%g-mast i mitten av eu-flagga.Analysföretaget Ookla har undersökt 5G-tillgången i Europa och var de snabbaste näten finns. Foto: RaffMaster/Shutterstock.com

Rapporter

Analysföretaget Ookla har undersökt det europeiska 5G-landskapet och kan konstatera att utvecklingen förvisso går snabbt, men att det är ojämnt. I dag erbjuder 84 operatörer 5G i 31 olika länder, men det är fortfarande bara 2,8 procent av alla uppkopplingar som går via 5G. Däremot ligger många europeiska länder bättre till när det gäller hastigheterna än exempelvis både Japan och USA. Det skriver Telekom idag.

5G-målen är högt uppsatta inom EU, där tekniken anses vara strategiskt viktig och något man strävar efter att ligga i framkant med. Målen har dock visat sig vara svåra att uppnå. Enligt Europeiska revisionsrätten måste något göras för att man ska kunna ro i land de ambitiösa planerna för 2025 respektive 2030.

Detta är även något som framgår i en ny rapport från analysföretaget Ookla, som har undersökt prestandan i de befintliga europeiska 5G-näten.

Få européer använder 5G trots att de har tillgång

Enligt rapporten är det i dagsläget 84 operatörer i 31 olika länder som erbjuder 5G-tjänster. Det är dock fortfarande bara 2,8 procent av alla uppkopplingar som går via 5G. Det kan till exempel jämföras med Sydkorea där hela 29,3 procent av alla uppkopplingar sker via 5G.

Resultatet är lite förvånande med tanke på att 5G nu är tillgängligt för 62 procent av Europas befolkning.

Bulgarien har Europas snabbaste 5G-nät

Ookla har inte bara tittat på möjligheterna till 5G-uppkoppling utan även vilka hastigheter de befintliga 5G-näten kan erbjuda, och var de snabbaste näten finns. På den globala topplistan hamnar Förenade Arabemiraten på första plats och Sydkorea på plats två.

Bulgarien landar på en tredjeplats och är således bäst i Europa.

Europa har högre 5G-hastigheter än Japan och USA

Sverige lägger sig som nummer sex på topplistan, precis bakom Norge. Efter oss kommer en lång rad europeiska länder. Antalet 5G-användare må fortfarande vara lågt på våra breddgrader men näten är snabbare än de som finns i exempelvis i Japan och USA.

Bland Sveriges operatörer är det Tele2/Telenor som är bäst när det gäller nedladdningshastigheten i 5G. De ligger ändå en bit efter bland operatörerna i Europa. Telia har däremot bäst genomsnittlig uppladdningshastighet av de europeiska operatörerna.