En bild på Tele2Telia

Företagsaffärer

I början av december påbörjades auktionen om frekvensutrymme i 700 MhZ-bandet som kommer användas för 5G. Telia, Telenor och Tele2 vann alla frekvenstillstånd medan Tre blev utan.

Den 4 december inleddes auktionen om frekvensutrymme i 700 MhZ-bandet. Auktionen hölls av Post- och Telestyrelsen och frekvensutrymmet kommer användas till 5G.

Operatörerna som deltog i auktionen var Telia, Tre och Net4Mobility, vilket är ett gemensamt bolag som Tele2 och Telenor har tillsammans. Efter auktionen avslutades stod det klart att Tre blir utan något frekvensutrymme i bandet.

Tre budade men förlorade

Tre gav sig in i auktionen med förhoppningen att vinna något frekvenstillstånd men så blev inte fallet. Tre lade bud men fick trots det se sig besegrad av både Telia och Net4Mobiltity som lade högre bud. 

Telia betalade drygt 1,3 miljarder kronor för sitt frekvenstillstånd och Net4Mobility betalade knappt 1,5 miljarder kronor för sitt tillstånd.

– Vår 5G-utbyggnad är både aggressiv och ambitiös, något som vi är stolta över. Det rikstäckande 5G-nätet kommer att ge ännu bättre yttäckning, en snabbare uppkoppling med minskad fördröjning och högre kapacitet vilket är en förutsättning för att allt fler enheter ska kunna kopplas upp, säger Stefan Jäverbring, CTO på Telenor Sverige.

[Ads1]

Tre kommer överklaga auktionen

Tre har tidigare varit kritiska till auktionens regler som är uppsatta av PTS. Man har varnat för att ett fåtal aktörer får monopol på 5G inom vissa områden, vilket vi på Mobiltbredband.se tidigare skrivit om.

Kort efter att auktionen avslutades publicerade Tre ett pressmeddelande där man skriver att utfallet bevisar det Tre varnat för där de resursstarkaste operatörerna får en dominerande ställning. Tre har därför beslutat sig för att överklaga auktionen när tilldelningen fastställts. 

– Frekvenser är mobilbranschens viktigaste resurs och måste fördelas klokt. Vi riskerar allvarliga konsekvenser för svenska mobilkunder och för Sverige som ledande IT- och telekomnation, säger Tres vd, Johan Johansson.