En röd HuaweiloggaUSA vill att EU ska blockera 5G-nät från Huawei. Foto: ArliftAtoz2205/Shutterstock.com

Nyheter

USA har redan stoppat Huaweis 5G-nät. Nu vill den amerikanska regeringen även att EU gör det, rapporterar Reuters. Branschorganisationen GSMA varnar dock för att en utestängning kan leda till problem för både mobiloperatörerna och mobilutvecklingen.

Huaweis 5G-nät har stoppats i USA då man är rädda för att utrustningen kan öppna upp för den kinesiska regeringen att spionera på landet. Nu vill USA även att EU ser över möjligheten att blockera 5G-näten från det kinesiska storbolaget, skriver Reuters.

USA vill förhindra Huawei från att leverera näten på global nivå och i sitt arbete att göra det ser man EU som en viktig samarbetspartner. 

Än så länge finns det dock inget bevis för att Huaweis 5G-nät skulle utgöra någon risk.

Sedan tidigare har flera länder valt att stänga ute Huaweis nät.

Branschorganisationen tror att en utestängning kan leda till problem

Samtidigt som USA vill stänga ute Huawei helt och hållet befarar branschorganisationen GSMA att en utestängning skulle kunna leda till problem för mobiloperatörerna. I och med att Huawei ligger långt fram i 5G-utvecklingen befarar GSMA att mobilutvecklingen kan försenas med många år.

I samband med mobilmässan MWC i Barcelona i slutet av månaden har branschorganisationen planerat in ett krismöte där ämnet ska diskuteras.

Flera operatörer är beroende av Huawei

Många operatörer runt om i världen är beroende av det kinesiska telekombolaget. Alla stora svenska operatörer, Telia, Tele2, Telenor och Tre, har Huaweis utrustning i näten.

Johan Dennelind, Telias vd, har i en tidigare intervju med SvD sagt att Huawei är viktig för bolaget och att han inte tänker fatta något beslut som bara baseras på rykten.

– Om vi ser något skumt, och det har inte vi sett, kommer jag att agera på det, sade Johan Dennelind till SvD i slutet av januari.