andres suazoTelenors mobilnätschef Andres Suazo berättar att operatören hela tiden strävat efter en sammanhängande täckning hos sitt 5G-nät

Lanseringar

Telenor lanserar nu sitt första 5G-nät i slutet av oktober. Operatören satsar i år på att få ett bra och sammanhängande nät i Stockholmsområdet, för att sedan bredda utbyggnaden till andra delar av landet.

Hittills har det varit Tre, Telia och Tele2 som arbetat för fullt med 5G-utrullningen i Sverige. Nu ger sig även Telenor in i matchen.

I oktober lanserar Telenor ett 5G-nät i Stockholm, mellan Roslagstull och Skanstull samt mellan Djurgården och Kungsholmen. På så sätt får en stor del av centrala Stockholms befolkning tillgång till 5G-nät.

Utbyggnaden kommer sedan att fortsätta under nästa år, med fokus på storstäderna. 2023 är målet att så gott som hela Sverige ska ha tillgång till det nya nätet.

Först Stockholm, sedan resten av landet

Telenor har byggt ut sitt 5G-nät under ett halvt års tid, för att kunna ge kunderna en bra upplevelse av 5G. Hastigheten förväntas ligga på mer än 1 Gbit per sekund under bra omständigheter.

Redan i dag går det att köpa 5G-abonnemang hos Telenor. Deras befintliga abonnemang Telenor Obegränsad – som närapå 500 000 kunder redan har – kan uppgraderas till att vara redo för 5G-nätet när det kommer.

Utbyggnaden fortsätter under hösten i Stockholmsområdet. Det befintliga mobilnätet kommer förtätas och uppgraderas till 5G-teknik. Under 2021 kommer operatören att bredda utbyggnaden till Sveriges andra storstäder, och därefter välbesökta semesterorter i landet.

Vill erbjuda sammanhängande nät i storstäderna

Att erbjuda sammanhängande täckning har varit Telenors mål hela tiden, berättar Telenor Sveriges mobilnätschef Andres Suazo. Att 5G-nätet är tillräckligt bra och täcker större delar av stadskärnan gör det enkelt att använda nätet i vardagen, vilket Andres Suazo tror att kunderna uppskattar.

– Vi ska täcka en betydande andel av varje ort där människor bor och arbetar, helst 50 procent av en stads centrala delar och det gör vi nu i Stockholm.

Det är därför som Telenor först kommer att satsa på att förtäta mobilnätet i centrala Stockholm innan de bygger vidare på andra håll i landet.