Hur mycket surf behöver man till sitt mobila bredband?

Hur mycket data du behöver till ditt mobila bredband beror på hur mycket du surfar. Även vilka sidor du surfar på påverkar vilken datamängd du behöver. Det drar exempelvis mer data att se på film och video än det gör att läsa nyheter.

Hur långt räcker surfen?

Hur långt din surf räcker beror på vad du gör på nätet. Även kvaliteten på det du gör på nätet kan påverka datamängden. Det drar exempelvis mer surf att streama film i hög kvalitet än låg kvalitet.

Här är en indikation på hur mycket data som krävs vid olika typer av internetanvändande:

  • Med 0,5 GB data kan du surfa på nätet i cirka 8 timmar, streama musik i 5 timmar eller titta på video i 1 timme.
  • Med 5 GB kan du surfa på nätet i cirka 80 timmar, streama musik i 50 timmar eller se på video i 10 timmar.
  • Med 10 GB kan du surfa på nätet i cirka 160 timmar, streama musik i 100 timmar eller titta på video i 20 timmar.

Anledningen till att det inte går att säga exakt hur mycket data som olika aktiviteter kräver beror på att alla hemsidor inte är likadana. Att surfa runt på hemsidor med många bilder kräver exempelvis mer data än vad det gör att bara besöka textbaserade hemsidor. Med dessa siffror kan du dock göra en grov uppskattning av hur mycket surf du behöver till ditt mobila bredband.

Jämför mobila bredband med en surfmängd som passar dig

Ska flera surfa på det mobila bredbandet krävs högre data

En fördel med mobila bredband är att du kan koppla upp det mot en router och låta det fungera som ett wifi-nätverk för hela familjen. 

Om ni är flera som ska surfa på samma mobila bredband kommer det dock kräva högre hastigheter. Som tur är finns det mobiloperatörer som erbjuder mycket höga hastigheter på sina mobila bredband. Det finns också operatörer som erbjuder mobila bredband med obegränsad data, vilket passar bra om ni är många som ska surfa.

Tips! I och med att nästan inget mobilt bredband har någon bindningstid kan du enkelt byta surfmängd om du inser att du har valt fel.

Trots att operatörerna säger att datamängden är obegränsad är den oftast inte det. Operatörerna brukar dock sätta en så pass hög datagräns att du vid normal användning inte ska behöva oroa dig för att nå upp till den. 

Operatörerna som erbjuder dessa mobila bredband med obegränsad data kan även ha vissa begränsningar gällande hur mycket surf du får använda per dag.

Välj en lägre surfmängd och byt upp dig om den inte räcker

I dag är det nästan inga mobiloperatörer som har bindningstid på sina mobila bredband. Det innebär att du enkelt kan byta mellan olika prisplaner om du känner att den du har inte passar dig. Om du är osäker på hur mycket data du behöver kan du välja en lägre surfmängd och byta upp dig om du inte känner att den räcker till. På så vis riskerar du inte att betala för mer data än du gör av med.

Filip Svensson
Filip Svensson Skribent filip.svensson@mobiltbredband.se