Vad innebär mobilt bredband kontant?

När du skaffar mobilt bredband kan du antingen teckna ett abonnemang eller beställa ett kontantkort. Ett kontantkort innebär att du fyller på en surfmängd för en viss period som du kan använda perioden ut. Operatörerna brukar kalla sina kontantkort för mobilt bredband kontant.

Skillnaden mot ett abonnemang är att du inte binder dig att betala varje månad. I stället kan du fylla på kontantkortet med surf när du behöver det. Behöver du ingen surf nästa månad kan du bara låta bli att fylla på det.

Kontantkort är alltså ett mer flexibelt alternativ till att teckna ett abonnemang för mobilt bredband.

Tips! Ett mobilt bredband kan du ta med var du vill, och med kontantkort betalar du bara för de månader som du vill använda bredbandet. Perfekt för sommarstugan, med andra ord!

Ska jag skaffa kontantkort eller abonnemang för mobilt bredband?

Vilket som passar bäst av kontantkort eller abonnemang beror främst på hur mycket du surfar. Surfar du sporadiskt kan ett kontantkort vara bättre. Detsamma gäller om du inte gör så krävande saker på nätet, till exempel bara kollar mejlen eller läser bloggar.

Ska du däremot göra mer krävande saker med ditt mobila bredband, till exempel se på film ofta eller spela spel, behöver du mer surf, kanske till och med obegränsad. Då är abonnemang för mobilt bredband i regel en bättre lösning.

Tips! Surfar du främst i mobilen kan du se i inställningarna hur mycket surf du har använt. Det ger ett hum om hur mycket surf du behöver köpa.

Då kan du skaffa kontantkort för mobilt bredband

 • Om du inte behöver så mycket surf. Surfar du lite mindre eller oregelbundet är kontantkort den bästa lösningen. Då kan du ändra surfmängden varje månad efter hur mycket du behöver.
 • Om du vill kunna byta fritt. Till skillnad från abonnemang har kontantkort ingen bindningstid. Du väljer varje ny period om du vill fylla på kontantkortet eller inte. Det gör det lättare att byta prisplan eller till och med operatör om du skulle vilja.
 • Om du vill ha koll på dina kostnader. Eftersom du själv fyller på kontantkortet med surf, vet du precis vad du betalar varje period.
 • Om du inte har fast inkomst. Mobilt bredband med kontantkort kan vara bättre om du inte har fast inkomst. Då betalar du bara för den surf du vill ha. Fast inkomst är ofta ett krav för abonnemang, och då betalar du oavsett om du använder surfen eller inte.

Tips! Kontantkort har ingen bindningstid. Därför behöver du inte tänka på det när du jämför kontantkort för mobila bredband.

Vilket är det billigaste kontantkortet för mobilt bredband?

Vilket kontantkort som är billigast för mobilt bredband kan variera. Operatörerna har olika prispaket som uppdateras då och då. Även om en operatör har det billigaste kontantkortet just nu, är det inte säkert att det gäller om några månader.

Tips! Jämför kontantkort då och då för att se om du kan hitta ett billigare mobilt bredband. Priserna kan nämligen ändras.

För att avgöra det billigaste priset behöver du dels titta på surfmängden, dels på giltighetstiden. En lägre surfmängd är förstås billigare än en högre surfmängd. Men om du faktiskt behöver mer surf sparar du pengar på att köpa ett större kontantkort. Annars kan du behöva köpa till extra surf när det tar slut, vilket blir dyrare i längden.

Det är vanligt att fylla på kontantkortet med en viss summa varje månad. Men vet du att du vill använda samma surfpott en längre tid, till exempel ett halvår, är det billigare att köpa ett kontantkort med sex månaders giltighetstid direkt. På samma sätt är det dyrare i längden att fylla på kontantkortet en vecka i taget.

Jämför operatörer och hitta det bästa kontantkortet för mobilt bredband

Det bästa sättet att få det billigaste kontantkortet är att jämföra olika alternativ. I tabellen ovan kan du se vilka kontantkort som finns för mobilt bredband och vad de kostar. Du kan också jämföra andra aspekter för att avgöra vilket kontantkort som passar dig bäst.

Titta på detta när du jämför kontantkort för mobilt bredband

 • Surfmängd. Hur mycket du surfar avgör hur många gigabyte du behöver på ditt kontantkort. Till exempel räcker 1 GB till att surfa cirka en halvtimme per dag eller titta på film i en timme under månaden. Tittar du mycket på film med det mobila bredbandet behöver du 50 GB surf, eller mer om du vill dela surfen med andra.
 • Giltighetstid. Oftast gäller kontantkort i 30 dagar, men det kan variera. Du kan köpa kontantkort som räcker i ett dygn, en vecka, tre månader, ett halvår eller ett år. I längden kan det vara billigare med ett kontantkort med längre giltighetstid.
 • Täckning. Du kan bara använda mobilt bredband med ett visst mobilnät. Du behöver alltså kolla upp vilket mobilnät din operatör använder och om det nätet har täckning där du rör dig.
 • Pris. Välj ett surfpaket för det mobila bredbandet som passar dig, till så lågt pris som möjligt. Kolla också om operatören tar ut någon startavgift när du köper kontantkortet. De flesta gör inte det, men ibland kan det förekomma.

Beställ ett gratis startpaket för mobilt bredband

En del operatörer erbjuder ett startpaket för att komma igång med mobilt bredband. Startpaketet är helt gratis att beställa på operatörens hemsida.

I startpaketet ingår det simkort du behöver för det mobila bredbandet. Ibland kan du även välja till en router till startpaketet, men den måste du betala för.

Däremot finns ingen prisplan laddad på simkortet när du beställer det. Det måste du välja själv och betala för att ladda på kortet.

En del operatörer tar ut en startavgift när du skaffar mobilt bredband. Kolla om det gäller för dig innan du beställer kontantkortet.

Så beställer du mobilt bredband med kontantkort

 1. Beställ startpaket. På operatörens hemsida kan du beställa hem simkortet du behöver för mobilt bredband, helt gratis. Leveranstiden brukar vara 1–5 dagar. När du väl har fått hem simkortet sätter du in det i enheten du vill använda och aktiverar det.
 2. Välj prisplan eller värdebevis. Därefter kan du köpa den surf du vill ha i operatörens app, på deras hemsida eller hos en återförsäljare. En del operatörer kallar sina surfpaket för prisplaner, andra för värdebevis.
 3. Fyll på med surf eller köp ett nytt värdebevis. När du har använt upp den surf du har köpt väljer du själv när du vill fylla på med ny surf. Samma sak gäller om giltighetstiden tar slut innan du använt upp all surf.

Tänk på! Startpaketet för mobilt bredband är gratis, men du måste betala för att ladda kontantkortet med surf.

Vilka operatörer har kontantkort för mobilt bredband?

De allra flesta operatörer erbjuder kontantkort för mobilt bredband. Det finns både hos de större operatörerna och hos flera små operatörer.

Deras erbjudanden kan se lite olika ut. Till exempel varierar det hur höga surfmängder operatörerna erbjuder. Tre och Hallon har ett stort spann från 5 GB upp till 200 GB, medan Telenor har ett mindre spann på 3–60 GB.

Operatörer som erbjuder mobilt bredband med kontantkort

Kan jag köpa mobilt bredband kontant i butik?

Ja, operatörerna säljer mobilt bredband med kontantkort i sina fysiska butiker.

Kan jag köpa mobilt bredband kontant hos en återförsäljare?

Ja, återförsäljare till operatörernas tjänster säljer även kontantkort för mobilt bredband. Där får du dock inte simkortet gratis, till skillnad från om du beställer det.

Tips! Beställ ditt kontantkort för mobilt bredband på nätet. Då behöver du inte betala för simkortet du behöver.

Hur laddar jag kontantkortet till mitt mobila bredband?

Du laddar ditt kontantkort för mobilt bredband precis som med kontantkort för mobilen. Enklast är att ladda ner operatörens app och ladda kontantkortet därifrån. Du kan också ladda kontantkortet på operatörens hemsida.

Tänk på! Du måste ladda kontantkortet minst en gång per år för att simkortet ska fortsätta fungera.

Hur kollar jag saldot på mitt kontantkort?

Du kan kolla ditt saldo genom att logga in på operatörens hemsida. Använder du appen för att ladda kontantkortet ska du även kunna se saldot där. En del operatörer har även särskilda nummer som du kan ringa eller sms:a till för att kolla ditt saldo.

Finns mobila bredband med kontantkort som har fri surf?

Nej, det finns inga mobila bredband med kontantkort som har fri surf. Du behöver alltid välja en viss surfmängd för ditt mobila bredband om du använder kontantkort.

Däremot erbjuder vissa operatörer väldigt höga surfmängder. Det kan handla om 100 eller till och med upp till 200 GB i vissa fall. Använder du väldigt mycket data är detta så nära du kan komma fri surf med ett kontantkort för mobilt bredband.

Behöver jag en router för mobilt bredband med kontantkort?

Ja, om ni är flera som ska använda det mobila bredbandet behövs en router. Det behövs också om det inte finns plats för simkortet i den enhet som du vill använda. 

Ofta kan du beställa en router tillsammans med ditt startpaket för mobilt bredband. Dessa routrar brukar ha inbyggda modem. Det innebär att du bara stoppa in simkortet i routern och koppla upp dig mot nätverket.

Har du redan en router kan du använda den till ditt mobila bredband. Det fungerar på samma sätt. Se bara till att routern fungerar med minst 4G, för att du ska kunna surfa i bra hastigheter.

Tänk på! Se till att din router eller ditt USB-modem stöder minst 4G, för att kunna surfa med rimlig hastighet.

Om det bara är du som ska surfa kan du sätta in simkortet direkt i mobilen, datorn eller surfplattan som du vill använda. Finns det ingen plats för simkortet behövs dock en router även där.

Behöver jag ett USB-modem för kontantkortet?

En del routrar har inget stöd för simkort. I det fallet behövs i stället ett USB-modem. Det är en USB-sticka som du kan sätta in simkortet i, och som du sedan sätter in i din router. Sedan är det bara att koppla upp sig trådlöst mot nätverket.

Du kan också sätta in USB-modemet direkt i din dator. Det kan behövas om datorn inte har plats för simkort och det bara är du som ska använda det mobila bredbandet.

Kan jag köpa mobilt bredband kontant utan bindningstid?

Ja, kontantkort har ingen bindningstid alls. Det är en av de stora fördelarna med kontantkort jämfört med abonnemang.

När du köper mobilt bredband med kontantkort fyller du på med surf för en viss period. När den perioden är slut är du inte bunden varken till operatören eller det surfpaket du valde förra gången.

Kan jag använda mobilt bredband med kontantkort utomlands?

Nej, oftast kan mobilt bredband med kontantkort inte användas utomlands. Hos en del operatörer kan du dock använda det mobila bredbandet inom EU och EES. Kolla därför upp villkoren för det kontantkort som du vill köpa.

I länder som inte ingår i EU eller EES fungerar inte mobilt bredband med kontantkort alls.

Vanliga frågor om mobilt bredband med kontantkort

Finns mobilt bredband med kontantkort med 100 GB?

Ja, det finns mobila bredband med kontantkort med hela 100 GB surf. Vilka som erbjuder det kan du hitta i vår tabell över mobila bredband med kontantkort.

Hur laddar jag ett värdebevis på mitt kontantkort?

Värdebevis är ett annat namn för prisplanen du väljer när du köper mobilt bredband kontant. När du har beställt ett startpaket och aktiverat simkortet får du välja värdebevis hos operatören i fråga. När du köper värdebeviset laddas surfen på ditt kontantkort.

Hur tankar jag mitt kontantkort för mobilt bredband?

Du tankar kontantkortet för ditt mobila bredband via operatörens hemsida. Det finns också appar du kan använda för att ladda kontantkortet.

Gäller mobila bredband med kontantkort i resten av Europa?

En del mobila bredband med kontantkort gäller inom EU och EES. De flesta går dock bara att använda i Sverige.

Finns kontantkort för mobilt bredband med obegränsad surf?

Nej, inga kontantkort för mobilt bredband har obegränsad surf. Däremot finns det väldigt höga surfmängder att välja om du behöver mycket surf.

Kan jag surfa i 4G med kontant mobilt bredband?

Ja, operatörernas kontantkort för mobilt bredband har stöd för 4G. Du bör alltså utan problem kunna surfa i 4G-hastigheter, så länge du har täckning från deras eget 4G-nät. Använder du en router måste även den klara av 4G.

Kan jag surfa i 3G med kontant mobilt bredband?

Ja, operatörernas kontantkort för mobilt bredband ska fungera även med deras 3G-nät. Se bara till att operatören har täckning i det område där du vill använda ditt mobila bredband.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Telekomskribent evelina.grenehed@mobiltbredband.se