Hitta rätt operatör för mobilt bredband

För att hitta en operatör med det bästa mobila bredbandet just för dig måste du jämföra faktorer som täckning, utbud, priser och kundtjänst. Av den anledningen har vi noga samlat information om varje operatör, för att du ska kunna ta ett välinformerat beslut. 

Här nedanför går vi igenom faktorerna du ska titta på lite närmre.

1. Kolla täckningskartan innan du väljer operatör

Täckningskartor är ett bra första steg till att välja operatör. Täckningskartor visar nämligen i vilka områden en operatör har täckning. När du väljer operatör vill du förstås också att den har täckning där du befinner dig, så att du faktiskt kan använda ditt mobila bredband.

Anledningen till att olika operatörer har olika täckningsområden handlar om att de ofta använder sig av olika nät. Näten är utbredda på olika platser i Sverige och täcker olika ytor, även om de också kan överlappa varandra.

Tips! Du kan använda operatörernas egna täckningskartor för att se om de har täckning i ditt område.

Om du bor i en stad eller tätort är det troligt att du har många fler valmöjligheter när det kommer till operatörer för mobilt bredband än om du bor längre bort från en tätort. 

Fler valmöjligheter söderut

Överlag har de flesta operatörerna bättre täckning i södra Sverige än i de norra delarna av landet. Det innebär att du som bor i södra Sverige har fler valmöjligheter när du väljer en operatör att skaffa mobilt bredband hos. Du som bor i norra Sverige måste däremot noga säkerställa att operatören du är intresserad av verkligen har god täckning där du planerar att använda ditt mobila bredband.

2. Välj mobilt bredband med abonnemang eller kontantkort

Det finns både mobilt bredband med abonnemang och mobilt bredband kontant. Vilket alternativ som passar dig bäst beror på hur dina surfvanor ser ut.

  • Abonnemang. Om du surfar mycket över hela året är abonnemang det bästa alternativet. Då betalar du för den hastighet och datamängd du vill ha per månad.
  • Kontantkort. Ett kontantkort laddar du med en viss mängd surf när du själv vill. Det passar dig som surfar mer sporadiskt med ditt mobila bredband. 

Abonnemang är den vanligaste typen av mobilt bredband. Vill du ha mobilt bredband med abonnemang finns det därför en rad olika operatörer att jämföra. Genom att jämföra abonnemang för mobilt bredband kan du också se olika priser till olika datamängd och på så sätt hitta det mest prisvärda alternativet för dig.

Det är dock inte lika många operatörer som erbjuder mobilt bredband kontant. I dagsläget är det Hallon, Comviq och Telenor du kan välja mellan.

För vem passar mobilt bredband kontant?

Mobilt bredband kontant kan vara ett bra alternativ för dig som kanske inte använder ditt mobila bredband konsekvent under året, utan bara några veckor eller månader i taget.

Exempelvis är kontantkort vanligt att använda för mobilt bredband i sommarstugan eller i fritidshuset.

3. Välj operatören med bästa utbudet 

Operatörernas utbud av olika surfmängder (eller hastigheter) varierar rätt rejält, både när det gäller omfattning och variation mellan de olika nivåerna. Välj en operatör som kan erbjuda dig de datamängder som matchar med just dina behov och önskemål så att du till exempel inte behöver ”nöja” dig med lite för mycket surf. Det kommer bli onödigt dyrt i längden.

4. Jämför operatörernas kundtjänst

Om du vet med dig att du behöver och vill ha tillgång till en omfattande support är detta något du ska ta med i beräkningen när du jämför operatörer. De större operatörerna har ofta en mer omfattande kundtjänst med fler kontaktvägar, vilket i och för sig inte nödvändigtvis behöver säga så mycket om kvaliteten. Men om du uppskattar att få support via telefon är en större operatör ofta rätt val för dig.

Mindre operatörer har förvisso sällan lika många kontaktvägar som de större, men det är samtidigt några av de mindre aktörerna som år efter år har de nöjdaste privatkunderna på telekommarknaden. Omfattningen är med andra ord inte alltid det viktigaste, utan även tillgängligheten och bemötandet.

5. Jämför priserna för mobilt bredband

När du vet vilka operatörer som kan erbjuda mobilt bredband som passar bäst just för dig är det dags att jämföra priserna. Och ja, vi rekommenderar att du gör detta efter att du har jämfört de andra faktorerna, eftersom du då har betydligt större chans att hitta ett bra och prisvärt alternativ. Ibland kan det kanske vara värt att lägga till några extra kronor för att få tillgång till en omfattande kundtjänst eller bästa möjliga täckning.

När det gäller priset vill du förstås få mycket surf som möjligt för pengarna. Men samtidigt finns det ingen anledning att betala för mer surf än du behöver. 

Utnyttja operatörernas erbjudanden

Ett hett tips är att spana in operatörernas erbjudanden. Ibland erbjuder de nämligen lägre pris till vissa målgrupper. Om du till exempel är student finns mobilt bredband för studenter eller om du är äldre finns det mobilt bredband för seniorer, som gör att du får ett extra bra pris på ditt mobila bredband. Många operatörer har även särskilda mobila bredband för företag.

Vilka operatörer erbjuder mobilt bredband?

Det är relativt många operatörer som erbjuder mobilt bredband i dagsläget, och i tabellen här nedanför visar vi vilka de är, vilket mobilnät de använder och vilka teoretiska hastigheter de kan erbjuda. Tänk dock på att normalhastigheterna ofta är betydligt lägre. 

OperatörNätMaxhastigheter
Chili MobilTre100 Mbit/s (4G)
ComviqTele2, Telenor80 Mbit/s (4G)
Fibio Telenor80 Mbit/s (4G)
HallonTre80 Mbit/s (4G)
Tele2Tele2100 Mbit/s (4G)
TelenorTelenor80 Mbit/s (4G)
TeliaTelia300 Mbit/s (4G)
TreTre1 000 Mbit/s (5G)

Som du ser i tabellen är det flera operatörer som delar nät, och då är även täckningen densamma oavsett vilken av dem du väljer. Om du klickar på operatörernas namn i tabellen kan du läsa mer om varje operatör och på så vis få en bild av hur bra de är inom olika områden.