Vad är mobilt bredband 4G?

Mobilt bredband 4G är mer eller mindre standard idag, då 4G eller högre krävs för att vi ska kunna göra det vi vill när vi är uppkopplade mot internet. Men rent praktiskt innebär det alltså att det mobila bredbandet har stöd för operatörens 4G-nät och låter dig surfa i 4G-hastigheter, förutsatt att det finns täckning där du befinner dig.

4G (fjärde generationens nätverk) baseras på en annan teknik än föregångarna 2G och 3G och kan därför erbjuda betydligt högre hastigheter och kortare svarstider, vilket ju är centralt när det gäller just mobilt bredband. Faktum är att det var i och med lanseringen av 4G som utvecklingen av mobilt bredband tog fart på riktigt.

Hur snabbt kan man surfa med mobilt bredband 4G?

Hastigheterna för mobilt bredband varierar något mellan olika operatörer, men för 4G ligger de normalt mellan 10 och 60 Mbit/s. Hur snabbt just du kan surfa med ditt mobila bredband beror dock på en rad faktorer, till exempel täckningen i nätet där du befinner dig, hur många som är uppkopplade mot samma mobilmast och kapaciteten på enheten (och routern) du använder.

Maxhastigheten för mobilt bredband ska ligga på cirka 100 Mbit/s i 4G, men det är alltså under optimala förhållanden och inget du kan räkna med att komma upp i.

Vilket är det bästa mobila bredbandet med 4G?

Comviqs mobila bredband med obegränsad surf är bäst just nu, enligt våra rekommendationer som du kan läsa mer om på vår sida Bästa mobila bredbandet. Du får mycket surf för pengarna och binder du abonnemanget får du även med en smidig 4G-router på köpet. Vill  du inte ha ett abonnemang kan du även välja att köpa det mobila bredbandet med kontantkort, vilket är ett stort plus tycker vi.

Med en 4G-router kan flera ansluta sig till bredbandet

Om du vill koppla upp fler användare och enheter till ditt mobila bredband behöver du en router, och för att kunna surfa i 4G måste det givetvis vara en router som stödjer 4G (vilket i stort sett alla routrar gör i dagsläget).

Tips! Läs mer om hur det fungerar i vår guide Använda router för mobilt bredband.

Om routern har ett inbyggt modem kan du sätta simkortet direkt i routern, men om routern saknar simkortsplats behöver du även ett USB-modem. I det senare fallet placerar du simkortet i modemet som du sin tur ansluter till routern. Sedan kan du och dina vänner eller familjemedlemmar dela det mobila bredbandet via wifi.

Kan man spela spel via mobilt bredband 4G?

Ja, det är möjligt att spela spel via mobilt bredband med 4G-hastigheter, men för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt krävs det relativt höga hastigheter och framför allt korta svarstider. Och om man jämför med 5G och bredband via fiber ligger 4G en bra bit efter på både dessa punkter. Men om spelen inte är alltför avancerade är mobilt bredband med 4G ofta fullt tillräckligt.

Eftersom onlinespel förbrukar ganska mycket data, bör du säkerställa att ditt mobila bredband har tillräckligt hög surfmängd för att matcha dina spelvanor.

Går det att kolla på tv med mobilt bredband i 4G?

Ja, man kan se på tv med mobilt bredband, men det kräver relativt höga hastigheter vilket i sin tur kräver god täckning i mobilnätet där du befinner dig. Du bör även tänka på att det förbrukas en hel del data när man kollar på tv via mobilt bredband, så om du inte har ett abonnemang med fri surf finns det risk för att surfen börjar sina innan månaden är slut. 

Hur kan jag förstärka 4G-täckningen för mitt mobila bredband?

Du kan förstärka signalen på ditt mobila bredband på flera olika sätt. Ibland kan det vara så enkelt som att bara byta position. Det finns nämligen faktorer i din omgivning som kan hindra signalerna från att nå fram till det mobila bredbandet, till exempel tjocka väggar, dörrar skog och berg.

Ett annat sätt för att förstärka signalen är att skaffa en extern antenn. Antennen kan fånga upp signalen och skicka den vidare till det mobila bredbandet.

Fungerar mobilt bredband 4G utomlands?

Om din operatör låter dig använda ditt mobila bredband utomlands ska du kunna surfa i 4G, förutsatt att det finns täckning i nätet. Men nu är det tyvärr inte så många operatörer som erbjuder den möjligheten.

Skulle du får ta med dig bredbandet på utlandsresan är det viktigt att tänka på att fri roaming i de allra flesta fall bara gäller inom EU/EES, medan du i princip alltid måste betala extra för surfen om du reser till ett land som inte omfattas av EU:s roamingregler.

Vanliga frågor om mobila bredband via 4G

Vad innebär 4G för mobilt bredband?

Ett mobilt bredband med 4G innebär att du kan koppla upp dig och surfa i 4G-nätet. 

Hur snabbt kan jag surfa med 4G?

Normalhastigheten i 4G för mobilt bredband ligger på 10–60 Mbit/s, men hur snabbt just du kan surfa beror på hur täckningen är där du befinner dig och hur hög kapacitet din enhet har.

Vilket är det bästa mobila bredband med 4G?

Enligt vår bedömning är Comviqs mobila bredband med fri surf bäst just nu. Läs varför högre upp på sidan.

Kan jag streama film med ett mobilt bredband 4G?

Ja, förutsatt att du har täckning räcker hastigheterna i 4G-nätet för att streama filmer och serier. Men tänk på att det förbrukar en del surf, och att du kan behöva en större surfmängd än vad du först tänkt om du streamar mycket och ofta.

Kan jag surfa med ett 4G mobilt bredband utomlands?

Det är få mobila bredband som överhuvudtaget fungerar utanför Sverige. Men vissa operatörer erbjuder den möjligheten och då kan du surfa i 4G.