Använda mobilt bredband hemma

Mobilt bredband kan vara ett smidigare och mer prisvärt alternativ att använda hemma i stället för ett fast bredband. Många operatörer erbjuder mobilt bredband, och för att hitta det bästa erbjudandet för dig gäller det att jämföra mobila bredband utifrån dina egna förutsättningar och önskemål. Häng med så går vi igenom några vanliga frågor om mobilt bredband hemma!

Vad behöver jag för att använda mobilt bredband hemma?

För att kunna använda mobilt bredband i hemmet, där flera familjemedlemmar kanske ska dela på uppkopplingen, behöver du förutom ett startpaket med simkort även en router som kan fånga upp mobilsignalerna och fördela surfen mellan olika enheter. Du kan givetvis även placera simkortet direkt i en enhet, till exempel i din surfplatta, om det bara är du som ska använda det mobila bredbandet.

Det finns olika typer av routrar. De flesta nyare modeller har ett inbyggt modem där du kan placera simkortet, men vissa modeller har inte det. I så fall behöver du ett externt USB-modem som du kopplar till routern. Tänk på att modemet och routern måste vara kompatibla med varandra.

Ska jag ha en stationär eller portabel router?

Med tanke på att du är ute efter ett mobilt bredband till hemmet är en stationär router att föredra just i det här fallet. En stationär router är i regel dessutom kraftigare än en portabel router och kan erbjuda högre hastigheter och stabilare uppkoppling och surf.

Hitta det bästa mobila bredbandet för hemmet
Välj surf
0 GB
5 GB 200 GB

Är abonnemang eller kontantkort bäst för mobilt bredband hemma?

Vissa operatörer erbjuder både kontantkort och abonnemang till mobilt bredband, så här gäller det att fundera över vilket alternativ som blir mest prisvärt för dig. Ett kontantkort må vara flexibelt, men med tanke på att du ska ha mobilt bredband hemma är ett abonnemang i det långa loppet ändå det bästa alternativet. Även här är det dina surfvanor och storleken på ditt hushåll som spelar in.

Vilket är det billigaste mobila bredbandet för hemmet?

Hallons mobila bredband är det billigaste alternativet på marknaden just nu, enligt våra bedömningar. Även de dyrare abonnemangen ligger på en lägre prisnivå än många av konkurrenternas erbjudanden. Men med tanke på att du ska använda det mobila bredbandet i hemmet kan det vara en god idé att titta närmre på de operatörer som erbjuder något högre surfmängder eller till och med obegränsad surf. Det kan bli mer prisvärt i längden.

Är du intresserad av Hallon gäller det dessutom att kolla lite extra noga på täckningen där du bor. Operatören går nämligen under Tres mobilnät som förvisso har god täckning i landets södra och mellersta delar, men har sina tydliga brister i norra Sverige och på landsbygden.

Tänk på! Om du tänker på priset som en enskild faktor och strävar efter att komma så billigt undan som möjligt riskerar du att teckna ett avtal som inte matchar dina övriga behov och önskemål. Fundera hellre på hur prisvärt ett erbjudande är och hur mycket (eller lite) du får på köpet.

Är mobilt eller fast bredband bäst i hemmet?

Om mobilt eller fast bredband är det bästa alternativet just i ditt hem beror lite på vilka surfbehov som finns, hur stort hushållet är och vilken typ av bostad det gäller. Men eftersom det i dag finns många operatörer som erbjuder mobilt bredband med riktigt höga surfmängder, vissa även med obegränsad surf, är skillnaden mellan mobilt och fast bredband inte alls lika stor som förr.

Fördelar med mobilt bredband hemma

  • Smidigt och flexibelt
  • Tillgängligt över hela Sverige
  • Inte adressbundet
  • Priserna skiljer sig inte beroende på var i landet du bor

Fördelarna med fast bredband är de helt obegränsade datamängderna som alltid ingår, den stabila uppkopplingen och de höga hastigheterna – framför allt om det gäller fast bredband via fiber.

Däremot är ju fast bredband mindre flexibelt än ett mobilt bredband, och går inte att bara ta med sig om du till exempel ska flytta. En nackdel är även att priserna för samma bredbandsabonnemang hos samma leverantör kan variera rätt rejält beroende på var i landet du bor.