Hur fungerar mobilt bredband?

Precis som för mobiltelefoni kan du teckna ett abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband som gör att du kan koppla upp dig trådlöst mot internet via enheter som datorer och surfplattor. Men till skillnad från mobilabonnemang och kontantkort för mobilen ingår det inga samtal och sms när du beställer mobilt bredband. Det enda du behöver fundera över är hur mycket surf du behöver. Precis som namnet antyder är ditt mobila bredband inte bundet till en plats, utan ska kunna följa med dig i princip överallt, förutsatt att operatören har täckning där du befinner dig.

Hur använder jag mitt mobila bredband?

När du beställer ett mobilt bredband skickar operatören hem ett simkort till dig. Det är genom simkortet du på olika sätt kan använda ditt mobila bredband. Du kan placera simkortet i de flesta modem, routrar och surfplattor.

Tänk på! I dag skickar i stort sett alla operatörer ut så kallade multi-sim med all tre simkortstorlekar när du beställer mobilt bredband, så du behöver inte vara orolig för att få en storlek som inte passar din enhet.

Vill du använda det mobila bredbandet i din dator behöver du ett modem som du ansluter i din dators USB-port. Detta kallas även för dongel eller USB-sticka. Vill du koppla upp flera personer till det mobila bredbandet krävs en router, och en router kan du i de allra flesta fall lägga till när du gör din beställning hos operatören.

Det finns både stationära och trådlösa routrar. En stationär router kan förvisso erbjuda mer kapacitet än en trådlös, men ditt mobila bredband blir ju inte lika mobilt eftersom du är i behov av ett eluttag. Med en trådlös router kan du däremot få tillgång till internet var du än befinner dig, både utomhus och inomhus. Nackdelen med trådlösa routrar är att de inte brukar ge lika höga hastigheter som de stationära.

Till en del enheter behöver du dock varken USB-sticka eller router. I stället kan då enheten ha ett inbyggt simkortsfack, och då går det ju väldigt snabbt att komma igång med det mobila bredbandet.

Kan jag använda mitt mobila bredband i hela Sverige?

Så länge din operatör har täckning ska du kunna använda ditt mobila bredband i princip över hela Sverige. Till skillnad från ett fast bredband är ju ett mobilt bredband inte låst till en och samma adress. Mobila bredband fungerar därför utmärkt att använda i sommarstugan eller på båtsemestern.

Det är dock värt att tänka på att ditt mobila bredband alltså kan fungera olika bra beroende på var någonstans i landet du befinner dig. Därför ska du välja det mobila bredbandet med bäst täckning där du bor eller kommer använda bredbandet mest. Operatörernas täckningsgrad varierar rätt rejält mellan olika delar av landet, så för att få bättre koll på hur det ser ut just hos dig kan du kika på operatörernas täckningskartor som du hittar på deras respektive hemsidor.

Hitta ett mobilt bredband som passar dig

Fungerar mobilt bredband utomlands?

Ska du åka utomlands och vill ta ditt mobila bredband med dig på resan? Det kan fungera, men det beror på operatörens villkor, vilket mobilt bredbandsabonnemang du har och även var du reser någonstans. Om du överhuvudtaget får ta med dig ditt mobila bredband utomlands är användningen i regel begränsad till länder inom EU/EES. I och med att roamingavgifterna försvann för ett antal år sedan surfar du till samma kostnad som i Sverige.

Om du har ett mobilt bredband med kontantkort kan du däremot inte surfa utomlands.

Hur snabbt kan jag surfa med mobilt bredband?

Vilka hastigheter du kan komma upp i med ett mobilt bredband varierar. Faktorer som kan påverka surfhastigheterna är till exempel operatörens täckning där du bor, hur många som surfar mot samma mobilmast samtidigt och vilka geografiska förhållanden du surfar i. Den potentiella maxhastigheten under optimala förhållanden är cirka 60 Mbit/s, men en normalhastighet i 4G-nätet ligger någonstans mellan 10–40 Mbit/s.

Hastigheterna du kan uppnå är mer än tillräckligt för de allra flesta. För att exempelvis streama filmer och serier i HD-kvalitet hos Netflix krävs cirka 5 Mbit/s. Om du bara läser nyheter och tittar på lite videoklipp klarar du dig till och med på ännu lägre hastigheter.