Kan man se på tv via mobilt bredband?

Ja, det är möjligt att se på tv via mobilt bredband. Det du kan göra är att titta på dina egna betalkanaler över nätet, men för att kunna göra det måste du ha en tv med tillgång till internet, exempelvis en smart-tv. Den hastighet du kommer upp i med ditt mobila bredband påverkar hur bra din tv-upplevelse blir. Vilken datamängd du har på ditt mobila bredband kommer även vara avgörande för hur länge du kan se på tv.

Du behöver en router för att se på tv via mobilt bredband

För att kunna se dina tv-kanaler över nätet måste du koppla upp din smart-tv mot ditt mobila bredband. För att göra detta behöver du både ett modem och en router. Om din router har ett inbyggt modem behöver du bara sätta in sim-kortet direkt i routern. Sim-kortet fick du med i samband med att du tecknade det mobila bredbandet.

Om din router inte har ett inbyggt modem behöver du ett USB-modem. Då sätter du ditt sim-kort i USB-modemet som du i sin tur kopplar in i routerns USB-port. Därefter kan du koppla upp smart-tv:n mot ditt egna wifi-nätverk.

Tips! Om din tv saknar internet kan du koppla upp ditt mobila bredband mot din dator, koppla den till tv:n via en adapter och därefter avnjuta dina favoritprogram.

Du kan koppla upp flera tv-apparater men din hastighet påverkas

Det är fullt möjligt att koppla upp flera tv-apparater mot ditt mobila bredband precis som det är möjligt att koppla upp flera datorer eller surfplattor. Men det kanske inte är att föredra eftersom hastigheten påverkas så mycket att tv-upplevelsen blir försämrad. 

Det krävs mycket data för att se på tv via ett mobilt bredband

Du behöver ha ett mobilt bredband med en stor datamängd för att kunna använda det för att se på tv. Ser du på tv via 3G- eller 4G-nätet drar det cirka 1–3 GB per timme, beroende på hur stor skärm du har och vad du tittar på. Kopplar du dessutom upp flera tv-apparater mot samma mobila bredband kommer det krävas ännu mer data.

Att se på smart-tv via mobilt bredband bör därför ses som en tillfällig lösning. Det finns ofta bättre och billigare alternativ.

Hitta ett mobilt bredband med tillräcklig datamängd
Välj surf
0 GB
5 GB 200 GB

Vilken hastighet krävs för att se på tv via mobilt bredband?

För att titta på tv via streamingtjänster rekommenderas en bredbandshastighet på minst 1,5–3 Mbit/s. För direktsändningar rekommenderas ofta minst 6,5 Mbit/s i hastighet.

Hur hög hastighet som krävs beror också på hur hög bildkvalitet du vill ha. Vill du titta i HD-kvalitet behöver du en hastighet på 5,0 Mbit/s, och vill du titta i Ultra HD-kvalitet krävs minst 25 Mbit/s.