mobila bredband på en fast plats medan en portabel router fungerar bäst när du är på resande fot.

Fördelar med stationär router

 • Snabb överföring
 • Hög kapacitet

Nackdelar med stationär router

 • Större än portabel router
 • Går inte att ta med sig lika lätt

Fördelar med portabel router

 • Liten och behändig
 • Lätt att ta med sig

Nackdelar med portabel router

 • Inte lika hög kapacitet som en stationär router
 • Inte avsedd för lika högintensiv datakommunikation

Var kan jag köpa en router till mitt mobila bredband?

Routern till ditt mobila bredband kan du köpa hos din mobiloperatör. Du kan även köpa routern i större elektronikbutiker som vanligtvis har större sortiment än operatören.

Tips! Prata med din operatör för att ta reda på vilken router som passar ert surfande.

Vilken router du köper till det mobila bredbandet spelar ingen roll om du och personerna du delar det med bara surfar på webbsidor, läser mejl och liknande. Men om ni spelar spel, streamar film och liknande krävs ofta en router med högre kapacitet.

Dela på det mobila bredbandet med flera simkort

Om ni är en familj som vill dela på det mobila bredbandet men slippa gå via en router kan ni skaffa flera extra simkort som är kopplade till samma abonnemang. Det är dock inte alla operatörer som erbjuder denna tjänst, så kolla upp att det är möjligt att skaffa extra simkort hos din operatör innan du bestämmer dig för att använda den lösningen.

En fördel med att skaffa fler simkort är att ni inte behöver vara nära varandra och koppla upp er mot samma wifi-nät. I stället kan ni befinna er på helt olika platser i landet men ändå surfa på samma mobila bredband.

Hitta det bästa och billigaste mobila bredbandet
Välj surf
0 GB
5 GB 200 GB

Internetdela från din telefon eller surfplatta

Ett annat sätt att använda mobilt bredband som wifi är att internetdela via din surfplatta eller mobiltelefon. Det enda som krävs är att din enhet är utrustad med ett simkort och att du aktiverar internetdelning på enheten. Då skapas ett nätverk som andra enheter kan anslutas till.

Tänk bara på att de andra enheterna då kommer att använda den data som du har i ditt abonnemang. Har du obegränsad surf är det kanske inget större problem, men har du begränsat antal gigabyte kan det vara bra att vara medveten om.

Hur du internetdelar beror på om din enhet har operativsystemet Android eller IOS.

Internetdela med IOS

Du aktiverar internetdelning på en IOS-enhet genom att gå in på Inställningar > Mobilnät > Internetdelning eller Inställningar > Internetdelning. Där trycker du på reglaget där det står ”Tillåt att andra ansluter”. Nu kan andra enheter ansluta sig till ditt nätverk.

Så ansluter du en enhet till nätverket

 1. På enheten du vill ansluta går du till Inställningar följt av Wi-Fi.
 2. Leta upp namnet på den Ipad eller Iphone du internetdelar från.
 3. Tryck på wifi-nätverket för att ansluta och ange lösenordet som krävs för internetdelningen.
 4. Nu kan du börja surfa!

Internetdela med Android

För att internetdela med en Android-enhet måste du först aktivera en så kallad surfzon. Det gör du genom att svepa uppifrån och ned på skärmen och sedan trycka på Surfzon. Om alternativet inte syns i menyn måste du trycka på Redigera i nedre vänstra hörnet och dra Surfzon till snabbinställningarna.

När du har gjort detta kan andra enheter ansluta sig till ditt nätverk.

Så ansluter du en enhet till nätverket

 1. Öppna listan med wifi-alternativ på den enhet du vill ansluta.
 2. Välj namnet på den enhet du internetdelar från.
 3. Fyll i lösenordet.
 4. Klicka på Anslut och börja surfa.