Hitta rätt operatör för mobilt bredband

Det är förstås viktigt att hitta en operatör för mobilt bredband som passar dig. För att göra det behöver du jämföra erbjudanden, täckningskartor, kundtjänst, med mera.

Av den anledningen har vi noga samlat information om varje operatör, för att du ska kunna ta ett välinformerat beslut. Om du klickar på logotyperna ovan kan du läsa mer om varje operatör och på så vis få en bild av hur bra är inom olika områden.

Hitta rätt operatör för mobilt bredband genom att jämföra:

  • Täckningskartor
  • Priser
  • Surfmängd
  • Erbjudanden
  • Kundtjänst

Använd täckningskartor för att hitta rätt operatör för mobilt bredband

Täckningskartor är ett bra första steg till att välja operatör. Täckningskartor visar nämligen i vilka områden en operatör har täckning. När du väljer operatör vill du förstås också att den har täckning där du befinner dig, så att du faktiskt kan använda ditt mobila bredband.

Anledningen till att olika operatörer har olika täckningsområden handlar om att de ofta använder sig av olika nät. Näten är utbredda på olika platser i Sverige och täcker olika ytor, även om de också kan överlappa varandra.

Tips! Du kan använda operatörernas egna täckningskartor för att se om de har täckning i ditt område.

Om du bor i en stad eller tätort är det troligt att du har många fler valmöjligheter när det kommer till operatörer för mobilt bredband än om du bor längre bort från en tätort. 

Fler valmöjligheter söderut

Överlag har södra Sverige fler nät med bättre täckning än vad norra Sverige har. Det innebär att du som bor i södra Sverige har fler valmöjligheter när du väljer operatör till mobilt bredband. 

Samtidigt innebär det att om du bor i norra Sverige är det desto viktigare att du kollar upp så att operatören du väljer verkligen har täckning där du ska använda ditt mobila bredband.

En del operatörer använder samma nät

Det är inte alla operatörer som använder sig av egna nät. I flera fall samarbetar de så att mindre operatörer får använda större operatörers nät.

Till exempel ägs Hallon av Tre och de använder därför samma mobilnät. Det finns fler exempel på detta och därför kommer du att märka att flera operatörer också använder sig av samma täckningskarta.

Mobilt bredband med abonnemang eller kontantkort

Det finns både mobilt bredband med abonnemang och mobilt bredband med kontantkort. Vilket alternativ som passar dig bäst beror på hur dina surfvanor ser ut.

  • Abonnemang. Om du surfar mycket över hela året är abonnemang det bästa alternativet. Då betalar du för den hastighet och datamängd du vill ha per månad.
  • Kontantkort. Ett kontantkort laddar du med en viss mängd surf när du själv vill. Det passar dig som surfar mer sporadiskt med ditt mobila bredband. 

Abonnemang är den vanligaste typen av mobilt bredband. Vill du ha mobilt bredband med abonnemang finns det därför en rad olika operatörer att jämföra. Genom att jämföra abonnemang för mobilt bredband kan du också se olika priser till olika datamängd och på så sätt hitta det mest prisvärda alternativet för dig.

Däremot är det inte alla operatörer som erbjuder mobilt bredband med kontantkort. Du kan jämföra operatörer som erbjuder kontantkort här för att hitta den som passar dig bäst.

Vem ska ha mobilt bredband med kontantkort?

Kontantkort är vanligast hos dem som inte använder sitt mobila bredband konsekvent under året utan som använder det några veckor eller månader i stöpet.

Exempelvis är kontantkort vanligt att använda för mobilt bredband i sommarstugan eller i fritidshuset.

Jämför operatörer för mobilt bredband

När du vet vilka operatörer för mobilt bredband som har täckning i ditt område är det dags att jämföra mobila bredband för att hitta det bästa priset. Priset är ju förstås en avgörande faktor för vilken operatör du ska välja, men det finns också annat att tänka på. Exempelvis kanske du behöver mer stöd från kundtjänst eller så vill du lätt kunna öka eller minska mängden surf på ditt mobila bredband.

Operatörer kan även ha särskilda erbjudanden för mobilt bredband för företag.

När det gäller priset vill du förstås hitta så mycket surf som möjligt till det bästa priset som möjligt. Men samtidigt finns det ingen anledning att betala för mer surf än du behöver. Då kan andra faktorer spela in, såsom om det ingår en router eller inte.

Tips! Väg alltid operatörernas priser mot vad som ingår i ditt köp av mobilt bredband, för att få den bästa lösningen för dig.

Innan du bestämmer dig för en operatör för mobilt bredband kan det vara klokt att kolla på deras kundtjänst. Hur bra vägledning kan de ge när du installerar ditt mobila bredband? Vilka öppettider har de, kan du exempelvis kontakta dem på helgen om du skulle behöva? Och på vilka sätt kan du kontakta din operatör för att få hjälp?

Vi har sammanställt information om alla operatörers kundtjänst på respektive operatörssida.

Utnyttja operatörernas erbjudanden

Ett hett tips är att spana in operatörernas erbjudanden. Ibland erbjuder de nämligen lägre pris till vissa målgrupper. Om du till exempel är student finns mobilt bredband för studenter eller om du är äldre finns det mobilt bredband för seniorer, som gör att du får ett extra bra pris på ditt mobila bredband.