Så väljer du rätt mobilt bredband hemma

Många operatörer erbjuder idag mobilt bredband med obegränsad surf som ett smidigare och mer prisvärt alternativ till fast bredband i hemmet. För att hitta det bästa mobila bredbandet att ha hemma finns det några viktiga egenskaper att titta på när du jämför:

Surfmängd

En av de viktigaste sakerna att jämföra när du vill skaffa mobilt bredband hemma är så klart surfmängden. Utgå från dina (eventuellt även hushållets) surfvanor och behov. Välj en surfmängd som matchar internetanvändningen. Det kan vara frestande att ta i och köpa ”för säkerhets skull”, men då kan du behöva betala mer än vad som faktiskt förbrukas. Köp inte heller för lite – att fylla på extra blir ofta dyrt i längden.

Täckning

Det är viktigt att jämföra operatörernas täckning där du bor för att få bästa möjliga uppkoppling. Täckningen kan nämligen variera rätt rejält beroende på var i landet du befinner dig. Du hittar täckningskartor på operatörernas respektive hemsidor.

Eventuella startavgifter

Se om operatören tar ut några startavgifter, det vill säga en engångskostnad, för det mobila bredbandet. Det brukar inte röra sig om några större summor, men du kan ändå ha det i åtanke när du jämför erbjudandena.

Månadskostnad

Priset är givetvis en viktigt faktor och genom att jämföra månadskostnaden kan du i många fall spara en hel del pengar. Men tänk även på hur prisvärt erbjudandet är och undvik att endast jaga det absolut billigaste – då riskerar du att teckna ett mobilt bredband som egentligen inte motsvarar dina övriga önskemål och behov.

Bindningstid

Hos många operatörer har du i dag möjlighet att välja mobilt bredband både med och utan bindningstider. Fördelen med mobilt bredband utan bindningstider är flexibiliteten att kunna byta mellan de olika abonnemangsformerna om surfbehoven ändras över tid. Väljer du abonnemang med bindningstid kan du i vissa fall få sänkt månadskostnad.

Kontantkort eller abonnemang?

Vissa operatörer erbjuder både kontantkort och abonnemang till mobilt bredband, så här gäller det att fundera över vilket alternativ som blir mest prisvärt för dig. Ett kontantkort må vara flexibelt, men med tanke på att du ska ha mobilt bredband hemma är ett abonnemang i det långa loppet ändå det bästa alternativet. Även här är det dina surfvanor och storleken på ditt hushåll som spelar in.

Vad behöver jag för att kunna använda mobilt bredband hemma?

För att kunna använda mobilt bredband hemma, där kanske flera familjemedlemmar ska dela på uppkopplingen, behöver du förutom ett startpaket med simkort även en router som kan fånga upp mobilsignalerna och fördela surfen mellan olika enheter. Du kan givetvis även placera simkortet direkt i en enhet, till exempel i din surfplatta, om det bara är du som ska använda det mobila bredbandet.

Det finns olika typer av routrar. De flesta nyare modeller har ett inbyggt modem där du kan placera simkortet, men vissa modeller har inte det. I så fall behöver du ett externt USB-modem som du kopplar till routern. Tänk på att modemet och routern måste vara kompatibla med varandra.

Ska jag ha en stationär eller portabel router?

Med tanke på att du är ute efter ett mobilt bredband hemma är en stationär router att föredra just i det här fallet. En stationär router är i regel dessutom kraftigare än en portabel router och kan erbjuda högre hastigheter och stabilare uppkoppling och surf.

Vilket är det billigaste mobila bredbandet för hemmet?

Enligt våra bedömningar har Hallon några av de billigaste alternativen på marknaden just nu, där även de dyrare abonnemangen ligger på en lägre prisnivå än många av konkurrenternas erbjudanden. Men med tanke på att du ska använda det mobila bredbandet hemma kan det vara en god idé att titta närmre på de operatörer som erbjuder något högre surfmängder eller till och med obegränsad surf. Det kan bli mer prisvärt i längden.

Tänk på! Om du tänker på priset som en enskild faktor och strävar efter att komma så billigt undan som möjligt riskerar du att teckna ett avtal som inte matchar dina övriga behov och önskemål. Fundera hellre på hur prisvärt ett erbjudande är och hur mycket (eller lite) du får på köpet.

Om du bor i landets södra delar, helst i en större stad, kan till exempel Tres mobila bredband med obegränsad surf vara det mest prisvärda alternativet. Men som sagt, här ska du vara noga med att kolla Tres täckning just i ditt område.

Tele2:s mobila bredband med obegränsad surf är något dyrare, men då får du i gengäld ta del av ett rikstäckande och stabilt nät.

Är mobilt eller fast bredband bäst i hemmet?

Om mobilt eller fast bredband är det bästa alternativet just i ditt hem beror lite på vilka surfbehov som finns, hur stort hushållet är och vilken typ av bostad det gäller. Men eftersom det i dag finns många operatörer som erbjuder mobilt bredband med riktigt höga surfmängder, vissa även med obegränsad surf, är skillnaden mellan mobilt och fast bredband inte alls lika stor som förr.

Fördelar med mobilt bredband i hemmet

  • Smidigt och flexibelt
  • Tillgängligt över hela Sverige
  • Inte adressbundet
  • Priserna skiljer sig inte beroende på var i landet du bor

Fördelarna med fast bredband är de helt obegränsade datamängderna som alltid ingår, den stabila uppkopplingen och de höga hastigheterna – framför allt om det gäller fast bredband via fiber.

Däremot är det ju mindre flexibelt än ett mobilt bredband, och går inte att bara ta med sig om du till exempel ska flytta. En nackdel är även att priserna, för samma bredbandsabonnemang hos samma leverantör, kan variera rätt rejält beroende på var i landet du bor.

Utgå ifrån dina surfvanor och hitta det bästa mobila bredbandet för ditt hem

Sammanfattningsvis ska du utgå ifrån dina egna (och eventuellt ditt hushålls) surfvanor i jakten på det bästa mobila bredbandet för hemmet. Lägg lite tid på att kolla upp er genomsnittliga surfförbrukning per månad och fundera över vad ni gör (och har) i hemmet som kräver uppkoppling. Jämför priser i relation till utbud, täckning och kundtjänst och tänk på att billigast inte alltid är bäst.

Vanliga frågor om mobilt bredband hemma

Vilket är det bästa mobila bredbandet i hemmet?

Vilket mobilt bredband som är det bästa för dig och ditt hem är högst personligt, och du ska alltid jämföra operatörernas erbjudanden utifrån dina (och eventuellt din familjs) egna förutsättningar och behov. Ett mobilt bredband som fungerar bra för någon annan behöver inte vara det bästa för dig.

Ska jag ha fast bredband eller mobilt bredband hemma?

Mobilt bredband hemma kan vara ett smidigt och i vissa fall mer prisvärt alternativ till fast bredband. Här ska du dock fundera över hur mycket surf du och ditt hushåll behöver. Fast bredband innebär alltid obegränsade surfmängder, medan mobilt bredband kan ha vissa begränsningar.

Vilket är det billigaste mobila bredbandet att ha hemma?

Hallon kan förvisso erbjuda några av marknadens billigaste alternativ när det gäller mobilt bredband, men är du ute efter högre surfmängder (kanske till och med obegränsad surf), ett rikstäckande mobilnät  och mer omfattande support bör du se dig om efter andra alternativ. Tänk på att inte alltid jaga det billigaste alternativet, utan snarare det mest prisvärda.

Vilka operatörer erbjuder mobilt bredband med obegränsad surf?

I dagsläget erbjuder till exempel Tre, Tele2, Telenor och Chili (som använder Tres mobilnät) mobilt bredband med obegränsad surf. Ett abonnemang med obegränsad surf kan vara ett bra alternativ just för mobilt bredband i hemmet, eftersom det i regel då är flera som ska dela på uppkopplingen.

Helena Darlöf
Helena Darlöf Telekomskribent helena.darlof@mobiltbredband.se