Så jämför du mobilt bredband för studenter

För att du som student ska hitta ett bra mobilt bredband bör du jämföra dina alternativ. När du jämför de mobila bredbanden ska du framför allt fokusera på surfmängden. Den kommer nämligen avgöra hur mycket du kan surfa på det mobila bredbandet.

Du bör även jämföra operatörernas täckning för att vara säker på att du kan surfa utan störningar där du vill.

Slutligen bör du jämföra priserna. Det är genom att göra det som du kan vara säker på att du skaffar det billigaste mobila bredbandet på marknaden. Som student är det extra viktigt att jämföra priserna eftersom din studentplånbok inte är lika tjock som för den som arbetar.

Välj inte mer data än du förbrukar

Ett vanligt misstag är att man väljer mer data än vad som behövs. Fundera över ditt internetanvändande och välj inte mer surf än så. Väljer du en större surfmängd än vad du gör av med betyder det bara att du betalar mer för ditt mobila bredband än vad du egentligen behöver.

Hur mycket surf du behöver beror på vad du gör på nätet. Om du bara surfar runt på webbsidor klarar du dig på en låg nivå, men om du vill börja streama filmer och serier behöver du en högre nivå.

Tips! Är du osäker på vilken surfmängd du ska ha kan du välja en lägre nivå och byta upp dig om det visar sig att surfmängden var för låg.

Undvik att köpa till extra surf. I längden blir det ofta väldigt dyrt. Då är det nästan alltid bättre att du byter upp dig till en högre surfmängd istället.

Hur vet jag vilket som är det bästa mobila bredbandet för studenter?

Det bästa mobila bredbandet för dig är det som uppfyller dina kriterier. Du vill att operatörens täckning ska vara bra där du bor, att surfmängden ska passa ditt internetanvändande och att priset ska passa din plånbok.

I dagsläget är det ytterst få operatörer som erbjuder särskilda studentrabatter på mobilt bredband. Men du kan även ta med ”vanliga” erbjudanden på mobilt bredband i din jämförelse. I vissa fall kan det vara värt att lägga på några kronor för att till exempel få bästa möjliga täckning och tillgång till de surfmängder du vill ha och behöver.

Vad krävs för att skaffa mobilt bredband för studenter?

Studentrabatten gäller för alla studenter som studerar på gymnasial nivå eller eftergymnasial nivå. Ett vanligt krav för att få ta del av rabatten är att din utbildning berättigar studiestöd från CSN.

För att ta del av rabatten kan du behöva bevisa att du studerar. Detta kan du göra genom att uppvisa Mecenat- eller Studentkortet. Korten får du i samband med att du börjar på din utbildning.

Tänk på! Du måste vara 18 år gammal för att få teckna ett mobilt bredband.

Hur länge gäller studentrabatten?

Studentrabatten gäller oftast under en förutbestämd tid. Om du fortfarande studerar när rabatten går ut kan du bara förlänga den.

Hur stor rabatt du sedan kan få på ditt mobila bredband varierar. Vanligtvis beror det på vilken surfmängd du väljer. Ju högre surfmängd du väljer desto större rabatt får du.

Fungerar mobilt bredband för studenter utomlands?

Nej, det finns inte något mobilt bredband för studenter som fungerar utomlands. Däremot finns det vanliga mobila bredband som fungerar på tillfällig resa i ett annat EU- eller EES-land.

Surfen du kan använda på resan är dock något begränsad jämfört med surfmängden du har i Sverige. Exakt hur mycket surf du kan använda beror på vilken surfmängd du har.

Vanliga frågor om mobilt bredband för studenter

Hur jämför jag mobila bredband för studenter?

Det du främst bör kolla på när du jämför priset för mobila bredband för studenter är täckningen och andra erbjudanden hos operatören. Som student är ekonomin ofta skral, så se till att inte välja ett abonnemang med för mycket surf eller en onödigt dyr operatör.

Finns det operatörer med studenrabatter för mobila bredband?

Nej, för tillfället har de flesta operatörer tagit bort sina studentrabatter för mobila bredband. Dock finns det flera billiga mobila bredband som har andra rabatter, så se till att vara noga i din jämförelse trots detta.

Hur länge gäller en studentrabatt?

Studentrabatter gäller oftast under en viss period för mobila bredband, oftast mellan 3–12 månader. Det finns även undantagsfall där abonnemangets ordinarie pris är rabatterat.

Hur beställer jag mobila bredband med studentrabatt?

Om en operatör erbjuder mobilt bredband med studentrabatt legitimerar du dig oftast med Mecenat, STUK eller EduID.

Vilket mobilt bredband är bäst för studenter?

Vilket mobilt bredband som är bäst för studenter beror på en rad faktorer. Överlag är studenter en grupp som surfar mer än genomsnittet. Eftersom alla studenter inte har så mycket ekonomiskt spelutrymme rekommenderar vi ett billigt abonnemang med mycket surf. Titta till exempel på Hallon och Chilis erbjudanden.