Pensionärerna får nej till internetuppkoppling

Nyheter

Pensionärerna i Sjöbo vill modernisera sin vardag men för detta krävs en stabil internetuppkoppling. Utan internet blir det svårt att anamma nya tekniska tjänster och hjälpmedel som kräver internetuppkoppling, exempelvis Swish och program för släktforskning på nätet. För pensionärerna har striden varit lång då kommunen länge har argumenterat för att WiFi blir en allt för dyr lösning för äldreboenden i kommunen. Alternativ, som mobilt bredband, har diskuterats men ännu har man inte lyckats hitta någon lösning. De flesta förslag som tas fram anses vara för dyra enligt kommunen. De boende å andra sidan argumenterar för att internet är en rättighet för samtliga invånare, även de äldre.

Mobilt bredband ofta billigaste lösningen

Den vanligaste typen av uppkoppling i svenska hem har de senaste åren blivit fiber. Med fibernätverk kan höga hastigheter nås samtidigt som det är en stabil lösning. Tyvärr betyder stabil i det här fallet ofta även oflexibel och dyr. I jämförelser är det inte ovanligt att mobila bredband klår fibernätverkets hastighet samtidigt som det erbjuds till ett lägre pris. Ett mobilt bredband med 4G har inga problem att komma upp i de hastigheter som de vanligaste fibernätverken erbjuder, ofta mot en bråkdel av priset. Med ett mobilt bredband kan du samtidigt förflytta dig och ditt nätverk vart som helst i landet. Det mobila nätverket följer utan problem med till sommarstugan eller på bilsemestern. 

På äldreboendet i Sjöbo har man inte fått fiber indraget och inga sådana planer finns i dagsläget. Istället använder de boende sina telefoner för att dela internet till sina datorer. Detta skapar en lösning lik den med ett mobilt bredband, endast långsammare, dyrare och krångligare. Med ett billigt mobilt bredband skulle Sjöbos pensionärer kunna släktforska på äldreboendet, på kommunens bibliotek eller varför inte ute i solen när vädret tillåter. 

Moderna pensionärer kräver moderna lösningar

Pensionärerna på äldreboendet i Sjöbo hoppas ha tillgång till en stabil internetuppkoppling inom en snar framtid. Huruvida det blir fiber, mobilt bredband eller någon annan lösning är ännu inte bestämt. Många av de boende går, eller har gått, kurser i datateknik och släktforskning och hoppas att kunna utnyttja sina nya kunskaper så snart som möjligt. Det skulle förenkla bankärenden, kommunikation och nöje för de boende som inte slutar kämpa för sin sak förrän kommunen insett vikten av internet till alla invånare – även de äldre.