Vilken router och modem ska jag välja?

För att komma igång med ditt mobila bredband behöver du antingen en router eller ett modem. Vilken router eller vilket modem som du ska ha beror på hur ditt internetanvändande ser ut. I den här guiden går vi igenom det du behöver tänka på för att göra ett så bra val av router eller modem till ditt mobila bredband som möjligt.

Om du behöver USB-modem eller router beror på hur du surfar

Var någonstans du surfar på nätet och om det bara är du som ska använda det mobila bredbandet är avgörande för om du behöver en router eller om du klarar dig med ett USB-modem. Fundera på hur du ska använda ditt mobila bredband för att enklare kunna ta ett beslut.

Välj ett modem om du reser mycket

Mobilt bredband med modem innebär ofta att du har ett USB-modem som du kopplar in direkt i datorn. Ett USB-modem är perfekt för dig som reser mycket och behöver kunna koppla upp dig mot nätet på resande fot. Nackdelen med ett USB-modem är dock att det bara går att surfa en person åt gången. Men så länge det bara är du som ska använda det mobila bredbandet spelar det ingen roll.

Välj en router om du vill använda det mobila bredbandet med flera enheter

Om du vill kunna koppla upp flera enheter mot det mobila bredbandet samtidigt ska du välja en router. Det är ofta mycket enkelt att dela mobilt bredband via router. Förutom en router behöver du också ett modem för att kunna dela det mobila bredbandet. En ny router har ofta ett inbyggt modem medan äldre varianter inte har det. Om din router inte har ett inbyggt modem måste du skaffa ett externt USB-modem som du stoppar in i routern.

Välj mellan stationär eller portabel router

Det finns mängder av routrar att välja mellan, men innan vi går mer in på djupet på vad du ska titta på måste du bestämma dig för om den ska vara stationär eller portabel.

Du bör välja en stationär router om du surfar mycket hemma och vill ha stabilt och bra internet. En stationär router är bättre än en portabel router och ger högre hastigheter, men du förlorar lite av flexibiliteten.

En portabel router är perfekt att ta med sig ut på stranden, till sommarstugan eller på husvagnssemestern. Routern är batteridriven och kan användas i stort sett överallt. Du blir väldigt flexibel med en sådan och flera personer kan koppla upp sig samtidigt. Routern i sig är dock inte lika kraftig som en stationär.

Tips! Det finns så kallade fickroutrar som är så små och behändiga att de får plats i din ficka.

Se till att routern och modemet är kompatibelt med ditt operativsystem

Innan du köper ett modem eller router måste du ta reda på om den är kompatibel med operativsystemet på den enhet du surfar på. Dessa uppgifter brukar du vanligtvis hitta på försäljarnas hemsida. Om du inte hittar uppgifterna där kan du alltid kontakta tillverkaren och fråga.

Om du använder både ett USB-modem och en router måste du även se till att modemet och routern är kompatibla med varandra.

Jämför routrarnas räckvidd, hastighet och nätverksstandard

När du vet vilken typ av router du ska ha är det dags att jämföra alternativen. När du jämföra olika routrar är det framförallt tre saker du ska titta på.

Nätverksstandard

Med nätverksstandard syftar man på olika protokoll som gör routern snabbare. I regel är det så att routern med den senaste nätverksstandarden även är den snabbaste. Att ha den senaste standarden är dock inte det viktigaste. Även en äldre standard kan vara mycket bra.

Namnen på nätverksstandarderna har varit allt annat än lättförståeliga, men från 2019 ska det vara lätt att förstå vilken nätverksstandard som är den senaste. De olika namnen kommer framöver att skrivas som Wifi följt av en siffra, exempelvis Wifi 5. Ju högre siffra, desto nyare standard.

Hastighet

Hastigheten som står angiven på en router visar hur lång tid det tar att skicka information från en enhet till en annan. Siffran som anges är dock när routern är inkopplad med en kabel; den trådlösa hastigheten är vanligtvis något lägre än så. Hastigheten anges oftast i Megabit per sekund, Mbps.

Vilken hastighet som passar dig bäst beror återigen på hur du har tänkt att använda ditt mobila bredband. Om du surfar mycket på en laptop eller surfplatta vill du ha hög trådlös hastighet. Men om du använder den stationära datorn för att föra över stora filer vill du att hastigheten med kabeln inkopplad ska vara hög.

Räckvidd

Den tredje saken du bör titta på när du jämför olika routrar är räckvidden. Med en starkare signal blir det lättare att koppla upp din enhet mot nätet och du kan surfa på längre avstånd från routern.

Idag finns det routrar med både externa och inbyggda antenner. I regel är routrar med externa antenner bättre eftersom de ofta har längre räckvidd. Dessutom kan du rikta antennerna mot den närmaste mobilmasten.

Hitta det bästa och billigaste mobila bredbandet
Välj surf
0 GB
5 GB 200 GB