Hur mycket surf behöver man för mobilt bredband?

Hur mycket surf du behöver på ditt mobila bredband beror på hur mycket du ska använda bredbandet och vad du gör på nätet. Är du osäker på hur många GB som motsvarar dina vanor och behov? Ta hjälp av vår funktion längre ner på sidan och se vilka surfmängder du ska satsa på. Missa inte heller våra bästa tips för att surfa både smart och mer prisvärt.

Välj surf utifrån dina behov

Det är viktigt att komma ihåg att olika nätaktiviteter drar olika mycket surf. Att till exempel streama film och serier och kolla på Youtube-klipp varje dag förbrukar mer surf än att bara läsa mejl och nyheter och kanske surfa runt på några webbsidor.

Det kanske inte alltid är så lätt att veta hur många GB som krävs för just dina behov, men med hjälp av funktionen här nedanför kan du få lite bättre koll. Sedan kan du bara klicka dig vidare för att hitta ett passande mobilt bredband.

Hur mycket surf behöver man för mobilt bredband?

Även du som vill ha kontantkort till ditt mobila bredband kan använda funktionen här ovanför för att se hur många GB surf du ska satsa på. Sedan kan du jämföra mobilt bredband kontant och hitta det bästa alternativet för dig.

Är ni flera som ska dela på bredbandet behövs mer surf

En fördel med mobila bredband är att du kan koppla upp det mot en router och låta det fungera som ett wifi-nätverk för hela familjen. 

Om ni är flera som ska surfa på samma mobila bredband kommer det dock krävas högre surfmängder Som tur är finns det flera operatörer som erbjuder mobilt bredband med riktigt mycket surf. I vissa fall kan du även välja mobilt bredband med obegränsad data, vilket ofta är det bästa, och mest prisvärda, alternativet om ni är många som ska använda det mobila bredbandet.

Kan jag köpa extra surf till mitt mobila bredband?

Ja, många operatörer erbjuder möjligheten att fylla på surfen till mobilt bredband om den skulle ta slut innan det är ny månad och dags för påfyllning av surfen som ingår i ditt abonnemang. Men du ska tänka på att det i princip alltid är rätt dyrt att fylla på extra surf. Så om du upptäcker att surfen tar slut upprepade gånger, kan det vara bättre att uppgradera till ett abonnemang med mer surf. Det kommer bli billigare i längden.

Så mycket surf drar de populäraste apparna

Som vi nämnde tidigare så kräver olika nätaktiviteter olika mycket surf. Här nedanför har vi sammanställt en lista några av de populäraste apparna och hur mycket data som förbrukas vid en timmes användning och ungefär vad förbrukningen landar på per månad. Tänk på att förbrukningen även kan ha att göra med vilken kvalitet du väljer att kolla på serier eller lyssna på musik i

Så mycket surf drar dina appar

  • Spotify. Lyssnar du på musik i en timme med mellankvalitet förbrukas cirka 115 MB. Det innebär att cirka två timmars lyssning om dagen blir en förbrukning på 8 GB per månad.
  • Netflix. Kollar du på film eller serier i normalkvalitet förbrukas cirka 1 GB surf i timmen. Om du streamar cirka en timme om dagen gör du av med ungefär 30 GB surf varje månad.
  • Youtube. Tittar du på Youtube-klipp i 720p förbrukas cirka 1 GB i timmen. Om du tittar ungefär en timme om dagen förbrukas cirka 30 GB/månad.
  • Instagram. När du använder appen dras cirka 720 MB i timmen. Instagrammar du en timme om dagen förbrukas cirka 21 GB surf i månaden, vilket är ganska mycket jämfört med många andra sociala medie-appar.
  • Facebook. Här förbrukas cirka 80 MB i timmen. En timmes Facebook-användning blir alltså 2,5 GB i månaden. Om du även tittar på videoklipp genom appen kommer surfförbrukningen stiga ytterligare.

Hur kan jag spara på surfen?

Det finns några enkla knep du kan testa för att spara lite på surfen. Här nedanför kan du läsa mer om våra tre bästa tips för att surfa smartare och mer prisvärt!

Så surfar du smartare

  1. Låt inte appar och hemsidor vara aktiva i onödan. Kom ihåg att stänga ner både appar och hemsidor när du har använt dem. Om du bara klickar ned apparna är de fortfarande aktiva och kommer därför fortsätta förbruka data, och även dra onödigt mycket batteri.
  2. Koppla upp dig mot wifi när du kan. När det finns möjlighet kan du koppla upp dig mot wifi och spara på din egen data. 
  3. Välj själv när du vill uppdatera din enhet. Avaktivera automatiska uppdateringar på din enhet och välj själv när du vill uppdatera dina appar. Passa till exempel på när du har tillgång till wifi.