mobilmast med hus och träd i bakgrundenUtrymmet som operatörerna fått i 3,5 gigahertzbandet kommer bli centrala för 5G-utbyggnaden i tätbebyggda områden. Foto: SkyCam Video LLC/Shutterstock.com

Mobilnät

5G-auktionen har varit ett hett ämne sedan tid tillbaka. I går var det äntligen dags att inleda den – och redan samma dag var den avslutad. Flera av operatörerna är mycket nöjda med utfallet och vilka möjligheter de nya frekvenserna innebär för 5G-utbyggnaden.

Under gårdagen var det tre deltagare som budade till sig utrymme i det eftertraktade 3,5 gigahertzbandet. Telia drog vinstlotten med 120 megahertz, och Net4Mobility (Tele2 och Telenor) och Hi3G Access (Tre) har förvärvat 100 megahertz vardera.

Det statliga bolaget Teracom vann i sin tur tillstånd för hela 2,3 gigahertzbandet på 80 megahertz.

Sammanlagt har aktörerna budat med strax över 2,3 miljarder kronor, som kommer att gå till statskassan, skriver Post- och telestyrelsen i ett pressmeddelande. Licenserna för frekvenserna är giltiga i 25 år framåt.

Telia: Sveriges bästa nät ska bli ännu bättre

Telia är mycket nöjda med resultatet. Att de säkrat mer spektrum än någon annan gör det möjligt att stärka sin roll som ledande mobilnät i Sverige. De kommer också kunna förbättra uppkopplingen på många platser i landet.

– Det här innebär att vi kan fortsätta bygga snabba och energismarta 5G-nät som bidrar till den digitala utvecklingen i samhället, säger Telias vd Anders Olsson i ett pressmeddelande.

Just det höga frekvensbandet 3,5 gigahertzbandet är extra viktiga i områden med tät befolkning, skriver Telia. De kan även användas för att bygga lokala nät för vården och tillverkningsindustrin.

Telenor och Tele2: Nu kan vi rulla ut 5G på bred front

Även Tele2 och Telenor kommer kunna använda sina nyförvärvade frekvenser för att bygga ut ett bra 5G-nät. Tillsammans med de frekvenser de budade hem för ett par år sedan kan de också uppgradera 4G-nätet betydligt, enligt ett pressmeddelande från Telenor.

– Vi är väldigt glada över att nu ha skaffat det frekvensutrymme som behövs för att på allvar kunna påbörja utrullningen av 5G på bred front, säger vd:n för Telenor Sverige, Kaaren Hilsen.

Hon berättar vidare att operatörerna planerar att nå minst 99 procent av Sveriges befolkning med 5G-nätet inom tre år framåt.

Kjell Johnsen, vd på Tele2, kommenterar att 5G kommer att ge bättre kvalitet för konsumenter, men också öppna möjligheter till innovation, automatisering och högre effektivitet för företagskunder.