Använda router för mobilt bredband

Om du vill kunna dela ditt mobila bredband med flera användare eller enheter måste du ha en router. På den här sidan ska vi gå igenom hur det hela fungerar, vilka typer av routrar som passar mobilt bredband och hur du kopplar ihop bredbandet med routern.

Hur fungerar en router till mobilt bredband?

En router för mobilt bredband möjliggör kommunikation via mobilnätet och internetdelning via routerns wifi. Du ska inte blanda ihop denna typ av router med en ”vanlig” wifi-router. En wifi-router har nämligen bara stöd för trådlösa nätverksstandarder som wifi 5 och wifi 6, medan en router för mobilt bredband även stödjer mobila nätverk.

När du köper mobilt bredband hos din operatör får du ett simkort för surf (utan samtal och sms) som du sätter i routern. Routern kan sedan kommunicera med operatörens nätverk och ge enheten du använder tillgång till internet.

Måste man ha en router till mobilt bredband?

Du måste ha en router för att kunna dela ditt mobila bredband med andra användare eller för att koppla upp fler av dina enheter mot bredbandet. Om enheten du ska använda saknar simkortsplats behöver du också en router för att kunna ansluta till nätet.

De allra flesta nyare routermodellerna har ett inbyggt modem och då behöver du bara sätta simkortet du får av operatören i routern för att kunna köra igång. Men saknar routern inbyggt modem måste du skaffa ett USB-modem som du kopplar in i routerns USB-port.

Är det bara du som ska använda det mobila bredbandet på en enhet, exempelvis en surfplatta, som har simkortsplats behöver du ingen router. Då placerar du simkortet du får hem direkt i enheten och kör igång.

Det finns olika typer av routrar

Det finns flera olika typer av routrar som du kan använda till mobilt bredband, och alla har sina respektive för- och nackdelar. Det du ska hålla koll på är vilka nätverk som routern har stöd för så att du kan komma upp i de hastigheter som ingår i ditt mobila bredband. 

Du kan använda följande routrar till mobilt bredband

 • Portabel router. Detta är en bärbar, batteridriven router som är liten och smidig att ta med när du är på språng. Operatörerna kan marknadsföra denna typ av router som ”mobil wifi-router” eller ”4G-minirouter”, men det är alltså helt enkelt en bärbar, mindre router.
 • Stationär router. En stationär router passar dig som främst har tänkt använda ditt mobila bredband hemma eftersom den måste anslutas till ett vägguttag för att få ström. Denna typ av router för mobilt bredband är inte helt olik en wifi-router, men med den stora skillnaden att uppkopplingen sker via mobilnätet. Stationära routrar har i regel högre prestanda och ger högre ned- och uppladdningshastigheter än portabla routrar.
 • Utomhusrouter. Det kanske inte hör till vanligheterna att placera en router för mobilt bredband utanpå huset, men i dag finns det faktiskt även utomhusroutrar som man kan montera på fasaden eller balkongen för att fånga in de starkaste signalerna från mobilnätet. Många modeller har dessutom stöd för 5G.

Hur fungerar ett USB-modem?

Vi kanske också ska nämna USB-modemet, eller dongeln som det kallades när mobilt bredband först lanserades. Moderna 4G-kompatibla USB-modem ser mer ut som en USB-sticka och har betydligt högre prestanda än sina föregångare.

Men den stora skillnaden mellan ett USB-modem och en router är att USB-modemet bara kopplar upp enheten det ansluts till mot internet, medan en router kan ge fler användare och enheter internettillgång.

Vad kostar en router till mobilt bredband?

En router till mobilt bredband kan kosta allt från några hundralappar upp till flera tusen kronor. Det varierar stort mellan olika tillverkare, modeller och hur hög prestanda du vill att routern ska ha.

En stationär router är ofta dyrare än en trådlös, men då har den i regel också betydligt högre prestanda. Och om ditt mobila bredband kommer vara din enda källa till internet kan det ju faktiskt vara värt att satsa på en lite dyrare stationär router.

Kommer du främst att använda det mobila bredbandet på din laptop, som ett komplement till ditt fasta bredband, är det förmodligen tillräckligt med en en trådlös, billigare modell.

Hur kopplar jag upp mobilt bredband via router?

Då är det dags att gå igenom hur du kopplar upp ditt mobila bredband via en router. Eftersom tillvägagångssättet skiljer sig lite beroende på om du använder en portabel eller stationär router går vi igenom det var för sig här nedanför. Tänk på att installationsprocessen kan variera mellan olika routermodeller, operatörer, enheter och operativsystem.

Så kopplar du upp mobilt bredband via portabel router

 1. Starta wifi på enheten du vill använda genom att klicka på wifi-symbolen (dator) eller under Inställningar (surfplatta).
 2. Sätt simkortet i routern enligt instruktionerna i manualen.
 3. Anslut strömsladden till routern och till eluttaget i väggen, om det inte finns tillräckligt med ström i batteriet.
 4. Tryck på strömknappen tills skärmen tänds.
 5. Sök efter trådlösa nätverk i din enhet (om routern har en display står nätverksnamnet i regel där).
 6. Klicka på rätt nätverk och ange wifi-lösenordet (det kan också stå i displayen på routern).
 7. Börja surfa!

Så kopplar du upp mobilt bredband via stationär router

 1. Öppna routern och sätt i simkortet.
 2. Anslut routern till ett eluttag och starta genom att trycka på strömknappen (om den inte startar automatiskt efter att du anslutit strömsladden).
 3. Vänta på att routern ansluter till mobilnätverket.
 4. Anslut enheten/enheterna du vill använda till routerns wifi.
 5. Skriv in nätverksnamnet och lösenordet (brukar stå angivet på routern).
 6. Börja surfa!

Hur höga hastigheter ger en router för mobilt bredband?

Har du en router som stödjer 4G ligger hastigheterna på mellan 10 och 60 Mbit/s. Det finns 4G-routrar som kan ge upp till hela 600 Mbit/s, men det är alltså under optimala förhållanden.

Men det är inte bara routerns prestanda som avgör hur snabbt du kan surfa. Hur höga hastigheter just du kan nå med ditt mobila bredband beror på vilken operatör du har, operatörens hastigheter i mobilnätet, hur täckningen är där du befinner dig och hur många enheter som delar på uppkopplingen.

Finns det 5G-routrar till mobilt bredband?

Ja, det finns 5G-routrar som passar mobilt bredband. Ett exempel är batteridrivna Netgear Nighthawk M5 Portabel 5G-router AX1800, som har stöd för wifi 6 och kan ge hastigheter på upp till 1 600 Mbit/s.

Men för att du ska kunna nå upp till 5G-nätets hastigheter måste även ditt abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband ha stöd för 5G, och det gäller även enheten du surfar med. I dagsläget är det bara Tre och Chili som erbjuder mobilt bredband med 5G, men det borde inte dröja alltför länge innan fler operatörer hoppar på samma tåg.

Måste jag själv köpa en router till mitt mobila bredband?

I vissa fall kan du köpa till en router i samband med att du beställer mobilt bredband hos operatören, vilket ofta ger någon slags rabatt. Värt att tänka på är dock att det då i regel tillkommer en bindningstid på abonnemanget. Fördelen med att köpa en router tillsammans med det mobila bredbandet, det vill säga en av operatörens egna routrar, är att de lättare kan hjälpa dig om det skulle bli några problem.

Men du bör även kunna använda en egen router om du hellre vill det, antingen om du vill köpa en router av någon annan återförsäljare eller om du vill använda den du redan har. Du bör dock säkerställa att routern är kompatibel med operatörens nätverk och frekvenser, och det gör du smidigast direkt hos operatören innan du beställer.

Vilka routrar erbjuder operatörerna?

Operatörerna som erbjuder mobilt bredband har i regel även en eller ett par routermodeller i sin webbshop. Här nedanför ser du vilka routrar du kan köpa just nu.

Operatörernas routrar för mobilt bredband

 • Chili Mobil: Här har man satsat helt på tillverkaren Alcatel, och i skrivande stund har du fyra olika modeller att välja mellan: tre trådlösa och en stationär som stödjer 5G.
 • Comviq: Hos Comviq finns den mobila routern Huawei (SoyeaLink) B535. Routern har stöd för nedladdningshastigheter på upp till 300 Mbit/s.
 • Hallon: Här kan du köpa hemmaroutern Inseego FX2000, som har stöd för wifi 6 och både 3G, 4G och 5G. Hallons mobila bredband har däremot inte stöd för 5G än, vilket kan vara bra att komma ihåg.
 • Tele2: Operatören erbjuder den stationära 4G-routern Huawei B535-235a som har stöd för hastigheter på upp till 300 Mbit/s nedströms och 100 Mbit/s uppströms. För dig som vill ha ett mer flexibelt alternativ finns den trådlösa miniroutern ZTE MF971LS (4G). 
 • Telenor: Hos Telenor kan du välja mellan två olika Huawei- routrar till ditt mobilt bredband: Huawei B535 är en så kallad bordsrouter som du kopplar till eluttaget, medan Huawei E5785 är en trådlös variant som är smidig att ta med sig på språng. Båda två stödjer 4G.
 • Telia: Till Telias mobila bredband kan du köpa den trådlösa 4G-routern ZTE MF971RS. Den är liten men kraftfull och stödjer 300 Mbit/s i nedladdningshastighet.
 • Tre: Hos Tre kan du lägga till utomhusroutern Zyxel NR7103 eller inomhusroutern Zyxel NR5103e när du beställer mobilt bredband. Båda två har stöd för både 4G och 5G.