Ska jag välja mobilt bredband eller fiber?

Står du i valet och kvalet mellan mobilt bredband och fiber? Du är inte ensam. Här kommer vi gå igenom för- och nackdelarna med båda alternativen och tipsar om hur du hittar ett bredband som passar bäst för dig.

Är bredband via fiber alltid bättre än mobilt bredband?

Nej, bredband via fiber behöver inte alltid vara ett bättre alternativ än mobilt bredband. Det beror för det första på vilka förutsättningar du har. Alla har ju till exempel inte möjlighet att få fiberbredband levererat på sin adress, medan mobilt bredband är tillgängligt i princip överallt. Det är dock viktigt att operatören har god täckning i mobilnätet där du har tänkt använda det mobila bredbandet.

Tips! Vi har en sida där du enkelt kan jämföra mobila bredband och själv filtrera sökningen utifrån dina egna behov och önskemål.

Vilken bredbandstyp du bör välja beror även på vilka surf- och internetbehov du har, och hur många ni är som kommer vara uppkopplade samtidigt. För det lilla hushållet som kanske främst använder internet för att läsa mejl, kolla nyheterna och lyssna på musik lite sporadiskt kan mobilt bredband vara ett prisvärt och smidigt val. Men i en större familj där alla ska kunna surfa och streama film utan hinder behövs förmodligen fiberns hastigheter och obegränsade surfmängder.

Tänk på! Bredband via fiber ger alltid obegränsad surf så då behöver du aldrig fundera på att den ska ta slut. Det finns förvisso flera operatörer som erbjuder mobilt bredband med fri surf, men det är i regel rätt dyrt.

Bredband via fiber kommer dock alltid vinna över mobilt bredband när det gäller hastigheter och stabilitet, och så kommer det nog vara tills 5G-näten har fått tillräckligt stor spridning. Men som vi har förklarat här ovanför är det upp till dig att avgöra hur stort surfbehov du har och vilket alternativ som ger dig mest för pengarna.

Det finns fördelar med både mobilt bredband och fiber

Det finns i princip lika många fördelar med mobilt bredband som med fiber. Vilket som är bäst beror helt enkelt på vad du är ute efter. Här nedan ser du några av dem.

Fördelar med mobilt bredband

  • Smidigt att skaffa och installera.
  • Flexibelt och fungerar i princip överallt så länge det finns täckning i mobilnätet.
  • Ger i regel hyfsade surfhastigheter.

Fördelar med bredband via fiber

  • Ger de snabbaste surfhastigheterna.
  • Ger alltid obegränsade surfmängder.
  • Stabilare uppkoppling än andra bredbandsteknikner.

Genom att titta på fördelarna med respektive bredbandsteknik kan du kanske räkna ut vilka nackdelar som kan finnas med de båda alternativen. Mobilt bredband är flexiblare och ofta smidigare att komma igång med än ett fiberbredband, men är inte lika stabilt som fiber och kommer i dagsläget inte upp i lika höga hastigheter. Du har inte heller alltid möjlighet att välja abonnemang med obegränsad surf till mobilt bredband, medan abonnemang till fiber alltid ger obegränsad surf.

Ett klart minus med fiber är tillgängligheten som kan variera rätt rejält beroende på var i landet du bor. Det problemet har du nästan aldrig med mobilt bredband. Även priset på fiber kan variera mellan olika delar av landet. Med det menar vi alltså att det kan vara olika pris på exakt samma abonnemang hos en och samma leverantör.

Mobilt bredband kostar lika mycket oavsett var i Sverige du befinner dig. Tänk dock på att kolla upp vilket mobilt bredband som har bäst täckning i ditt område, annars kommer du inte kunna koppla upp dig och surfa.

Hur fungerar bredband via mobilnätet?

Bredband via mobilnätet är en slags hybrid mellan mobilt bredband och fast bredband. När det gäller faktorer som pris och prestanda är detta jämförbart med bredband via ADSL/telejacket och kan kanske vara ett alternativ för dig som varken vill ha mobilt bredband eller fiber.

Med bredband via mobilnätet får du en fast uppkoppling i din bostad och surfar så mycket du vill för en fast kostnad per månad. Tjänsten går alltså via mobilnätet till en fast anslutningspunkt, det vill säga till den adress som abonnemanget är knutet till. Du kan med andra ord bara använda bredbandet på den adressen.

Är mobilt bredband billigare än fiber?

Priset är en faktor som skiljer sig mellan mobilt bredband och fiber, men även här gäller det att fundera vilket alternativ som blir mest prisvärt för dig i längden. Välj inte bredbandstyp enbart utifrån prislapparna.

Om du inte har fiber indraget där du bor och själv måste initiera och bekosta en installation kommer kostnaderna givetvis bli betydligt större än att bara skaffa mobilt bredband och en router. Men har du redan fiber i bostaden och ”bara” behöver skaffa ett abonnemang hos en bredbandsleverantör behöver det inte vara jättestora prisskillnader. Särskilt inte med tanke på att du alltid får obegränsad surf när du köper bredband via fiber.

Är ni ett hushåll på flera personer som vill kunna surfa snabbt och mycket, lyssna på musik varje dag och streama film och serier kan fiber bli billigare i det långa loppet.

Välj bredband efter behov och önskemål

Sammanfattningsvis gäller det att tänka igenom vilka förutsättningar och internetbehov du och eventuellt ditt hushåll har när ni ska välja mellan mobilt bredband och fiber. Det är helt enkelt det som avgör vilket alternativ som är det bästa.