Kan man ha mobilt bredband på en stationär dator?

Ja, du kan använda ditt mobila bredband till en stationär dator. Till just stationära datorer har det rent historiskt varit populärare med fasta bredband, men på senare år har det blivit allt vanligare att använda mobila bredband även i stationära datorer.

Mobila bredband är bra om du inte surfar jättemycket på din stationära dator

Det passar framför allt bra med ett mobilt bredband till en stationär dator om du inte surfar jättemycket. Då kan ett mobilt bredband med en mindre datamängd vara ett prisvärt alternativ. Om du bor på landsbygden kan det dessutom vara ditt enda alternativ att få internet.

Tips! Jämför operatörernas erbjudanden för att hitta det billigaste alternativet och det mobila bredbandet med bäst täckning.

Alternativet passar även bra för dig som surfar på många olika platser och inte vill betala för två olika bredband. Ena dagen kanske du vill surfa på den stationära datorn medan du den andra dagen vill sitta ute i trädgården och surfa på laptopen.

Hitta det bästa mobila bredbandet för stationära datorer
Välj surf
0 GB
5 GB 200 GB

Mobilt bredband är inte ett bra alternativ om du surfar mycket eller spelar på din stationära dator

Det kan absolut vara en bra idé med ett mobilt bredband i en stationär dator, men inte alltid. En stationär dator är ofta mycket kraftfullare än en laptop och klarar av att hantera tyngre filer, spel och liknande. Om du använder din dator för sådant är ett mobilt bredband sällan rätt val för dig. Det beror på att det drar mycket data att ladda ned tunga filer eller spela spel, och med tanke på att mobila bredband ofta har en begränsad datamängd är det bättre med ett fast bredband. 

Mobilnätet är dessutom inte lika stabilt som det fasta nätet, och risken är att du upplever störningar. Om du spelar spel är det alltså inte säkert att din spelupplevelse blir vad du hoppats på.

Mobila bredband har dock blivit bättre med åren, och i dag finns det flera operatörer som erbjuder mycket höga surfmängder. De riktigt höga surfmängderna på mobila bredband är dock oftast mycket dyrare än vad fasta bredband är.

Tips! Ta reda på hur mycket du surfar varje månad och räkna på om det skulle löna sig att ha ett fast bredband eller ett mobilt bredband till din stationära dator.

Hur kopplar jag mitt mobila bredband till min stationära dator?

Du kan koppla ditt mobila bredband till din dator på flera olika sätt. Du kan antingen koppla det via ett USB-modem, även kallat USB-sticka, eller via en router. Om du använder dig av en USB-sticka sätter du in ditt sim-kort som du får när du tecknar det mobila bredbandet i stickan och stoppar in den i din dator.

Vill du hellre koppla ditt mobila bredband till en router finns det två routrar att välja mellan. Du kan antingen använda en router med inbyggt modem eller en utan inbyggt modem. Om din router har inbyggt modem sätter du in ditt sim-kort direkt i routern. Om routern inte har något inbyggt modem måste du skaffa ett. Då sätter du in sim-kortet i modemet, som du i sin tur kopplar in i routern. 

Genom att koppla upp dig via en router kan flera personer surfa på det mobila bredbandet samtidigt, men det är inte möjligt via en USB sticka. Hur många som kan surfa samtidigt via en router varierar. Det beror bland annat på vilken router du har. Med vissa routrar är det möjligt att koppla upp 16 personer samtidigt.

Ska jag ha en stationär eller portabel router?

Förutom att det finns routrar med och utan inbyggt modem finns det även stationära och portabla routrar som du kan använda till din dator. En stationär router ger högre hastigheter än en portabel och är därför att föredra om du bara surfar vid en stationär dator.

Tänk på! Bara för att stationära routrar rent generellt ger högre surfhastigheter behöver inte du uppleva det. Det är många faktorer som påverkar hastigheten på ett mobilt bredband.

Om du däremot väljer att surfa via en laptop är en portabel router det enda alternativet, förutsatt att du inte bara vill använda dig av ett USB-modem.

Behöver min bärbara dator uppfylla några särskilda krav för att klara mobilt bredband?

Din bärbara dator behöver i regel inte uppfylla några särskilda krav för att klara av dagens mobila bredband. Använder du dig av en USB-sticka krävs det bara att datorn har en USB-port och är kompatibel med USB-stickan.

Du kan använda mobilt bredband med kontantkort eller abonnemang till din dator

Det spelar ingen roll om ditt mobila bredband är ett abonnemang eller kontantkort, det går lika bra att koppla upp det mot din dator ändå. Du kopplar upp det mobila bredbandet på samma sätt oavsett om det rör sig om ett abonnemang eller kontantkort. Du använder alltså antingen en router eller en USB-sticka som du stoppar in i datorn.

Vad som är bäst för mobila bredband, kontantkort eller abonnemang, beror på hur dina surfvanor ser ut.

Du kan dela ditt mobila bredband från datorn till både surfplatta och mobil

En fördel med router jämfört med USB-sticka är att du enkelt kan dela med dig av ditt mobila bredband till andra datorer, surfplattor och mobiler. Med en USB-sticka är det bara en person som kan surfa åt gången.