Mobilt bredband från Tre passar dig som bor i södra Sverige

Tre har ett attraktivt erbjudande för både abonnemang och kontantkort när det kommer till mobila bredband. Nyckeln är dock att du bara bor och vistas i södra Sverige.

Nätet täcker bra söder om Stockholm men täcker enbart större orter norr om huvudstaden. Att hitta 4G-täckning är i större delen av landet en skattjakt. Operatören passar därför inte särskilt bra för den som reser mycket.

Det är lätt att hitta på hemsidan, och appen som finns gör det smidigt att fylla på surf och hålla koll på abonnemang. Användarupplevelsen förbättras ytterligare av att kundtjänsten är utförlig och enkel att nå.

Generellt är Tre ett bra alternativ för mobilt bredband, men har du tänkt resa mycket är det inte det mest stabila alternativet. De är dock väldigt prisvärda för den som trivs bäst hemma.

Fördelar

 • Smidig app
 • Generös kundtjänst
 • Enkel hemsida

Nackdelar

 • Glest nät
 • Dyrt med extra surf
 • Märkligt system för kontantkort

Tres kontantkort för mobilt bredband är flexibelt

För mobilt bredband med kontantkort finns det väldigt många olika prisnivåer, vilket gör det lätt för alla att hitta rätt prisnivå. Det finns åtta alternativ, där kostnaden och giltighetstiden varierar beroende på surfpotten du väljer.

Hos Tre går surfen ut snabbare än den gör hos många andra. När du tankar på det största surfpaket de erbjuder försvinner all surf efter tre månader, oavsett om den är använd eller inte.

Av den anledningen kan det ibland vara bättre att fylla på mindre summor oftare än en klumpsumma en gång. På så sätt slipper du att surfpotten nollställs, utan då påbörjas en ny period vid nästa påfyllning.

Surfen kan fyllas på i appen 3Fyll på och på hemsidan. I appen kan du även se hur mycket surf du har kvar och hur länge den håller.

Flera sätt att fylla på surfmängden hos Tre

Det är väldigt smidigt att fylla på surfmängden hos Tre eftersom det finns många sätt att göra det på. Dels går det att göra direkt via Mitt3 på hemsidan, dels via appen 3Fyll På. Föredrar du det går det fortfarande att köpa värdebevis i butik, vilket inte är möjligt hos alla operatörer.

Att det är smidigt betyder dock inte att det är värt det. Extrasurfen hos Tre är dyrare än hos konkurrenterna, trots att konkurrenterna redan har väldigt höga priser.

 • Dela surf
 • Spara oanvänd surf
 • Surfa inom EU

Tres nät är glest i norra Sverige

Tres nät täcker 99 % av landet. Dock är täckningen som bäst i södra delarna av Sverige. Så om du bor eller vistas mycket i norr är Tres mobila bredband inte att rekommendera.

På täckningskartan kan du få en överblick över exakt hur deras täckning ser ut. De har förvisso väldigt bra täckning där den väl finns. Att ha snabbt nät i Skåne hjälper dock inte den som är på skidsemester i fjällen. Har du tänkt resa med ditt mobila bredband får du därför hålla dig söder om Stockholm.

Det finns en specifik sida för driftstörningar på hemsidan, vilket är bra. Där finns även information om kommande projekt och varningar angående bedrägeriförsök.

Skulle du vistas utomlands surfar du som vanligt inom EU/EES, om du tecknat 3Bredband Go. Du kan då använda all surf som du vanligtvis kan använda i Sverige.

Det saknas information om vad det kostar att surfa utanför Europa, men i samtliga abonnemang finns en spärr. Det innebär att om roamingen kommer upp i en kostnad över 460 kronor på en månad stängs den av automatiskt. Du kan ändra det kostnadstaket om du vill.

 • Mobilnät Tre
 • Täckning 99%
 • Normalhastighet 7-34 Mbit/s

Tre erbjuder ingen rabatt för studenter, pensionärer eller företag

För studenter finns det inga specialerbjudanden att ta del av med mobila bredband. Detsamma gäller för seniorer och pensionärer – det kostar lika mycket för alla privatpersoner hos Tre.

De erbjuder specifika abonnemang för företag. Priserna är ungefär desamma som för privatpersoner, men med färre surfmängder att välja mellan.

När det kommer till erbjudanden ligger Tre inte på första plats efter våra bedömningar.

 • Senior (+55 år)
 • Student

Tres kundtjänst är välutvecklad och smidig

Kundtjänst är ett område där Tre har ansträngt sig. Telefonväxeln är öppen tretton timmar per dygn under vardagar, men däremot inte på helger. Den som vill nå Tre via chatt kan göra det både på vardagar och helger.

Utöver telefonnumret finns även ett kundforum. I kundforumet svarar kundtjänst och andra kunder hos Tre på frågor som fler kan tänkas ha. 

Hemsidan är relativt enkel att använda. Men som med många större operatörer finns mycket information, och det kan ibland vara svårt att hitta svar på detaljfrågor om mobilt bredband och Tres andra produkter.

 • Chat
 • E-post
 • Facebook
 • Telefon

Router ingår inte i Tres abonnemang men köps lätt till

Hos Tre ingår det inte någon router automatiskt. Det är dock svårt att missa. När abonnemanget tecknas dyker alternativet att köpa en router upp.

De erbjuder flera olika routrar, några med speciella syften. De har exempelvis en utomhusrouter i sin webbshop.

Tre har utförlig information om hur du ställer in ditt mobila bredband

Det finns installationsguider för alla routrar som Tre säljer i sin webbshop. Det finns dessutom felsökningsguider där de vanligaste problemen förklaras och blir lösta. De är dock inte helt lätta att hitta på hemsidan, utan du får gå in och söka under supportsidorna på hemsidan.

På hemsidan hittar man även information om driftstörningar och instruktioner för att hantera eventuella problem som uppstår lokalt. Den som får problem med ett mobilt bredband från Tre har det inte länge.

Vanliga frågor om Tre

Vilken hastighet har Tres mobila bredband?

Tres mobila bredband har en normalhastighet på 10–54 Mbit/s.

Ingår router med mobilt bredband från Tre?

Nej, en router ingår inte i Tres mobila bredband, men du kan själv köpa till det i deras Webshop.

Hur köper jag extra datakort hos Tre?

Tre har inga extra datakort för mobilt bredband. Men om du har ett mobilabonnemang med minst 5 GB hos Tre kan du lägga till upp till fem extra användare. Ni delar då på surfen från huvudabonnemanget.

Kan man använda Tres bredband utomlands?

Med det mobila bredbandet 3Bredband Go surfar du som vanligt inom EU/EES med Tres mobila bredband. På Tres prislista för utlandet hittar du priserna utanför EU/EES.

Vilken router kan man använda med Tre mobilt bredband?

Du kan till exempel använda en router från Huawei med Tres mobila bredband. I Tres Webshop finns ett bra utbud, till exempel en utomhusrouter, en 4G-router och en router med display.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekomskribent filip.svensson@mobiltbredband.se