Använda mobilt bredband utomlands
Det är inte många operatörer som låter dig använda ditt mobila bredband utomlands, men det finns ändå vissa som erbjuder den möjligheten. På den här sidan ska vi berätta vilka operatörer det gäller, vad du ska tänka på om du tar med dig bredbandet utanför EU/EES och hur du gör om surfen inte fungerar när du är utomlands.
Vilka mobila bredband fungerar utomlands?
Som vi nämnde är det inte alla operatörer som ger dig möjligheten att ta med dig ditt mobila bredband på resor utomlands. Och de som gör det sätter i stort sett alltid någon slags gräns för hur mycket surf du får använda. Fri roaming gäller i princip bara länder inom EU/EES, även om det finns vissa undantag.
Visste du? EU:s avtal om roaming, ”roam like at home” kom 2017 och gav operatörerna två val: antingen att erbjuda roaming inom EU/EES utan extra kostnader eller att inte tillåta roaming alls. Om det är viktigt för dig att kunna använda ditt mobila bredband när du reser bör du kolla upp operatörens roamingregler innan du beställer.
I tabellen här nedanför ser du vilka av operatörerna med mobilt bredband som låter dig ta med dig bredbandet på resan, vilka länder som omfattas av roamingreglerna och hur mycket surf du får använda.
Användning av mobilt bredband utomlands
Operatör | Du får roama fritt | Begränsning av surf/månad |
---|---|---|
Fibio | Inom EU/EES | Max 50 GB (de större abonnemangen) |
Telenor | Inom EU/EES och andra länder* | Max 50 GB/månad |
* Telenor låter dig använda ditt mobila bredband inom EU/EES, men även i Andorra, Malaysia, Montenegro, Myanmar, Schweiz, Serbien, Storbritannien (även Gibraltar), Thailand, Turkiet och USA.
Värt att nämna är även att Telenor har olika gränser för utlandssurfen beroende på hur mycket surf som ingår i abonnemanget. Har du abonnemang med fri surf får du förbruka max 50 GB utomlands och har du abonnemanget med 15 GB får du ta med dig hela surfpotten på resan.
Tele2:s företagsabonnemang för mobilt bredband fungerar utomlands
Tele2:s mobila bredband för privatkunder fungerar bara inom Sverige, men som företagskund kan du däremot ta med dig ditt mobila bredband utomlands. Abonnemangen Obegränsad och 75 GB inkluderar 100 respektive 75 GB surf som du får använda på affärsresor i länder inom EU/EES.
Kan man betala för att få använda sitt mobila bredband utomlands?
Nej, om du har abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband hos en operatör som inte erbjuder fri roaming inom EU/EES kommer du inte heller kunna betala extra för att få surfa. Roaming och fri roaming omfattas nämligen av samma EU-lag. Operatörer får inte ta ut några extra avgifter för utlandssurf, men samtidigt finns det inget krav på att operatörerna måste erbjuda roaming för surf utomlands.
Fungerar mobilt bredband kontant utomlands?
Det hör inte till vanligheterna att mobilt bredband kontant fungerar utanför Sverige. Telenors kontantkort för mobilt bredband (Surf) ska dock fungera som vanligt inom EU/EES och eventuellt även i vissa länder utanför Europa. Men hör av dig till Telenor och kolla vad som gäller.
Kan man använda mobilt bredband utanför EU/EES?
Om du har ett mobilt bredband som fungerar utanför Sverige ska du även kunna surfa i länder utanför EU/EES. Du får dock vara beredd på att betala extra för det. Vad det kostar att surfa i länder som inte omfattas av EU/EES ser du på operatörernas respektive prislistor.
Du kan få betala från några tior per dag upp till ett par hundra kronor per megabyte. Kostnaderna kan med andra ord skena iväg om man inte tänker till.
Var försiktig med okända wifi-nätverk
Reser du till ett land utanför EU/EES kan du använda dig av hotellets wifi, men i övrigt ska du vara lite restriktiv med att koppla upp dig på okända wifi-nätverk. Om du planerar att åka runt mycket blir det ju lite svårare, så då är ett tips att kolla närmre på om operatören erbjuder några särskilda paket för utlandssurf.
Gäller fri roaming bara på resor?
Ja, operatörerna erbjuder endast fri roaming när du är på tillfällig resa. Använder du ditt mobila bredband mer utomlands än hemma i Sverige under en fyramånadersperiod har operatören rätt att undersöka varför. Fortsätter du sedan att använda bredbandet utomlands kan operatören debitera dig för det och du kommer inte att få fortsätta surfa gratis.
Det finns dock ett visst pristak som operatörerna inte får överstiga. Pristaket låg på 2 euro per GB plus moms 2022, och kommer sänkas successivt till 1 euro per GB plus moms år 2027.
Vad gör man om det inte funkar att surfa utomlands?
Om du vet att din operatör erbjuder roaming för mobilt bredband i landet du befinner dig i, men det ändå inte går att ansluta till internet kan det bero på att dataroaming inte är aktiverat i routern. Hur du aktiverar dataroaming i routern beror lite på vilken routermodell du har, men oavsett måste du börja med att lokalisera routerns ip-adress. Den hittar du oftast på baksidan av routern. Har du en surfpuck ska du öppna locket på baksidan så ser du adressen på en vit lapp.
Visste du? En routers lokala ip-adress börjar i princip alltid med 192.168 och följs sedan av ytterligare två siffror som varierar mellan olika modeller.
Här nedanför ser du ett exempel på hur det går till att aktivera dataroaming på en router, men för att se det exakta tillvägagångssättet rekommenderar vi att du hör med din operatör eller kollar på operatörens hemsida.
Aktivera dataroaming på routern genom att
- Öppna en webbläsare och skriv in ip-adressen.
- Ange ditt wifi-lösenord.
- Gå till Nätverksinställningar.
- Välj Internetanslutningar.
- Aktivera dataroaming.