Hur fungerar mobilt bredband med fri surf?

Mobilt bredband med fri surf fungerar som vilket mobilt bredband som helst, men med skillnaden att du inte har en viss surfpott att hålla dig till. Du kan med andra ord förbruka väldigt mycket surf utan att behöva oroa dig för att plötsligt bli utan innan det är dags för den månatliga påfyllningen.

Du kan behöva mobilt bredband med fri surf om du

  • Ska dela bredbandet med flera användare och enheter
  • Kommer ha det mobila bredbandet som enda källan till uppkoppling
  • Förbrukar stora mängder surf (minst 100 GB) varje månad

Finns det någon begränsning för mobilt bredband med fri surf?

Ja, det finns i princip alltid ett visst tak för hur mycket surf som får förbrukas under ett dygn, även om operatörerna marknadsför det som “fri” eller “obegränsad” surf. Misstänker operatören att du missbrukar surfen kan de begränsa ditt abonnemang eller till och med avaktivera det. I vissa fall kan du behöva identifiera dig via sms för att få fortsätta surfa.

Tänk på! Läs igenom operatörens villkor för mobilt bredband med fri surf, så att du vet vad som gäller.

Men oavsett vilken operatör du har ska det alltså handla om en väldigt hög förbrukning för att det ska uppstå misstankar om ett missbruk, så det är egentligen inget du behöver oroa dig för så länge du surfar “normalt”.

Räkna ut om du behöver fri surf på mobilt bredband

Med hjälp av vår funktion här nedanför kan du snabbt och smidigt räkna ut hur mycket surf du kan behöva på ditt mobila bredband. Fyll bara i hur mycket tid du lägger på olika nätaktiviteter så ser du hur många GB som motsvarar det. Landar det på mellan 100 och 200 GB är ett mobilt bredband med fri surf ofta det mest prisvärda alternativet.

Räkna ut hur mycket surf du behöver

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Vilket är det billigaste mobila bredbandet med fri surf?

Chili Mobil Fri surf är det billigaste mobila bredbandet med fri surf just nu (kontrollerat 2024-07-13). Kostnaden är 349 kr/mån i 2 månader, därefter 399 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Chili Mobil

Vilket är det bästa mobilt bredband med fri surf?

Comviqs mobila bredband med obegränsad surf är ett av de bästa just nu, enligt vår bedömning. Priset är relativt lågt, du surfar tryggt via Tele2:s och Telenors mobilnät och om du binder abonnemanget får du med en 4G-router på köpet. En stor fördel är också att du kan välja att köpa det mobila bredbandet med abonnemang eller kontantkort.

Vilket mobilt bredband med fri surf som är bäst just för dig beror i slutändan dock helt på dina personliga behov och förutsättningar. Se vår rekommendation som en vägledning, men jämför flera olika alternativ utifrån dina personliga preferenser.

Fungerar mobilt bredband med fri surf utomlands?

Ja, det finns mobilt bredband med fri surf som fungerar utanför Sverige (fri roaming gäller på resor inom EU/EES), men det finns alltid en viss begränsning när det gäller hur mycket surf du får förbruka under resan. Du kan med andra ord inte surfa fritt utanför Sverige.

Tips! Läs mer i vår guide Använda mobilt bredband utomlands.

Exakt hur mycket surf du får förbruka utomlands varierar dock mellan olika operatörer. Du som har mobilt bredband med fri surf för företag kan i regel räkna med något generösare utlandsvillkor, men kolla alltid upp vad som gäller innan resan.

Vanliga frågor om mobilt bredband med fri surf

Kan flera användare dela på mobilt bredband med fri surf?

Ja, om du skaffar en router kan flera användare och enheter ansluta till det mobila bredbandet och surfa fritt. Du placerar då simkortet i routern och sedan är det bara att koppla upp sig och börja surfa.

När kan man behöva mobilt bredband med fri surf?

Mobilt bredband med fri surf kan vara ett bra alternativ för dig som till exempel inte kan få eller inte vill ha fast bredband, för dig som ska dela det mobila bredbandet med flera användare eller för dig som helt enkelt förbrukar stora mängder data varje månad.

Kan man surfa hur mycket som helst med mobilt bredband med fri surf?

Nej, även om det heter “fri surf” finns det i regel ändå en viss gräns för hur mycket data du får förbruka per dygn. Misstänker operatören ett missbruk av surf kan de begränsa din surfmängd eller helt enkelt avaktivera abonnemanget. Men det krävs väldigt hög förbrukning för att det ska ske.

Finns det mobilt bredband med fri surf utan bindningstid?

Ja, du kan i regel välja om du ska teckna det mobila bredbandet med eller utan bindningstid. Det blir i princip alltid lite dyrare om du tecknar bredbandet utan bindningstid, men då blir det å andra sidan enklare att byta surfnivå eller till och med operatör om du inte är nöjd. Lägger du till en enhet (som router eller surfplatta) i din beställning tillkommer det dock nästan alltid en viss bindningstid

Finns det mobilt bredband med fri surf som stödjer 5G?

Ja, flera operatörer erbjuder mobilt bredband med fri surf som stödjer 5G. Du ser vilka mobila bredband som stödjer 5G genom att klicka på Läs mer i tabellen högst upp på sidan.

Vad kostar mobilt bredband med fri surf?

Mobilt bredband med fri surf kostar från cirka 400 upp till cirka 600 kronor, beroende på vilken operatör du väljer. Du kommer i princip alltid lite billigare undan om du binder abonnemanget.