Kan man dela mobilt bredband via router?

Ja, du kan dela ditt mobila bredband via en router. Det kan vara användbart om ni exempelvis är en hel familj som vill ha tillgång till surf. Men det kan också vara bra att använda mobilt bredband som wifi om du bara vill dela med dig av surfen med kompisar. Hur du kommer igång med att dela ditt mobila bredband beror på vilken typ av router du har.

Det finns routrar med och utan inbyggt modem

Det finns två olika typer av routrar. En del har inbyggt modem medan andra inte har det. Om din router har ett inbyggt modem behöver du bara sätta in sim-kortet i routern för att komma igång och kunna dela på det mobila bredbandet via wifi.

Om din router däremot inte har något inbyggt modem måste du skaffa ett USB-modem som du i sin tur kopplar in i routerns USB-port för att komma igång.

Tänk på! Ta reda på att routern är kompatibel med ditt modem.

Det finns stationära och portabla routrar

Förutom att en del routrar har inbyggda modem och andra inte har det så finns det både stationära och portabla routrar. Med en portabel router blir det lättare för dig att skapa ditt egna wifi-nätverk var du än befinner dig eftersom den är batteridriven. En portabel router är dessutom mindre till storleken vilket gör den lättare att ta med sig.

En stationär router är i stället en router som installeras på en plats. En stationär router är också större än en portabel router, vilket gör den svårare att ta med sig. Man kan säga att en stationär router är bäst om du ska använda ditt mobila bredband på en fast plats medan en portabel router fungerar bäst när du är på resande fot.

Fördelar med stationär router

  • Snabb överföring
  • Hög kapacitet

Nackdelar med stationär router

  • Större än portabel router
  • Går inte att ta med sig lika lätt

Fördelar med portabel router

  • Liten och behändig
  • Lätt att ta med till platser

Nackdelar med portabel router

  • Inte lika hög kapacitet som en stationär router
  • Inte avsedd för lika högintensiv datakommunikation

Dela på det mobila bredbandet med flera sim-kort

Om ni är en familj som vill dela på det mobila bredbandet men slippa gå via en router kan ni skaffa flera extra sim-kort. Detta är något en del operatörer erbjuder, och genom att göra det kan ni surfa på samma abonnemang när ni vill.

En fördel med att skaffa fler sim-kort är att ni inte behöver vara nära varandra och koppla upp er mot samma wifi-nät. I stället kan ni befinna er på helt olika platser i landet men ändå surfa på samma mobila bredband.

Hitta mobilt bredband för hela familjen

Du kan köpa routern till ditt mobila bredband hos din operatör

Routern till ditt mobila bredband kan du köpa hos din mobiloperatör. Du kan även köpa routern i större datorbutiker som vanligtvis har större sortiment än operatören.

Vilken router du köper till det mobila bredbandet spelar ingen roll om du och personerna du delar det med bara surfar på webbsidor, läser mejl och liknande. Spelar ni spel, streamar film och liknande krävs ofta en router med högre kapacitet.

Tips! Prata med din operatör för att ta reda på vilken router som passar ert surfande.