Ska man välja ADSL-bredband eller mobilt bredband?

Om du ska välja bredband via ADSL eller mobilt bredband beror på hur du har tänkt använda internet. ADSL är stabilare och har ingen databegränsning medan du med ett mobilt bredband får flexibiliteten att surfa var du vill. Ett mobilt bredband är också billigare.

ADSL passar dig som vill ha ett stabilt fast nät

Bredband via ADSL innebär att du får bredband via telejacket, även kallat kopparnätet. Det passar framförallt bra för dig som vill ha ett stabilt bredband med obegränsad uppkoppling. Det förutsätter att du bara surfar hemma eftersom det är ett fast bredband och du behöver ett telejack för att kunna få bredbandet. Men det är inte säkert att du kan ha ett ADSL-bredband även om du har ett telejack.

Du kan inte få ADSL om 

  • det inte finns någon ledig plats i den närmaste telestationen
  • en annan operatör använder telefonledningen
  • din bostad är för långt ifrån närmaste telestation
  • två abonnenter delar på telefonledningen (du kan få ADSL om du själv väljer bort den fasta telefonin).

Du kan inte heller få ADSL-bredband hos vilken operatör som helst. Du kan ta reda på vilka operatörer som kan erbjuda dig ADSL-bredband genom att ange din bostadsadress hos internetleverantörens hemsida.

Kopparnäten släcks ned runt om i Sverige

Mycket tyder på att bredband via ADSL är på väg bort. Runt om i Sverige stänger flera operatörer ned sina kopparnät och många hänvisar i stället till mobilt bredband. ADSL-tekniken nådde sin höjdpunkt under 2008 då det fanns cirka 1,6 miljoner abonnemang i Sverige. Den siffran har sedan dess sjunkit i takt med att andra alternativ har dykt upp på marknaden och blivit bättre.

Du kan använda mobilt bredband överallt

Ett mobilt bredband passar bäst för dig som vill kunna surfa överallt. Om du väljer ett bredband med kontantkort betalar du dessutom bara för den surfmängd du gör av med. Mobilt bredband är dessutom billigare än bredband via ADSL. Det förutsätter dock att du hittar en surfmängd som passar dig. Att köpa till extra surf varje månad blir i stället väldigt dyrt i längden.

Hitta det bästa och billigaste mobila bredbandet
Välj surf
0 GB
5 GB 200 GB

Den svaghet som finns är att mobila bredband inte är lika stabila som bredband via ADSL. Du upplever lättare störningar på grund av väder, vind och hur många som surfar mot samma mobilmast som du.

Nya mobilnät är dock under uppbyggnad och inom kort kommer 5G-nät att introduceras. Dessa kommer vara betydligt stabilare än dagens 4G-nät och erbjuda hastigheter som är upp till tio gånger så snabba.

Datamängden är begränsad

Den stora nackdelen med mobila bredband jämfört med ADSL-bredband är att datamängden är begränsad. I dag finns det dock många olika datamängder att välja mellan, och i de allra största ingår det så mycket surf att du inte ska behöva oroa dig för att surfen ska ta slut.

Tänk på! Är ni flera som surfar på det mobila bredbandet samtidigt kan ni behöva en högre surfmängd.

Operatörerna har inte längre någon bindningstid på sina mobila bredband, så om du väljer en för hög eller låg datamängd är det enkelt att byta till det mobila bredbandet som passar dig bäst.

Mobilt bredband och ADSL har ungefär samma hastighet

ADSL har länge kunnat erbjuda klart högre hastigheter än vad mobilt bredband har kunnat göra. På senare år har dock de mobila bredbanden närmat sig, och i dag kan du få hastigheter på upp till 60 Mbit/s, vilket är jämförbart med maxhastigheterna du kan få med ADSL.

Däremot är ett mobilt bredband inte lika stabilt som ADSL. Det innebär att du troligtvis kommer att få en lägre hastighet än de 60 Mbit/s som är den potentiellt högsta hastigheten.