En bild på Huaweis logga på fasadHuaweis 5G-arbete anses av många länder vara en säkerhetsrisk. Foto: testing / Shutterstock.com

Säkerhet

Flera länder ser Huaweis 5G-arbete som en säkerhetsrisk. Det kinesiska företaget har anklagats för spionage vid ett flertal tillfällen. Grundaren Ren Zhengfei nekar till alla anklagelser, rapporterar Bloomberg.

Förra helgen grep polsk polis en Huawei-anställd misstänkt för spioneri. Mannen avskedades kort därpå av Huawei som sade att det mannen anklagades för inte hade någonting med Huawei att göra. 

Spionanklagelserna har duggat tätt kring Huawei den senaste tiden och flera länder, däribland USA och Storbritannien har därför valt att stänga ute Huaweis 5G-arbete då man anser att företaget är en säkerhetsrisk. Även vårt grannland Norge överväger att stänga ute Huaweis 5G-arbete i landet.

– Vi delar samma farhågor som USA och Storbritannien, nämligen spionage mot privata och statliga aktörer i Norge, har justitieministern Tor Mikkel Wara sagt, till Reuters.

Huawei vara eller icke vara diskuteras även i Sverige men innan en regering är på plats är det svårt att ta tag i frågan.

Huawei-grundare nekar till alla anklagelser

Flera länder anklagar Huawei för spionage på uppdrag av den kinesiska regimen. Grundaren Ren Zhengfei nekar dock till alla anklagelser och säger till Bloomberg att han aldrig skulle göra något som kan skada världen.

Någon regelbunden kontakt med den kinesiska regeringen säger han att Huawei inte har och företaget skulle aldrig lämna ut någon känslig information till Peking.

Ren Zhengfeis dotter är anhållen i Kanada

Ren Zhengfei har inte bara problem när det gäller Huawei, även på det personliga planet upplever han en del turbulens för tillfället. I december greps nämligen hans dotter, Meng Wanzhou, för att försöka föra ut pengar ur Iran. USA begärde henne utlämnad och sedan dess sitter hon anhållen i Kanada.

Ännu har inte de kanadensiska myndigheterna tagit något beslut i ärendet och fram tills dess får Meng Wanzhou och Ren Zhengfei inte återse varandra.