Fast bredband via mobilnätet kan vara ett alternativ för dig som kanske varken kan eller vill skaffa bredband via fiber. Här går vi igenom vad bredband via mobilnätet egentligen innebär, vilka fördelar det finns med denna bredbandshybrid och vilka operatörer som erbjuder det i dagsläget.

Vad innebär fast bredband via mobilnätet?

Fast bredband via mobilnätet är en bredbandslösning för hemmet. Lösningen kan passa bra om du inte vill eller kan skaffa bredband via fiber. Beroende på hur du bor sker uppkopplingen antingen via en utomhusmottagare som monteras på din fastighet, eller via en inomhusrouter.

Visste du? Bredband via mobilnätet kan även kallas för FWA, som står för Fixed Wireless Access.

Köper du bredband via mobilnätet ingår alltid obegränsad surf i abonnemanget. Om det finns olika abonnemang att välja mellan är det i så fall bredbandshastigheterna som skiljer alternativen åt.

Vad kostar fast bredband via mobilnätet?

Abonnemang för fast bredband via mobilnätet kostar ungefär lika mycket som abonnemang för bredband via ADSL. Men priserna kan variera något beroende på operatör och även var i landet du bor.

Normalt ligger priset på ett abonnemang för fast bredband via mobilnätet med en hastighet på cirka 30 Mbit/s på 300-400 kronor. Kostnad för installation tillkommer, men du kommer ändå betydligt billigare undan än om du skulle dra in fiber.

Så fungerar installationen av fast bredband via mobilnätet

När du beställer fast bredband via mobilnätet gör operatören vanligtvis en första kontroll av din adress för att se vilka förutsättningar du har och vilken utrustning som passar bäst där du bor.

Tänk på! Operatören fastställer installationskostnaden utifrån dina förutsättningar och hur mycket arbete som installationen kommer kräva. Det kan variera något, men kostnaden ligger från cirka 2 400 kronor.

Din operatör skickar en tekniker hem till dig som installerar och monterar antennen, det vill säga mottagaren, på din fastighet. När monteringen är klar ska teknikern göra en kontrollmätning av prestandan för att säkerställa att du får de hastigheter du betalar för. Du har rätt att säga upp avtalet om du inte får de hastigheter du blivit lovad.

Hur lång är leveranstiden?

Operatören måste först undersöka dina förutsättningar för fast bredband via mobilnätet där du bor. Tillsammans med installationen kan leveranstiden därför uppgå till cirka sex månader efter det att du fått din order bekräftad.

Om operatören måste bygga nya master i ditt område är leveranstiden ännu längre.

Är fast bredband via mobilnätet bättre än fiber och mobilt bredband?

Om fast bredband via mobilnätet är ett bättre val för dig än exempelvis bredband via fiber eller mobilt bredband beror helt på dina förutsättningar och internetbehov. Det kan vara ett bra alternativ för dig som inte kan eller vill skaffa bredband via fiber där du bor, men önskar ett bredbandsalternativ som ger obegränsad surf och hyfsat höga hastigheter.

Fördelar med fast bredband via mobilnätet

 1. Billigare att installera än fiber. Att installera fast bredband via mobilnätet kostar ungefär en tiondel av kostnaden för att dra in fiber.
 2. Kan installeras året om. Till skillnad från fiber kan man installera fast bredband via mobilnätet oavsett årstid eftersom man inte behöver gräva i marken.
 3. Du får alltid obegränsad surf. Med fast bredband via mobilnätet får du alltid tillgång till obegränsad surf, vilket inte alltid är möjligt med mobilt bredband.

Nackdelar med fast bredband via mobilnätet

 1. Lägre hastigheter än fiber. Överföring via mobilnätet har vissa begränsningar i tillgängliga frekvenser. Både hastigheterna och stabiliteten kan även påverkas av yttre faktorer som kraftig nederbörd och dimma.
 2. Risk för buffrande och långa svarstider. Utvecklingen har gått snabbt, men tekniken i mobilnäten kan fortfarande inte klå fiberns kraft och korta svarstider.
 3. Högre månadskostnader. Månadsavgiften för ett abonnemang för fast bredband via mobilnätet är i regel något högre än för ett abonnemang för bredband via fiber.

Vilka operatörer erbjuder fast bredband via mobilnätet?

I dagsläget är det bara Telia och Telenor som erbjuder fast bredband via mobilnätet. Här nedanför kan du läsa lite mer om operatörernas respektive erbjudande.

Fast bredband via mobilnätet hos Telenor

Efter att du beställt fast bredband via mobilnätet hos Telenor, gör operatören en bedömning av täckningen och ger utifrån det förslag på passande utrustning. Du kan antingen få en 5G-utomhusmottagare plus Google Nest Wifi, eller en 5G-inomhusrouter om du bor i lägenhet och har god täckning inomhus.

Du kommer få hem ett simkort och en router med information om hur du kopplar in den. Telenor skickar även med en extern antenn vid behov.

Tänk på! Har du beställt en antenn och installation från Telenors samarbetspartner Smartify kommer de höra av sig till dig och boka in en tid inom ett par dagar efter beställningstillfället.

När antennen är uppsatt är det i princip bara att börja surfa. Enligt Telenor ligger normalhastigheten på 10–40 Mbit/s nedströms, och 5–20 Mbit/s uppströms. 

Telenors fasta bredband via mobilnätet
 • Kommer redo för 5G
 • Smartify installerar
 • Surf i stabilt mobilnät

Telias fasta bredband via mobilnätet

Hos Telia kan du välja mellan två olika abonnemang för bredband via mobilnätet: Bas och Plus. Bas ska ge hastigheter på mellan 10 och 30 Mbit/s, medan du med Plus-abonnemanget ska kunna komma upp i hastigheter på mellan 30 och 130 Mbit/s. Oavsett vilket abonnemang du väljer ingår wifi-router i priset. Abonnemangen har en bindningstid på 12 månader.

Tänk på! De faktiska bredbandshastigheterna kan variera beroende på hur bra Telias täckning är där du bor.

På Telias hemsida kan du söka på din adress och se om de kan leverera fast bredband via mobilnätet på din adress. Du kan även ringa supporten för att få vägledning.

Telias fasta bredband via mobilnätet
 • Två olika paket att välja mellan
 • Surf i Sveriges starkaste nät
 • Wifi-router inkluderat i priset

Så skaffar du fast bredband via mobilnätet

Om du är intresserad av att skaffa fast bredband via mobilnätet måste du först och främst söka på din adress och se om operatörens tjänst är tillgänglig där du bor. Sedan gör du en beställning på operatörens hemsida där du eventuellt får välja vilka bredbandshastigheter du vill ska ingå i abonnemanget.

Telia och Telenor erbjuder både uppkoppling via utomhusmottagare och inomhusrouter. Det är din boendesituation som avgör vilket alternativ som är bäst för dig. En utomhusmottagare passar bäst för dig som bor i villa, medan en inomhusrouter är det smidigaste alternativet för dig som bor i lägenhet.

Tänk på! Innan du skaffar en utomhusmottagare till ditt bredband via mobilnätet måste den eventuella fastighetsägaren godkänna installationen på fastigheten.

Du kommer få hem ett simkort och utomhusmottagare eller router, samt instruktioner för hur du ställer in och aktiverar ditt bredband. Om anslutningen sker via en utomhusmottagare hjälper operatörens tekniska support dig med installationen.

Hur snabbt är fast bredband via mobilnätet?

Fast bredband via mobilnätet ska enligt uppgift kunna ge maximala hastigheter på upp mot 300 Mbit/s, men eftersom tekniken till stor del är mobil kan hastigheterna variera rätt rejält beroende på operatörerns täckning där du bor.

Operatörerna som erbjuder fast bredband via mobilnätet säger förvisso att de kan garantera 30 Mbit/s,men det har visat sig vara en sanning med modifikation. Vissa kunder vittnar om dålig mottagning och låga hastigheter när en montör väl har kommit för att installera antennen.

Be därför montören att kolla upp mottagningen på din bostad innan hen installerar något.

Högre hastigheter när 5G-näten är utbyggda

När 5G har rullats ut ”på riktigt” kommer kapaciteten i mobilnäten bli betydligt högre än vad den är i dag, och det kommer ju då även höja maxhastigheterna för dig som har bredband via mobilnätet. Telenors fasta bredband via mobilnätet har stöd för 5G, så när tekniken blir tillgänglig hos dig är det bara att köra igång.

Därför har operatörerna valt att satsa på fast bredband via mobilnätet

Du kanske undrar varför operatörerna har valt att satsa på en bredbandslösning som inte riktigt går att jämföra med fiber? Du är inte ensam om det. Men det man ska komma ihåg är att det inte är möjligt att bygga ut fiber i precis alla delar av landet. Fiberutbyggnad är inget litet projekt, och för att det ska vara ekonomiskt försvarbart krävs det att fler hushåll och fastigheter ansluter sig på samma gång.

Fast bredband via mobilnätet är helt enkelt en mer kostnadseffektiv lösning och operatörernas syfte är att kunna leverera snabbt bredband på de platser som annars skulle få vara utan.