Så väljer du rätt mobilt bredband för företaget

När du jämför mobilt bredband för företag är det flera saker du ska titta på. Det viktigaste är att surfmängden är anpassad efter företagets behov så att ni inte blir begränsade i ert arbete på grund av att surfen inte räcker till.

Det är även viktigt att titta på vilken operatör som erbjuder bäst täckning. Utan bra täckning kan det bli svårt att sköta verksamheten.

Det kan även vara bra att jämföra operatörernas kundtjänster. Skulle det uppstå något problem under arbetstid är det viktigt att kunna lösa det så snabbt och smidigt som möjligt. Då är det viktigt med en bra kundtjänst.

Tips! Titta på operatörernas täckningskartor för att jämföra täckningen. Täckningskartorna hittar du på respektive operatörs hemsida.

Välj en surfmängd som passar företagets verksamhet

Det är viktigt att du väljer en surfmängd som passar företagets verksamhet. Du vill absolut inte välja en surfmängd som är för låg och tar slut mitt under arbetstiden. Då får du köpa till extra surf vilket i längden blir kostsamt. Samtidigt är det inte bra att ha för mycket surf eftersom du då betalar för mer surf än nödvändigt.

Använder ni främst e-post eller tjänster som inte kräver internet på arbetstid klarar ni er med en lägre surfmängd. Om ni däremot använder tunga program och laddar ned stora filer behöver ni en högre surfmängd.

Det är en balansgång och inte helt lätt att välja rätt. Här kan du få en liten indikation på vad du kan göra med surfmängden:

50 GB räcker till 

  • att ha Skype-samtal i cirka 75 timmar
  • att skicka cirka 50 000 mejl
  • att se på video i 25 timmar
  • att lyssna på Spotify i 600 timmar.

Kan jag spara oanvänd surf?

Ja, det finns en del mobila bredband för företag som låter dig spara surfen. Det kan vara bra om dataförbrukningen skiljer sig åt mellan olika månader.

Att ständigt få en massa surf över är dock inte särskilt bra. Då är det bättre att välja en lägre surfmängd och spara lite pengar. Det förutsätter ju dock att det finns en surfmängd som kan matcha företagets faktiska förbrukning.

Mobilt bredband med fri surf passar företag som förbrukar mycket data

Om ni surfar riktigt mycket och inte vill oroa er för att surfen ska ta slut är ett mobilt bredband med riktigt mycket surf något för er.

I dagsläget finns det ett mobilt bredband för företag som marknadsförs med fri surf. Dessutom finns det mobila bredband med så hög surfmängd att den kan betraktas som fri. I flera mobila bredband är surfmängden flera hundra GB. Med så mycket surf kan flera anställda surfa samtidigt utan att behöva oroa sig för att surfen ska ta slut i första taget.

Täckningen ska vara bra där du surfar som mest

Hur bra täckning du får med det mobila bredbandet beror på var någonstans i landet du surfar. Om ni på företaget ska dela på ett mobilt bredband och ha det på kontoret är det viktigt att täckningen är bra där. Genom att titta på operatörernas täckningskartor kan du få en indikation på hur bra täckningen kommer att vara hos just er.

Större krav ställs på täckningen om ni surfar på olika platser hela tiden. Då kan det bli svårt att gå in på detaljnivå och titta på täckningen. I stället blir det viktigare att se hur bra operatörens täckning är rent generellt i landet eller området där du ska surfa.

Tänk på! Väder, berg, skog, husväggar och hur många som surfar mot samma mobilmast samtidigt är sådant som kan påverka vilken täckning du får med det mobila bredbandet.

Vilket är det bästa mobila bredbandet för företag?

Tele2 Fri surf är det bästa mobila bredbandet för företag är bäst just nu, enligt vår bedömning. Med Tele2:s mobila bredband surfar företaget fritt i ett snabbt och starkt mobilnät. Abonnemanget har dessutom stöd för 5G, vilket annars är relativt ovanligt när det gäller mobilt bredband. Ytterligare en fördel med Tele2:s mobila bredband är att ni får ta med er hela 100 GB surf på resor inom EU/EES.

Känner ni att fri surf är lite i överkant kan ni även välja mobilt bredband med 50 GB.

Vilket är det billigaste mobila bredbandet för företag?

Hallon 2 GB är det billigaste mobila bredbandet för företag just nu (kontrollerat 2023-10-04). Kostnaden är 49 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Hallon

Hur många abonnemang som behövs beror på företagets behov

Beroende på hur er arbetsituation ser ut kan företaget behöva flera mobila bredband. Om ni arbetar mycket tillsammans på ett kontor klarar ni er troligtvis med ett mobilt bredband med hög surf. Om ni däremot reser mycket och sällan är på samma plats kan varje anställd behöva ett eget mobilt bredband.

Om så är fallet bör ni se till varje enskild anställds behov och välja mobilt bredband utifrån det. Alla anställda behöver inte vara i behov av samma mobila bredband.

Tänk på! Om alla på företaget behöver surf kan ni dela på det mobila bredbandet med en router.

Du kan sköta företagets verksamhet utomlands

Om ni reser mycket utomlands i jobbet kan det vara klokt att välja ett mobilt bredband hos en operatör som låter er använda surfen utomlands. En del operatörer ger er den möjligheten, andra inte.

Mobila bredband som fungerar utomlands gör det främst inom EU och EES. Däremot är surfmängden begränsad jämfört med surfmängden du har tillgång till i Sverige. Hur mycket surf du får använda utomlands varierar mellan olika operatörer.

Mobilt bredband för företag finns utan bindningstid

Mobilt bredband för företag finns både med och utan bindningstid. Fördelarna med att välja ett mobilt bredband utan bindningstid är att ni kan byta mobilt bredband när ni vill om det inte var bra. Däremot får ni vara beredda att betala lite mer pengar om ni inte vill ha någon bindningstid. Ett mobilt bredband för företag med bindningstid är lite billigare.

Bara för att ett mobilt bredband saknar bindningstid betyder det inte att det inte har uppsägningstid. Uppsägningstiden är oftast en månad.

Det innebär att ett mobilt bredband utan bindningstid inte slutar att gälla så fort du säger upp det. Du måste fortfarande betala för uppsägningstiden.

Vanliga frågor om mobilt bredband för företag

Vad skiljer ett privat mobilt bredband från ett för företag?

Skillnaden mellan ett privat mobilt bredband och ett för företag är främst bokföringsmässig. Ett mobilt bredband som du tecknar privat kan bli svårt att göra avdrag för i ditt företag, medan ett abonnemang som företaget står på är betydligt enklare att redovisa.

Hur väljer jag ett bra mobilt bredband till mitt företag?

För att välja ett bra mobilt bredband till företaget bör du först reflektera kring antalet användare. Är bredbandet avsett att fungera som en uppkoppling åt flera personer bör du satsa på ett obegränsat bredband. Ska du å andra sidan teckna flera bredband för varje anställda bör du skräddarsy beställningen efter de anställdas behov av surf.

Vilka faktorer kan jag jämföra?

När du jämför mobila bredband för företag bör du fokusera främst på täckningen, priset, och om det finns möjlighet till mängdrabatt. Som företag kan det snabbt bli stora skillnader i pris om det är flera anställda som ska separata abonnemang.

Måste jag ha bindningstid på abonnemanget?

Nej, det finns mobila bredband för företag utan bindningstid. Det är ett bra alternativ för dig som vill testa att använda ett mobilt bredband på jobbet.

Finns det mobila bredband som fungerar utomlands?

Ja, det finns mobila bredband för företag som fungerar utomlands. Inom EU har flera operatörer en specifik surfpott som får användas, men utanför EU är det ovanligt att ett mobilt bredband går att använda över huvud taget.