Vilket mobilt bredband har bäst täckning?

Flera undersökningar visar att Telia är den operatör som har bäst täckning. Men bara för att Telia har fått pris för bästa täckning behöver deras täckning inte vara bäst där du ska använda ditt mobila bredband som mest. Därför är det viktigt att du jämför operatörernas täckning åt för att försäkra dig om att täckningen är bra där du surfar mest.

Telias täckning är bäst för tredje året i rad enligt P3:s mätningar

Det internationella företaget P3 Connect har under flera års tid jämfört mobilnäten i Sverige, och Telias nät har korats till det bästa flera år i rad. I testet har man lagt fokus på flera saker, däribland täckningen, som har visat sig vara bäst hos Telia.

Telias resultat var 969 poäng av totalt 1 000 möjliga. Ingen svensk mobiloperatör har tidigare fått ett lika bra resultat. 

Även Smarto hyllar Telias nät

Det är inte bara i P3:s mätningar Telias täckning får fina betyg. Även Smarto har testat operatörernas täckning, och Telia kniper förstaplatsen. Smarto skriver att Telia tveklöst har den bästa täckningen, och att de har gjort sig kända som en operatör som även satsar på den nordligaste delen av landet. Andra operatörer har till skillnad från Telia främst satsat på södra Sverige.

Telia är oftast den mobiloperatör som har bäst täckning om du bor högt upp i Norrland eller långt ut på landsbygden.

Täckningen kan variera beroende på var du bor

Trots att Telias täckning har prisats för sin täckning behöver den inte vara bra just där du bor eller använder ditt mobila bredband. Det finns skillnader runt om i landet och ibland även på lokal nivå. Av den anledningen måste du jämföra operatörernas täckning för att se vilken som är bäst för dig. Det gör du lättast genom att titta på operatörernas täckningskartor som du hittar på deras hemsidor.

Tänk på! Täckningen som operatörerna visar är bara vägledning och ingen garanti för bra täckning.

Du bör även vara medveten om att vissa mobiloperatörer använder samma nät. Det innebär att du kommer få exakt samma täckning med fler olika operatörer. Hallon och Tre använder sig exempelvis av samma mobilnät.

Täckningen kan påverkas av omgivningen och föremål

Den täckning du får på ditt mobila bredband kan påverkas av många saker. Använder du ditt mobila bredband i skogen, i kuperad terräng eller långt ifrån närmaste mobilmast kan din täckning försämras. Detsamma gäller om du befinner dig inomhus där väggar, dörrar och liknande är i vägen och försämrar radiosignalernas framkomlighet.

Något annat som kan påverka din täckning är om flera surfar mot samma mobilmast samtidigt. Det är dock tyvärr något som är svårt för dig att påverka.

Tips! Köp en extern antenn till ditt mobila bredband om täckningen är svag.