Vad är fast bredband via mobilnätet?

Bredband via mobilnätet, även kallat FWA (Fixed Wireless Access), använder både fast och mobil bredbandsteknik, där fiber i princip alltid står för den fasta delen. Data skickas med hög hastighet till en radiomast som via mobilnätet skickar vidare informationen till en mottagare med antenner som sitter monterad på din bostad. Om du inte har möjlighet att montera en utomhusmottagare där du bor kan du i stället få en inomhusrouter.

Precis som ”vanligt” fast bredband är FWA knutet till en specifik adress och kan således i regel bara användas hemma i bostaden.

Info! Vissa operatörer kallar bredband via mobilnätet för “bredband via 5G” eller “5G-bredband”, vilket innebär att bredbandet då har stöd för 5G-hastigheter. Men för att du ska få tillgång till 5G-nätet måste operatören givetvis ha god 5G-täckning där du bor.

Bredband via mobilnätet kan helt enkelt vara ett alternativ för dig som kanske varken kan eller vill skaffa bredband via fiber, och inte heller hittar ett passande mobilt bredband.

Fördelar med bredband via mobilnätet

 • Billigare att installera än fiber. Att installera fast bredband via mobilnätet kostar ungefär en tiondel av kostnaden för att dra in fiber.
 • Kan installeras året om. Till skillnad från fiber kan man installera fast bredband via mobilnätet oavsett årstid eftersom man inte behöver gräva i marken.
 • Du får alltid obegränsad surf. Med fast bredband via mobilnätet får du alltid tillgång till obegränsad surf, vilket inte alltid är möjligt med mobilt bredband.

Nackdelar med bredband via mobilnätet

 • Lägre hastigheter än fiber. Överföring via mobilnätet har vissa begränsningar i tillgängliga frekvenser. Både hastigheterna och stabiliteten kan även påverkas av yttre faktorer som kraftig nederbörd och dimma.
 • Risk för buffrande och långa svarstider. Utvecklingen har gått snabbt, men tekniken i mobilnäten kan fortfarande inte klå fiberns kraft och korta svarstider.
 • Högre månadskostnader. Månadsavgiften för ett abonnemang för fast bredband via mobilnätet är i regel något högre än för ett abonnemang för bredband via fiber.

Vad kostar fast bredband via mobilnätet?

Abonnemang för bredband via mobilnätet kan kosta mellan 300 och 600 kronor, beroende på vilken operatör och vilka hastigheter du väljer. Ska en utomhusmottagare installeras på din bostad tillkommer en kostnad för det, men det är en engångskostnad och du kommer ändå betydligt billigare undan än om du skulle dra in fiber.

Viktigt att tänka på innan man skaffar bredband via mobilnätet

 • Bredbandet kommer kopplas till din adress och kan således bara användas i bostaden.
 • Hastigheterna kan inte garanteras eftersom kapaciteten i mobilnätet är beroende av operatörens täckning och kan påverkas av väder och vind.
 • Ska du skaffa en utomhusmottagare till bredbandet måste den eventuella fastighetsägaren godkänna installationen på fastigheten.

Så skaffar du fast bredband via mobilnätet

 1. Sök på din adress hos operatören du är intresserad av.
 2. Är deras bredbandstjänst tillgänglig där du bor får du förslag på passande router.
 3. Beställ abonnemang för bredband via mobilnätet (du får i vissa fall välja mellan olika hastigheter).
 4. Du får hem ett simkort och antingen utomhusmottagare eller inomhusrouter.
 5. Sker uppkopplingen via inomhusrouter får du instruktioner för hur du ställer in och aktiverar bredbandet.
 6. Sker uppkopplingen via utomhusmottagare får du hjälp med installation och aktivering av operatörens tekniska support.

Hur installeras fast bredband via mobilnätet?

När du beställer fast bredband via mobilnätet gör operatören vanligtvis en första kontroll av din adress för att se vilka hastigheter som är möjliga och vilken utrustning som passar bäst där du bor. Om det är en utomhusmottagare som gäller bestämmer operatören installationskostnaden utifrån dina förutsättningar och hur mycket arbete som installationen kommer kräva. Det kan variera något, men räkna med minst 2 400 kronor.

Din operatör skickar en tekniker hem till dig som installerar och monterar utomhusmottagaren på din fastighet. När monteringen är klar ska teknikern göra en kontrollmätning av prestandan för att säkerställa att du får de hastigheter du betalar för. Du har rätt att säga upp avtalet om du inte får de hastigheter du blivit lovad.

Därför har operatörerna valt att satsa på fast bredband via mobilnätet

Du kanske undrar varför operatörerna har valt att satsa på en bredbandslösning som inte riktigt går att jämföra med fiber? Du är inte ensam om det. Men det man ska komma ihåg är att det inte är möjligt att bygga ut fiber i precis alla delar av landet. Fiberutbyggnad är inget litet projekt, och för att det ska vara ekonomiskt försvarbart krävs det att fler hushåll och fastigheter ansluter sig på samma gång.

Fast bredband via mobilnätet är helt enkelt en mer kostnadseffektiv lösning och operatörernas syfte är att kunna leverera relativt snabbt bredband till hushåll som kanske annars skulle behöva klara sig utan.

Vanliga frågor om fast bredband via mobilnätet?

Har bredband via mobilnätet alltid fri surf?

Ja, när du köper bredband via mobilnätet ingår alltid fri surf.

Hur snabbt är fast bredband via mobilnätet?

Någonstans mellan 10 och 600 Mbit/s, beroende på nät och operatör om du har tillgång till 5G eller ej. Enligt operatörerna själva ska de kunna garantera 30 Mbit/s, men det löftet har visat sig vara svårt att hålla i exakt alla delar av landet. Eftersom tekniken till viss del är mobil kan yttre faktorer som väder och vind påverka hastigheterna.

Har bredband via mobilnätet någon bindningstid?

Ja, eftersom det i de flesta fall ingår en passande router i abonnemanget får du i regel räkna med att binda avtalet.

Har bredband via mobilnätet stöd för 5G?

Ja, i de flesta fall har bredband via mobilnätet stöd för 5G.

Hur lång är leveranstiden för bredband via mobilnätet?

Operatören måste först undersöka dina förutsättningar för fast bredband via mobilnätet där du bor. Tillsammans med installationen kan leveranstiden därför uppgå till cirka sex månader efter det att du fått din order bekräftad. Om operatören måste bygga nya master i ditt område är leveranstiden ännu längre.