Hur fungerar mobilt bredband?

Mobila bredband kopplar upp sig mot mobilnätet och kommunicerar via nätverk som 4G och 5G. Det fungerar med andra ord precis som när du använder mobilen, förutom att du inte har tillgång till samtal och sms. På den här sidan berättar mer om hur mobilt bredband fungerar och tipsar om annat som kan vara bra att tänka på.

Hur använder jag mobila bredband?

När du beställer ett mobilt bredband skickar operatören hem ett simkort till dig. Simkortet innehåller information om dig och ditt abonnemang, och kan beskrivas som själva länken mellan dig och din operatör. Du kan placera simkortet i de flesta modem, routrar och surfplattor.

Tänk på! I dag skickar i stort sett alla operatörer ut så kallade multi-sim med all tre simkortstorlekar när du beställer mobilt bredband, så du behöver inte vara orolig för att få en storlek som inte passar din enhet.

Vill du använda det mobila bredbandet med din dator behöver du ett modem som du ansluter i din dators USB-port. Detta kallas även för dongel eller USB-sticka. Vill du koppla upp flera personer till nätverket behöver du en router för mobilt bredband. Och en router kan du i de allra flesta fall lägga till samtidigt som du beställer mobilt bredband hos operatören.

Välj mellan stationär och trådlös router

Det finns både stationära och trådlösa routrar. En stationär router kan förvisso erbjuda mer kapacitet än en trådlös, men ditt mobila bredband blir ju inte lika mobilt eftersom du är i behov av ett eluttag. Med en trådlös router kan du däremot få tillgång till internet var du än befinner dig, både utomhus och inomhus. Nackdelen med trådlösa routrar är att de inte brukar ge lika höga hastigheter som de stationära.

Till en del enheter behöver du dock varken USB-sticka eller router. I stället kan då enheten ha ett inbyggt simkortsfack, och då går det ju väldigt snabbt att komma igång med det mobila bredbandet.

Kan jag använda mitt mobila bredband i hela Sverige?

Så länge som din operatör har täckning ska du kunna använda ditt mobila bredband i princip över hela Sverige. Till skillnad från ett fast bredband är ju ett mobilt bredband inte låst till en och samma adress. Mobila bredband fungerar därför utmärkt att använda i sommarstugan eller på båtsemestern.

Det är dock värt att tänka på att ditt mobila bredband alltså kan fungera olika bra beroende på var någonstans i landet du befinner dig. Därför ska du välja det mobila bredbandet med bäst täckning där du bor eller kommer använda bredbandet mest. Operatörernas täckningsgrad varierar rätt rejält mellan olika delar av landet, så för att få bättre koll på hur det ser ut just hos dig kan du kika på operatörernas täckningskartor som du hittar på deras respektive hemsidor.

Hitta ett bättre och billigare mobilt bredband
Välj surf
0 GB
5 GB 200 GB

Hur snabbt kan jag surfa med mobilt bredband?

De teoretiska maxhastigheterna (i 4G) för mobilt bredband ligger kring 300 Mbit/s, medan normalhastigheterna är betydligt lägre än så. Hur snabbt ditt mobila bredband är beror också på vilken operatör du har, hur god täckningen är hos dig och hur många i din närhet som är uppkopplade mot samma mobilmast samtidigt.

Visste du? Tre är i dagsläget den enda operatören som erbjuder mobilt bredband med 5G. Och här är både max- och normalhastigheterna betydligt högre. Enligt Tre ligger den teoretiska hastigheten på över 1 000 Mbit/s och normalhastigheterna på mellan 200 och 600 Mbit/s.

Hastigheterna man kan uppnå med mobilt bredband är dock ofta tillräckligt för att tillgodose de flesta behov. För att exempelvis streama filmer och serier i HD-kvalitet via Netflix krävs cirka 5 Mbit/s. Och om du bara läser nyheter och tittar på videoklipp då och då klarar du dig till och med på ännu lägre hastigheter.

Fungerar mobilt bredband utomlands?

Ska du åka utomlands och vill ta ditt mobila bredband med dig på resan? Det kan fungera, men det beror på operatörens villkor, vilket abonnemang du har och även var du reser någonstans. Om du överhuvudtaget får ta med dig ditt mobila bredband utomlands är användningen oftast begränsad till länder inom EU/EES, även om det finns vissa operatörer som erbjuder fri roaming även i andra länder. Det som kan vara bra att tänka på är att operatörerna i princip alltid sätter en gräns för hur mycket surf du får förbruka under resan. Mobilt bredband med fri surf kan du bara använda inom Sverige.

Mobilt bredband kontant fungerar oftast bara i Sverige, men det finns undantag. Telenors kontantkort ska fungera på resor inom EU/EES och även i vissa andra länder, men dubbelkolla detta för säkerhets skull.