Hur fungerar mobilt bredband?

Ett mobilt bredband fungerar som trådlös uppkoppling för både datorer och surfplattor. Det fungerar nästan likadant som för mobiltelefoni förutom att det inte ingår samtal, sms och mms. Precis som inom mobiltelefoni kan du teckna ett abonnemang eller kontantkort och detta gör du hos en mobiloperatör som erbjuder mobilt bredband.

Ditt mobila bredband består av ett sim-kort och ett modem

När du skaffar ett mobilt bredband får du ett sim-kort hemskickat till dig. Det är genom detta sim-kort du på olika sätt kan använda ditt mobila bredband. Du kan placera sim-kortet i de flesta modem, routrar och surfplattor.

Tänk på! I dag skickar de flesta operatörerna ut trippel-sim. Dessa innehåller alla tre sim-kortstorlekar och passar därför i alla enheter.

Vill du använda din dator behöver du ett modem som du ansluter i din dators USB-port. Detta kallas även för dongel eller USB-sticka. Vill du även koppla upp flera personer samtidigt krävs en router för att göra detta.

Det finns både stationära och batteridrivna routrar. Med en stationär router blir ditt mobila bredband inte lika mobilt eftersom du är i behov av ett eluttag. Med en batteridriven router kan du däremot få tillgång till internet var du än befinner dig, både utomhus och inomhus. Nackdelen med en batteridriven router är att den inte brukar ge lika bra surfhastigheter som en stationär router.

Till en del enheter behöver du dock varken USB-sticka eller router. I stället brukar enheten i sig ha ett inbyggt sim-kortsfack. Det gör det väldigt enkelt att komma igång och börja surfa.

Du kan använda ett mobilt bredband över hela Sverige

Du kan använda ett mobilt bredband i stort sett var du än befinner dig i hela Sverige. Mobila bredband fungerar därför utmärkt att använda i sommarstugan, på båtsemestern eller bara när du vill ha tillgång till internet var du än är.

Det är dock värt att tänka på att ditt mobila bredband kan fungera olika bra beroende på var någonstans i landet du befinner dig. Därför ska du välja ett mobilt bredband hos operatören med bäst täckning. Vilken operatör som har bäst täckning är dock individuellt och beror på var du planerar att använda ditt mobila bredband som mest. 

Tips! Titta på operatörernas täckningskartor för att se vilken operatör som erbjuder bäst täckning där du planerar att använda ditt mobila bredband som mest. Täckningskartorna hittar du på respektive operatörs hemsida.

Hitta ett mobilt bredband som passar dig

En del mobila bredband fungerar utomlands

När du åker på utlandssemester kan du i vissa fall använda ditt mobila bredband utomlands. Det beror dock på vilken operatör du har, vilket mobilt bredband du har och var du reser någonstans. De mobila bredband som fungerar utomlands gör det i regel bara inom EU och EES. I och med att roamingavgifterna försvann för ett antal år sedan surfar du till samma kostnad som i Sverige.

Om du har ett mobilt bredband med kontantkort kan du däremot inte surfa utomlands.

Mobilt bredband har en maxhastighet på 60 Mbit/s

Vilka hastigheter du kan komma upp i med ett mobilt bredband varierar. Hur många som surfar mot samma mobilmast samtidigt, vilka geografiska förhållanden du surfar i och vilken operatör du har är några faktorer som påverkar hastigheten. Den potentiella maxhastigheten under optimala förhållanden är cirka 60 Mbit/s, men en normalhastighet i 4G-nätet ligger någonstans mellan 10–40 Mbit/s.

Hastigheterna du kan uppnå är mer än tillräckligt för de allra flesta. För att exempelvis streama filmer och serier i HD-kvalitet hos Netflix krävs cirka 5 Mbit/s. Om du bara läser nyheter och tittar på lite videoklipp klarar du dig till och med på ännu lägre hastigheter.

Filip Svensson
Filip Svensson Skribent filip.svensson@mobiltbredband.se