Telemast mot blå himmel.Enligt en ny rapport från Opensignal är det Tele2 som bjuder på den bästa 5G-upplevelsen på svenska marknaden. Tre har däremot den bästa 5G-täckningen. Foto: LariBat/Shutterstock.com

Mobilnät

Sweden Mobile Network Experience Report, presenterad av Opensignal, visar hur bra de svenska operatörerna, och deras tjänster, presterar i fjorton olika kategorier. I de flesta fall är resultaten jämna, men när det kommer till 5G är det vissa detaljer som sticker ut. Tele2 är bäst när det gäller 5G-upplevelser, medan Tre erbjuder den bästa 5G-täckningen. Det skriver Mobil.se.

Mellan den 1 februari och 1 maj i år har Opensignal undersökt de svenska operatörerna och hur väl deras respektive tjänster presterar utifrån fjorton olika mätkategorier. Nu har de presenterat resultaten i rapporten Sweden Mobile Network Experience Report som visar att operatörerna i de flesta fall håller lika hög kvalitet.

Men när det gäller 5G finns det vissa betydande skillnader.

Tele2 presterar bäst i kategorin för 5G-upplevelser

Enligt rapporten är Tele2 den enda operatören som hamnar på delad förstaplats i samtliga fem kategorier under huvudkategorin för 5G-upplevelser. Det handlar exempelvis om video, och ned- och uppladdningshastigheter. Detta innebär att Tele2 vinner hela 5G-Experience-kategorin.

Telia placerar sig som nummer två på prispallen, med delade förstaplaceringar i fyra av de totalt fem 5G Experience-kategorierna. Tre och Telenor som har två delade vinster var i denna huvudkategori delar på bronsplatsen.

Tre erbjuder Sveriges bästa 5G-täckning

Tre är däremot den operatör som presterar bäst när det kommer till 5G-täckning. Telia kniper andraplatsen, Telenor landar på plats tre tätt följd av Tele2 på plats fyra.

Tre och Telenor har bästa täckningen i samtliga nätverk

Ser man till generell täckning för samtliga nätverk är det Tre och Telenor som delar på vinsten. Telia placerar sig på en tredjeplats och Tele2 intar även i detta fall fjärdeplatsen.

Om du vill läsa mer om de olika mätkategorierna och hur undersökningen har gått till hittar du rapporten i sin helhet hos Opensignal.