Mobilt bredband från Telia passar dig som vill surfa snabbt och stabilt

Telia har ett prisbelönt nät, och går därför inte att slå när det kommer till uppkoppling. Det passar alltså perfekt för den som rör på sig mycket och inte nödvändigtvis håller sig i storstadsregioner där signalen ofta är starkast. 

När det gäller kundtjänsten skulle väntetiderna och kommunikationsvägarna kunna förbättras. Det skulle vara bättre att låta kunderna välja fritt hur de vill kontakta kundtjänst, istället för att bestämma åt dem beroende på vad ärendet handlar om. Det leder till att vissa problem blir lösta nästan direkt, medan andra kunder tvingas vänta i dagar eller veckor.

Telia erbjuder fem abonnemang för mobilt bredband, varav ett med obegränsad surf. Köper du något av de andra alternativen, men upptäcker att du behöver mer surf än abonnemanget erbjuder kostar varje GB som du köper till väldigt mycket.

Prismässigt är Telia ett av de dyrare alternativen på marknaden. De har heller inte några specifika erbjudanden för studenter eller pensionärer.

Om du inte har något emot att betala lite mer för bättre kvalitet är Telia dock ett utmärkt val. De har de snabbaste hastigheterna och täcker störst del av landet med 4G-uppkoppling.

Fördelar

 • Snabbt nät
 • Bäst täckning i Sverige
 • Möjlighet att fylla på surf

Nackdelar

 • Höga kostnader
 • Bristande kundtjänst
 • Fungerar inte utomlands

Telias mobilt bredband kontant är dyrt

Jämfört med konkurrenterna är Telias kontantkort för mobilt bredband väldigt dyrt. Det går dock att välja om man vill använda sig av en surfpott eller ett fast antal GB varje månad, vilket ger möjligheten att anpassa kostnaderna efter behoven.

Telias kontantkort kan användas för mobilt bredband i en router eller ett modem. Behövs inte längre mobilt bredband går samma kontantkort att använda i andra delar av ett uppkopplat hem.

Det är svårt att hitta information om Telias kontantkort för mobila bredband eftersom kontantkort behandlas som en egen kategori. Det marknadsförs därför inte som ett kontantkort för mobilt bredband specifikt, utan samma kontantkort kan användas till flera olika syften.

Enkelt att fylla på surf hos Telia

Vill du ladda på mer surf gör du det enkelt genom att sms:a från enheten som surfen ska finnas på. Du kan även fylla på surfpotten via en dator. Instruktioner om hur du gör det finns på hemsidan. Du kan även se hur mycket data du har kvar på sidan ”Mitt Telia”. 

Tyvärr är det ganska dyrt att fylla på surf. Priset för att ladda på fem ynka GB kostar nästan lika mycket som ett helt abonnemang med surfmängden 30 GB.

Hos Telia kan du tyvärr inte spara oanvänd surf i ditt mobila bredband. Deras tjänst Surfpott som sparar surfen ingår när du tecknar ett mobilabonnemang, men inte för mobilt bredband.

 • Dela surf
 • Spara oanvänd surf
 • Surfa inom EU

Telias mobilnät är snabbt och täcker hela Sverige

Telia täcker större delen av Sverige med mycket bra täckning, vilket du kan se på täckningskartan. Täckningen är sämre i närheten av norska gränsen och längst upp i norr, men där är det få operatörer i branschen som briljerar.

Täckningen innefattar både 3G och 4G och oavsett vad du surfar med har du samma förutsättningar. Täckningen är densamma för båda näten landet över. Hastigheten varierar dock, så eftersom du kan välja bör du välja 4G om din enhet har stöd för det.

Sedan roaming-avgifterna avskaffades har Telia tagit bort möjligheten att använda det mobila bredbandet utomlands. Den som har ett abonnemang som fortfarande är bundet behåller möjligheten att surfa gratis inom EES och EU. Det går dock inte att köpa ett nytt abonnemang med samma fördelar.

 • Mobilnät Telia
 • Täckning 99%
 • Normalhastighet 10-60 Mbit/s

Telia har inga erbjudanden för särskilda målgrupper

Telia erbjuder inga rabatterade priser för unga, studerande, seniorer eller pensionärer på sina mobila bredband. Det är synd, eftersom Telia är ett av de dyrare alternativen och dessa målgrupper ofta har en smal budget.

Rabatt erbjuds bara för kunder som redan har fast bredband hos Telia. Då kan en lägre summa dras av på totalkostnaden. För företag har det åtminstone funnits fler erbjudanden tidigare.

 • Senior (+55 år)
 • Student

Telias kundtjänst för mobila bredband är förvirrande 

Telia har ett flertal kontaktvägar, men av någon anledning får du som kund inte välja själv vilken du vill använda. Vill man få fram kontaktuppgifter som telefonnummer eller mejladresser till kundtjänst måste man först ange vad ärendet handlar om. 

Beroende på vilka frågor man kontaktar dem om begränsas kontaktsätten. Har man fakturafrågor kan man exempelvis få hjälp av en chattbot. Har man frågor kring varuleveransen tar det fyra arbetsdagar att få svar på det mejl man måste skicka, medan andra frågor kan besvaras direkt via chatt.

När du väl når supporten behöver du ofta vänta länge i kö. Många kunder är även missnöjda med kundtjänstens bemötande eftersom väntetiden på lösningar också kan bli lång.

Kundtjänsten är alltså något som Telia behöver förbättra, framför allt med tanke på företagets storlek.

 • Chat
 • E-post
 • Facebook
 • Telefon

Router köps lätt till i Telias abonnemang

I Telias abonnemang för mobilt bredband ingår det inte någon router, men det är lätt att köpa till en när simkortet beställs. De erbjuder märken som ZTE och Netgear. 

I nuläget går det inte att köpa något usb-modem hos Telia, men deras simkort är fortfarande kompatibla med modem. Vill du ha ett modem går det att köpa i de allra flesta elektronikaffärer.

Vilka inställningar som behövs för att få bredbandet att fungera finns angivet för alla router-modeller som de erbjuder.

Telia kan ge bättre instruktioner för hur man installerar mobila bredbandet

De flesta instruktioner som Telia har utskrivna på sin hemsida är väldigt utförliga. Det finns exempelvis specifika guider för de routrar de erbjuder i sin webbshop. 

Telias APN-inställningar är inte de lättaste att hitta, utan är aningen gömda i en supportsida om MMS-inställningar. Den som inte vet att hen ska leta efter APN-inställningar kommer därmed få problem med att hitta dem, vilket Telia nog borde ha tänkt på i utformningen av sin hemsida.

Det är lätt att hitta information om aktuella driftstörningar, och informationen är dessutom uppdelad i underkategorier med mobila och fasta nät. Felsökningen sker sedan med information från din specifika enhet, vilket gör problemlösningen väldigt träffsäker.

Går ditt mobila bredband långsamt kan det därför vara värt att undersöka saken. Om det inte finns några aktuella problem i ditt område, kan det vara så att uppkopplingen hos just dig går långsamt. Telia har guider för hur du kan åtgärda det, exempelvis genom signal-repeaters eller en extern antenn.

Vanliga frågor om Telias mobila bredband

Vilken hastighet har Telias mobila bredband?

Telias mobila bredband har en normalhastighet på 10–60 Mbit/s.

Har Telias mobila bredband stöd för 5G?

Nej, Telias mobila bredband har inte stöd för 5G. I dagsläget är det bara operatörens mobilabonnemang som kan kopplas upp mot 5G-nätet.

Ingår router med mobilt bredband från Telia?

Det ingår ingen router i Telias mobila bredband, men du kan enkelt köpa till det när du beställer simkortet till bredbandet. Telia erbjuder routrar av flera olika märken i olika prisnivåer.

Hur köper jag extra datakort hos Telia?

Telia erbjuder inga extra datakort, men du kan däremot köpa en trådlös 4G-router för att koppla upp fler på det mobila bredbandet.

Kan man använda Telias bredband utomlands?

Om du skaffar mobilt bredband med bindningstid i dag kan du inte använda bredbandet utomlands. Men om du har ett mobilt bredband från Telia sedan tidigare kan du surfa gratis inom EU och EES.

Vilken router kan man använda med Telia mobilt bredband?

Du kan till exempel använda en router från märken som Huawei eller Netgear med Telias mobila bredband.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekomskribent filip.svensson@mobiltbredband.se