Vad är mobilt bredband 4G?

Med ett mobilt bredband som stödjer 4G kan du helt enkelt koppla upp dig och surfa i operatörens 4G-nät. Det är den fjärde generationens mobilnät som erbjuder betydligt högre hastigheter än både 2G- och 3G-näten.

Även svarstiden är betydligt snabbare i 4G än i både 2G och 3G. Med svarstid menas den tid det tar att få svar från dess att en beställning har skickats. Svarstiden är viktig när man till exempel spelar onlinespel eftersom sidan hela tiden måste uppdateras och visa var moståndarna befinner sig. För lång svarstid gör det svårt att spela.

Tänk på! Inom några år kommer vi att kunna surfa i 5G. Femte generationens mobilnät kommer att vara 10–100 gånger så snabbt som dagens 4G-nät.

Operatörerna har ofta flera olika nät. Det innebär att du kan bli förpassad till 3G-nätet om du inte har någon täckning i 4G-nätet.

Idag är 4G-näten välutbyggda, och du kan surfa i 4G i stort sett var du än befinner dig med ditt mobila bredband.

Vilken hastighet kan man komma upp i med 4G?

Vilka hastigheter med mobilt bredband 4G som är möjliga att nå i nätet varierar. Det är många yttre faktorer som spelar roll. Även mobiloperatör kan påverka hastigheten. Operatörerna har en hastighet mellan 10–60 Mbit/s så man kan förvänta sig en hastighet någonstans däremellan.

Tänk på! Om en operatör marknadsför hastigheter på upp till 60 Mbit/s är det bara teoretiska maxhastigheter. Det är inte garanterat att du når upp i de hastigheterna.

Alla län i Sverige kan i dag erbjuda en medelhastighet i 4G-näten som är högre än 23 Mbit/s. På Gotland är medelhastigheten allra högst, med en bra bit över 40 Mbit/s.

Vilket är det bästa mobila bredbandet med 4G?

Vilket mobilt bredband med 4G som är bäst beror på vad man är ute efter. Det mobila bredbandet som är bäst är det som uppfyller ens kriterier gällande surf, täckning och pris.

Beroende på vad man ska göra med sitt mobila bredband kan det även vara värt att ta reda på vilken operatör som erbjuder högst hastigheter och lägst svarstid i sitt 4G-nät.

Med en 4G-router kan flera ansluta sig

För att flera ska kunna ansluta sig till det mobila bredbandet och kunna surfa i fjärde generationens mobilnät krävs en 4G-router. För att dela mobilt bredband till en 4G-router krävs förutom routern även ett modem. I en del routrar finns modemet inbyggt medan det i andra får köpas till separat.

Om modemet är inbyggt stoppar man bara in sim-kortet direkt i routern. Därefter kan flera personer koppla upp sig mot det mobila bredbandet via wifi.

Är modemet inte inbyggt stoppar man in sim-kortet i modemet som i sin tur stoppas in i routern. Därefter går det bra att koppla upp sig mot det mobila bredbandet.

Kan man spela spel på mobilt bredband i 4G?

Det är fullt möjligt att spela spel via mobilt bredband i 4G-nätet. För att kunna spela spel via mobilt bredband krävs dock en relativt hög surfmängd eftersom spelen förbrukar en hel del data.

För att spelupplevelsen ska hålla hög så hög kvalitet som möjligt får svarstiden inte heller vara alltför lång. Det är viktigare än att ha den högsta hastigheten på mobilt bredband 4G.

Det går att se på tv med mobilt bredband i 4G

Precis som det är möjligt att spela spel över mobilt bredband går det även att se på tv med mobilt bredband. Många tv-leverantörer erbjuder onlinetjänster som gör det möjligt att se på tv bara det finns god täckning i området.

Det som krävs för att kunna se tv över det mobila bredbandet är relativt höga hastigheter i 4G-nätet. Det blir svårare att se på tv ju lägre hastigheterna är.

Svag signal kan förstärkas med en extern antenn

Svag täckning i 4G-nätet kan förstärkas på flera olika sätt. Ibland kan det vara så enkelt som att bara byta position. Omgivningen kan nämligen påverka signalernas möjligheter att nå fram till det mobila bredbandet. Exempelvis kan dörrar, väggar, skog och berg försämra täckningen i 4G-nätet.

Ett annat sätt för att förstärka täckningen är att skaffa en extern antenn. Antennen kan fånga upp signalen och skicka den vidare till det mobila bredbandet.

Går det att surfa i 4G utomlands?

Ja, det är fullt möjligt att surfa med ett mobilt bredband utomlands. Det gäller dock att det finns täckning i något 4G-nät på platsen.

Det är däremot inte alla mobiloperatörer som erbjuder möjligheten till utlandssurf. Mobila bredband som fungerar utomlands gör det i regel bara inom EU- och EES-länder. Dessutom är surfmängden begränsad under resan. Hur mycket surf som finns tillgänglig varierar dock mellan olika mobila bredband.

Tips! På operatörernas hemsidor står det om deras mobila bredband fungerar utomlands.

Vanliga frågor om mobila bredband via 4G

Vad är 4G för mobila bredband?

Ett mobilt bredband med 4G innebär att du kan surfa i 4G-nätet. 4G erbjuder snabbare surfhastigheter än sin föregångare 3G, och är i dag det nät som de allra flesta i Sverige surfar i.

Hur snabbt kan jag surfa med 4G?

Den teoretiska hastigheten i 4G-nätet är väldigt hög. I genomsnitt är hastigheten för mobilt bredband 4G en hastighet på 10–60 Mbit/s, vilket ligger mer i linje med vad du kan förvänta dig.

Vilket är det bästa mobila bredband med 4G?

Det bästa mobila bredbandet med 4G är det som till lägsta möjliga pris uppfyller dina krav. I tabellen på sidan kan du lätt jämföra de olika operatörernas erbjudanden och villkor för att hitta det bästa alternativet för just dig.

Kan jag streama film med ett mobilt bredband 4G?

Ja, förutsatt att du har täckning räcker hastigheterna i 4G-nätet gott och väl till att streama filmer och serier. Men tänk på att det förbrukar en del surf, och att du kan behöva en större surfmängd än vad du först tänkt om du streamar mycket innehåll.

Kan jag surfa med ett 4G mobilt bredband utomlands?

Ja, teoretiskt går det utmärkt att använda 4G-nätet utomlands. De flesta operatörer tillåter dig dock inte att använda ditt mobila bredband utomlands. Undantaget kan vara inom EU, där flera operatörer ger dig en (mindre) surfpott som går att använda i dessa länder.