Kollage med mobilmast och Tres vd Haval van DrumptHaval van Drumpt och hans Tre riskerar att bli utan 5G-frekvenser när auktionen äger rum nästa år. Foto: STRINGER Image/Shutterstock.com och Pressbild/Tre

Nyheter

I mars nästa år ska 5G-frekvenser auktioneras ut. Det finns bara tre och en halv att bjuda på, och nu oroar sig Tre för att bli helt utan 5G-frekvens. Det skriver SvD. Det skulle innebära att man halkar efter konkurrenterna och inte kan erbjuda 5G förrän tidigast 12 månader senare.

I Sverige finns det i dag fyra stora mobiloperatörer: Telia, Tele2, Telenor och Tre. Nästa år ska operatörerna kämpa om 5G-frekvenser. Ett problem är att det bara finns tre och en halv bra licenser, vilket innebär att en operatör kan bli utan.

Tre är den minsta operatören med minst ekonomiska muskler och oroar sig för att bli utan licens.

Telenor och Tele2 kan bjuda på samma licens

Tres möjlighet att få licens till en 5G-frekvens är att Telenor och Tele2 bjuder tillsammans. Operatörerna arbetar i dag tillsammans och bygger ett gemensamt 4G-nät. De har även planer på att bygga ett gemensamt 5G-nät i framtiden. Skulle Telenor och Tele2 gå ihop är alla fyra stora mobiloperatörer garanterade frekvenser till nästa år.

Tre är dock inte helt säkra på att operatörerna kommer att bjuda tillsammans av den anledningen att man då kan slå bort en stor spelare från marknaden. Tres vd, Haval van Drumpt, skulle inte vara förvånad om så blir fallet. 

– Vad är värdet av att slå ut en spelare som prispressar marknaden? Hur mycket mer kan vi bjuda för att tränga ut en konkurrent? Den möjligheten hade jag självt utnyttjat om jag suttit i en annan stol, säger Haval van Drumpt.

Tre skulle hamna långt efter konkurrenterna

Om Tre blir utan frekvenser nästa år skulle det inte betyda att operatören är utestängd från 5G för evigt. Senare under året kommer fler frekvenser att auktioneras ut. Med det sagt är det ingen garanti för att Tre får något frekvensutrymme då heller. Däremot skulle det innebära att Tres lansering av 5G får vänta.

Bolagets teknikchef, Per Stigenberg, gör bedömningen att Tres 5G-lansering skulle få vänta 12–24 månader efter konkurrenterna om de blir utan frekvenser i auktionen nästa år.