Vad är 5G?

5G är den femte generationens mobilnät. Det har alltså funnits flera versioner av mobilnät, och 5G är den senaste versionen. För varje generation har mobilnätet blivit bättre, så 5G är den bästa och snabbaste versionen som finns i nuläget.

Mobilt bredband är den tjänst du behöver för att surfa på en operatörs trådlösa mobilnät. Om du vill surfa i 5G-hastigheter behöver du därför köpa mobilt bredband hos en operatör som erbjuder 5G. 

Vad är skillnaden från 3G och 4G?

Den främsta skillnaden mellan 5G och föregående generationer av mobilnätet är hastigheten. 5G går enormt mycket snabbare.

Nätet klarar också av högre belastning än vad 4G- och 3G-näten gör. Tack vare detta blir 5G-nätet både effektivare och i längden billigare än sina föregångare.

5G-nätet ska också ha mycket mindre fördröjning än tidigare nät. När du klickar eller på annat sätt ber din enhet att göra något kan 5G-nätet reagera så gott som direkt. 

Så förbättrar 5G din nätupplevelse

 • Surfa snabbare. Hastigheterna hos 5G är upp till 100 gånger snabbare än 4G-nätets. Det går alltså mycket snabbare både att ladda upp saker på nätet och ladda ner från nätet.
 • Spela utan fördröjningar. Även svarstiden, den tid nätet tar på sig att reagera när du trycker på något, går mycket snabbare. Det är viktigt när du till exempel spelar spel online.
 • Ladda ner filmer på sekunder. 5G kan hantera mycket mer data samtidigt än vad 4G och de tidigare näten kan. Ska du ladda ner en film eller video märks det stor skillnad på hur snabbt det går.
 • Slipp buffrande. Anslutningen till 5G-nätet väntas bli mer pålitlig än med de tidigare mobilnäten. Du kommer kunna ladda ner mer data samtidigt utan strul med uppkopplingen.
 • Koppla upp fler prylar. Internet of things (IoT) är ett vanligt begrepp när man pratar om 5G. Det syftar på att fler och fler smarta prylar utvecklas som kan kopplas upp till nätet. 5G-nätet är bättre anpassat för att hantera fler uppkopplade prylar.

Det är inte bara för privatpersoner som 5G kommer att bli revolutionerande. Det kommer också att innebära nya användningsområden för industrin och olika samhällssektorer. Till exempel gör 5G det säkrare att utveckla självkörande bilar, och inom vården kan det bli möjligt med distanskirurgi.

Vilka priser har mobila bredband med 5G?

Just nu är det bara Tre som erbjuder mobila bredband med 5G-stöd. De har ett abonnemang med fri surf som kostar 399 kronor. Det mobila bredbandet är tänkt att användas hemma som alternativ till exempelvis fiberbredband.

Tre har även ett flexibelt abonnemang där du betalar en summa beroende på hur mycket du använder bredbandet. Använder du inte bredbandet alls under en månad betalar du 19 kronor i månaden. När du väl använder abonnemanget betalar du mellan 99 och 549 kronor beroende på hur mycket surf du gör av med.

Vilket är det billigaste mobila bredbandet med 5G?

Tre 5 GB är det billigaste mobila bredbandet med 5G just nu (kontrollerat 2023-03-21). Kostnaden är 99 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Tre

Jämför mobila bredband med stöd för 5G

Är du ute efter mobilt bredband med 5G-stöd och vill jämföra olika alternativ? Det kan du göra högst upp på sidan. Just nu är det bara Tre som har mobilt bredband med 5G, men när fler operatörer börjar erbjuda det lägger vi till dem också.

Det är framför allt hastigheten som kommer att skilja mobila bredband med 5G från andra. Om du har tillgång till ett 5G-nät och en enhet som stöder 5G har du chans till mycket högre hastigheter än med 4G.

Det här ska du titta på när du jämför mobila bredband med 5G

 • Surfnivå. Fundera på hur mycket du använder internet, och välj en surfmängd som motsvarar detta. På så sätt slipper du betala för mycket för surf du inte använder, eller köpa till surf om det skulle ta slut.
 • Pris. Månadskostnaden för abonnemanget eller kontantkortet ska du förstås jämföra mellan de olika alternativen. Kolla även upp om operatören tar ut en startavgift eller inte när du tecknar bredbandet.
 • Hastighet. Normalhastigheten för det mobila bredbandet blir relevant att titta på. De högsta angivna hastigheterna kan du bara komma upp i om du använder 5G-nätet, medan 4G räcker för de lägre hastigheterna.
 • Bindningstid. En del operatörer har bindningstid på upp till 24 månader för sina mobila bredband. De flesta kan du dock säga upp när du vill. Var noga med att kolla upp vad som gäller här.
 • Täckning. Att operatören har täckning där du bor är avgörande för att du ska kunna använda ditt mobila bredband över huvud taget. 5G har än så länge bara täckning i vissa delar av Sverige, så titta även på 4G-nätets täckning.

Tänk på! Vill du surfa i 5G-hastigheter måste du försäkra dig om att det finns ett 5G-nät där du bor. Annars kan du bara använda 4G-nätet.

Vilka hastigheter har mobilt bredband via 5G?

Vid optimala förhållanden kan du komma upp i 1 000 Mbit/s när du surfar i 5G-nätet kan i bästa fall nå hastigheter på omkring 10 Gbit/s. Men enligt Tre är normalhastigheten i deras 5G+-nät (alltså det snabbaste 5G-nätet) 200–600 Mbit/s.

Det är främst i storstäder som hastigheten kan bli märkvärt högre än för 4G. På de flesta håll kommer hastigheten ligga i närheten av 4G-nätets hastigheter. Men med sin högre kapacitet och stabilare uppkoppling kommer 5G ändå fylla en viktig funktion även utanför städerna.

Vilken täckning har 5G-nätet?

På sikt är planen att 5G ska vara tillgängligt i stort sett i hela Sverige. I det första skedet är det dock storstäderna och andra välbefolkade orter som kommer att få tillgång till 5G först av alla.

Det är troligt att 5G-utbyggnaden kommer att följa 4G-nätets utbredning. Operatörerna bygger nämligen inte alltid nya master för 5G, utan många uppgraderar sina befintliga 4G-master till 5G.

Tips! De flesta operatörer visar var deras 5G-nät har täckning på sina täckningskartor. Ett tips är att kolla på dem för att få en överblick över 5G-täckningen.

Därmed kommer 5G inte fungera lika bra på alla orter. Bor du på landet och vet att uppkopplingen är sisådär i nuläget, kan du nog inte räkna med några revolutionerande hastigheter i första taget.

Var kan jag använda 5G i dag?

I Stockholmsområdet är 5G-nätet som mest utbrett i dag. Både Telia, Tele2, Tre och Telenor har redan lanserat 5G-nät i Stockholms innerstad. Några av näten sträcker sig till ytterligare orter runt om i Stockholm.

Även du som bor i Göteborg eller Malmö kan använda 5G. Både Tele2 och Tre har lanserat 5G-nät i delar av dessa städer. Tre har också lanserat publika 5G-nät i Lund, Uppsala, Västerås och Helsingborg. Telia bygger i skrivande stund ut sina mobilnät i flera svenska städer, bland annat i Göteborg och Malmö.

Utbyggnaden av 5G-nätet pågår alltså för fullt. Men det är först efter november som 5G kommer att breda ut sig på riktigt. Då kommer nämligen Post- och Telestyrelsen att auktionera ut bredbandsfrekvenser till operatörerna, som de ska använda för att bygga sina 5G-nät.

Vad behöver jag för att använda 5G?

För att kunna använda 5G behöver det förstås finnas ett aktivt 5G-nät där du kommer att surfa. Men det räcker inte att ha ett 5G-nät i närheten. Du måste också köpa ett mobilt bredband och en enhet som båda stöder 5G.

Tänk på! Både ditt mobila bredband och din mobil, surfplatta eller dator måste ha stöd för 5G för att du ska kunna använda nätet.

Många nya mobiler, surfplattor och datorer som säljs nu har stöd för 5G. Det är en sådan du behöver skaffa för att surfa eller spela i 5G-hastigheter. Äldre enheter har inte stöd för 5G. Flera av operatörerna har redan egna erbjudanden på mobiler med 5G-stöd.

Du måste också skaffa ett mobilt bredband där 5G-stöd ingår. Det fungerar inte med vilket mobilt bredband som helst. I dagsläget är det ingen operatör som erbjuder mobilt bredband med stöd för 5G, men det kommer att komma inom en snar framtid.

Det behöver du för att använda 5G

 • En mobil, surfplatta eller dator med stöd för 5G. Den enhet du tänker använda måste ha inbyggt stöd för 5G. Du måste därför skaffa en ny mobil, surfplatta eller dator för att använda 5G-nätet.
 • Ett mobilt bredband som stöder 5G. 5G ingår bara i abonnemang eller kontantkort som specificerar det. Du behöver teckna ett sådant mobilt bredband för att kunna använda 5G.
 • Tillgång till ett aktivt 5G-nät. Det gäller förstås att det finns ett aktivt 5G-nät där du bor eller tänker surfa. Inom ett par år kommer det troligtvis finnas tillgång till 5G-nätet i större delen av Sverige.

Tips! Utgå från vad du tänker använda 5G-nätet till. Vill du främst utnyttja den snabba hastigheten och stabila uppkopplingen till att spela spel? Då behöver du en dator med stöd för 5G, men kanske inte nödvändigtvis en 5G-mobil.

Vilken router behöver jag till mitt mobila bredband med 5G?

Du behöver en router som har stöd för 5G. Du kan alltså inte använda en gammal router som inte har inbyggt stöd för 5G.

Redan nu finns vissa 5G-kompatibla routrar att köpa hos olika återförsäljare. Tre säljer också 5G-kompatibla routrar som du kan köpa till i samband med att du tecknar mobilt bredband hos dem.

Kan mobilt bredband med 5G ersätta fiber?

De flesta hem använder fiber för att koppla upp sig till internet. Det innebär att du får fiber via kablar som är kopplade till din bostad. Av de alternativ som finns för fasta bredband är fiber det klart bästa.

Men när 5G breder ut sig är det mycket möjligt att fler väljer mobilnätet även till hemmet. 5G-nätet kan nämligen komma upp i samma hastigheter som fibernäten, eller till och med ännu högre. 5G-anslutningen är också säkrare och mer stabil än hos de tidigare mobilnäten, och klarar därmed av lika hög belastning som fibernätet.

I dag säljs många mobila bredband med obegränsad surf. Om det gäller även mobila bredband med 5G passar de utmärkt att använda i hemmet. Då behöver du inte oroa dig för att surfen ska ta slut, utan kan fortsätta surfa fritt hemma även med mobilt bredband.

Tips! Mobilt bredband med 5G kan klara samma belastning och hastigheter som dagens fibernät.

Att använda mobilt bredband hemma kan bli mycket billigare än att surfa med fiber. Eftersom 5G-nätet är trådlöst behöver du inte installera några kablar i hemmet för att få uppkoppling. Däremot behövs det 5G-antenner för att förstärka signalen i ett område. Det kostar dock mycket mindre än att installera fiberkablar till varje hushåll.

Det är alltså mycket möjligt att det nya mobilnätet blir en fullgod konkurrent till fiberanslutning. Däremot kommer det förmodligen dröja länge innan 5G helt kan ersätta fiber. Det hänger helt på hur mycket 5G-nätet byggs ut och hur många som kan få tillgång till det.

Vilka operatörer erbjuder mobilt bredband med 5G?

Just nu är det bara Tre som erbjuder mobilt bredband med 5G. Vi kommer hålla utkik på marknaden och uppdatera den här sidan när det tillkommer fler operatörer.

Är strålningen från 5G farlig?

Nej, det finns inget vetenskapligt stöd för att 5G skulle vara farligt. Flera myndigheter har tittat närmare på saken, och ingen av dem menar att det finns någon större risk med strålningen.

5G använder samma typ av radiovågor som de tidigare mobilnäten. Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens riskbedömning av 5G-tekniken har man inte hittat några hälsorisker med dessa radiovågor, så länge de ligger under ett visst referensvärde.

Hittills har strålningen från mobilnäten legat väldigt långt under referensvärdet. Även med 5G kommer strålningen att ha god marginal till referensvärdet, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Mobiloperatörerna ansvarar för att 5G-nätet följer de rekommendationer som finns kring detta.

Strålsäkerhetsmyndigheten fortsätter också att följa utvecklingen av 5G-nätet. De samarbetar även med Folkhälsomyndigheten, Post- och telestyrelsen och Arbetsmiljöverket i frågan.

Vad händer med 2G, 3G och 4G när 5G lanseras?

4G ligger till grund för 5G, och kommer därför att hänga kvar en lång tid framöver. Det kommer användas parallellt med 5G och även utvecklas vidare. Du behöver alltså inte oroa dig för att 4G-nätet försvinner om du inte har tillgång till 5G.

3G och 2G kommer däremot att försvinna mer och mer. Anledningen är att de framför allt används för telefonsamtal för att avlasta 4G-nätet. Allt eftersom mer mobiltrafik flyttas över till 5G-nätet, kommer 4G bli mindre belastat och fungera bättre för telefonsamtal. Därmed behövs inte längre 3G och 2G.

Vanliga frågor om mobilt bredband via 5G

Erbjuder Tele2 mobilt bredband med 5G?

Nej, Tele2 har ännu inte lanserat mobila bredband med 5G. De håller på att utveckla sitt 5G-nät och har hittills lanserat ett nät i Stockholm, Göteborg och Malmö. Deras mobilabonnemang obegränsad går att använda med 5G om du har en mobiltelefon med 5G-stöd.

Erbjuder Telia mobilt bredband med 5G?

Nej, än så länge erbjuder Telia inte mobilt bredband med 5G. Däremot kan vissa av deras mobilabonnemang uppdateras till att fungera med 5G, om du har en 5G-redo mobil.

Erbjuder Tre mobilt bredband med 5G?

Ja, hos Tre kan du skaffa mobilt bredband med 5G-stöd. Högst upp på den här sidan kan du se och jämföra alla abonnemang de erbjuder.

Erbjuder Telenor mobilt bredband med 5G?

Nej, Telenor har ännu inte börjat med mobilt bredband med 5G. De lanserade nyligen sitt första 5G-nät i Stockholms innerstad.

Kan jag surfa i 5G redan nu?

Ja, i delar av Stockholm och i delar av större städer kan du redan nu surfa i 5G. Det krävs dock att du har en mobil och ett abonnemang som båda stöder 5G.