Varför mobilt bredband i sommarstugan?

Uppkoppling i sommarstugan är för många en nödvändighet, eftersom man även på semestern vill kunna surfa, lyssna på musik, streama film, spela spel eller använda andra appar som kräver en viss mängd surf. Då kan ett mobilt bredband vara ett bra och smidigt alternativ, eftersom det till skillnad från fast bredband varken kräver fiber eller anslutning via kabel-tv eller ADSL.

Du kan koppla det mobila bredbandet direkt till din mobiltelefon, dator eller surfplatta. Du kan även stoppa sim-kortet i en stationär eller trådlös router så att hela familjen kan koppla upp sig och surfa.

Välj rätt mobilt bredband till sommarstugan

För att hitta ett mobila bredband som passar till sommarstugan kan du jämföra de olika operatörernas erbjudanden i tabellen på den här sidan. Det finns några faktorer som är extra viktiga att tänka på för att du ska hitta ett mobilt bredband som bäst matchar just dina behov och önskemål.

Att tänka på när du letar efter mobilt bredband

  • Kolla operatörens täckning i ditt område. En sommarstuga ligger vanligtvis lite utanför stadskärnan, så var noga med att kolla upp operatörens täckning i området innan du tecknar ditt mobila bredband. Du hittar ofta operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor, och där kan du även se vilka näthastigheter de kan erbjuda. 3G räcker ofta för vanligt surfande, medan till exempel videotittande och spel kräver 4G.
  • Välj surfmängd efter förbrukning. Om ni är flera som ska koppla upp er mot det mobila bredbandet krävs det större surfmängder. Det kan vara svårt att i förväg veta hur mycket surf ni kommer att använda, men utgå från era normala surfvanor och basera köpet på det. Att köpa till extra surf kan bli dyrt i längden.
  • Fokusera inte bara på det billigaste alternativet. Det är lätt att bara jämföra priserna för att hitta ett erbjudande som är så billigt som möjligt, vilket i vissa fall kan leda till att du tecknar ett mobilt bredband som egentligen inte är det rätta för dig och din familj. Självklart ska priset kännas rimligt utifrån den egna budgeten, men tänk även på vad du faktiskt betalar för.

Vilket är det bästa mobila bredbandet för sommarstugan?

Tres 3Bredband Flex är bäst för sommarstugan, enligt våra rekommendationer. Precis som namnet antyder är surfmängderna flexibla, där ni själva bestämmer hur mycket ni behöver så betalar ni efter fasta prisnivåer. Ni kan välja från 1 GB upp till fri surf, vilket gör detta till en riktigt bra bredbandslösning oavsett hur många ni är som ska dela på uppkopplingen i stugan.

Tres täckning är riktigt bra i södra och mellersta Sverige, medan det finns vissa brister i norr och ute på landsbygden. Kolla därför alltid operatörens täckningskarta innan ni beställer.

Är kontantkort eller abonnemang bäst till mobilt bredband i sommarstugan?

Vilket alternativ som är bäst av kontantkort eller abonnemang beror helt på hur du och din familj planerar att använda det mobila bredbandet. Med tanke på att det gäller mobilt bredband till sommarstugan, där man kanske högst bor några veckor per år, kan ett kontantkort vara ett bra val eftersom det är mer flexibelt än ett abonnemang.

Med ett kontantkort kan du enkelt byta prisplan och surfmängd om behoven skulle ändras efter tid. Du kan även snabbt och lätt byta operatör om du inte skulle vara nöjd. Här gäller det dock att komma ihåg att ladda kortet, vanligtvis varje månad, för att det ska fungera.

Ett abonnemang kan å sin sida ofta erbjuda större surfmängder, ofta till lägre priser. Många operatörer kan i dag även erbjuda abonnemang utan bindningstider till mobilt bredband, vilket innebär att du kan säga upp abonnemanget när du önskar.

Vilken operatör har bäst täckning för mobilt bredband?

För att hitta den operatör som har bäst täckning just i ditt område kan du kolla på täckningskartorna på operatörernas respektive hemsidor. 

Till skillnad från många andra större operatörer, har Telia till exempel satsat stort på Sveriges nordligare delar men även längre ut på landsbygden. De har fått många utmärkelser för sin täckning, men det är viktigt att komma ihåg att det inte betyder att det är det bästa alternativet för dig.

Tänk på! Operatörernas täckning kan skilja sig i kvalitet även på lokal nivå.

Kan familjen dela på det mobila bredbandet i sommarstugan?

Ja, familjen kan dela på det mobila bredbandet i sommarstugan. Genom en router, som kan vara både stationär och trådlös, kan flera personer koppla upp sig på det mobila bredbandet via wifi.

Vissa routrar har ett inbyggt modem, och då kan du sätta in sim-kortet direkt i din router och börja surfa. Andra typer av routrar saknar ett inbyggt modem, vilket innebär att du måste köpa ett USB-modem som du sedan ansluter till routerns USB-port. Dubbelkolla så att modemet passar din router.

Tips! Hos många operatörer kan du köpa en router samtidigt som du tecknar ett mobilt bredband. 

Är en trådlös eller en stationär router bäst för mobilt bredband i sommarstugan?

En trådlös router är liten och smidig att ta med sig överallt, och eftersom den är batteridriven krävs ingen installation. En stationär router är större och kräver installation, vilket kanske kan passa er som ska ha det mobila bredbandet på en och samma plats. Den stationära routern kan ofta erbjuda större kapacitet och snabbare överföringshastigheter än den trådlösa.

Kan vi dela på det mobila bredbandet med ett extra sim-kort?

Ja, det mobila bredbandet kan även delas med ett eller flera extra sim-kort med bara surf. Då slipper ni koppla upp er via en router och kan surfa på samma abonnemang när och var ni vill.