Så hittar du det billigaste mobila bredbandet

För att hitta det billigaste mobila bredbandet ska du jämföra dina alternativ. Det du ska lägga extra fokus på är bland annat surfmängden. Du kan hålla nere kostnaderna genom att välja en surfmängd som passar dig.

Därefter ska du se till att jämföra operatörernas täckning. Du vill inte betala för ett mobilt bredband som inte fungerar på grund av dålig täckning. Det är detsamma som att kasta pengarna i sjön.

Slutligen vill du göra en prisjämförelse för att faktiskt hitta det billigaste mobila bredbandet som dessutom är anpassat för dig.

Välj inte mer surf än du behöver

För att hitta ett billigt mobilt bredband måste du först hitta den surfmängd som passar dig. Väljer du för låg surfmängd måste du lägga pengar på extra surf, vilket kan bli dyrt i längden. Väljer du däremot för hög surfmängd betalar du för mer surf än du gör av med.

Vilken surfmängd som passar dig beror på hur ditt internetanvändande ser ut. Om du surfar mycket och gärna tittar på videoklipp, laddar ned filer eller liknande behöver du en hög surfmängd. Om du däremot surfar mer sporadiskt och kanske bara svarar på mejl och besöker olika nyhetssajter räcker det med en lägre surfmängd.

Här får du en indikation på hur mycket data som förbrukas vid olika typer av internetanvändning:

  • Om du lyssnar på Spotify två timmar om dagen i en månad använder du cirka 8 GB.
  • Om du ser en serie på Netflix med 12 entimmars avsnitt i normal bildkvalitet använder du cirka 12 GB.
  • Surfar du på Instagram i en timme om dagen i en månad använder du cirka 21 GB.
Tips! Förbrukar du mycket data kan du skaffa ett mobilt bredband med fri surf.

Operatören måste ha bra täckning där du surfar

För att du ska få valuta för dina pengar vill du ha bra täckning på ditt mobila bredband. Ett mobilt bredband för 200 kronor utan täckning är mindre värt än ett mobilt bredband för 300 kronor med bra täckning.

För att ta reda på vilken operatör som har bäst täckning hos dig ska du titta på operatörernas täckningskartor.

Jämför priser för att hitta det billigaste

Det mest självklara av allt för att hitta ett billigt mobilt bredband är att jämföra priserna. Du bör dock vänta med att jämföra priserna tills du har hittat mobila bredband som uppfyller dina krav. Genom att göra så hittar du det billigaste mobila bredbandet på marknaden som samtidigt uppfyller alla dina krav.

Tips! Byt mobilt bredband med jämna mellanrum om någon annan operatör erbjuder bättre priser. I och med att nästan alla mobila bredband saknar bindningstid är det lätt att byta när du vill.

Få ett billigare mobilt bredband utan fakturakostnader och startavgift

I din prisjämförelse ska du inte bara ta hänsyn till månadskostnaden. Det kan också tillkomma startavgift och fakturakostnader. Om en operatör har fakturakostnader bör du ta reda på om du kan få betala månadsavgiften via autogiro istället. Vanligtvis blir det då helt kostnadsfritt.

Mobilt bredband är billigare för studenter och seniorer

Det finns en del operatörer som har mobilt bredband för studenter och för seniorer. Priserna på dessa mobila bredband är klart billigare än till ordinarie pris. Hur mycket rabatt du kan få varierar dock mellan olika operatörer. Även vilken surfmängd du väljer påverkar hur stor rabatt du får.

Vilket är det billigaste mobila bredbandet?

Hallon 5 GB är det billigaste mobila bredbandet just nu (kontrollerat 2023-10-04). Kostnaden är 44 kr/mån i 2 månader, därefter 89 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Hallon

Det billigaste mobila bredbandet är inte alltid det bästa

Det billigaste mobila bredbandet är inte nödvändigtvis det bästa. Det bästa är det som du kan känna dig nöjd med och som uppfyller alla krav du har på ett mobilt bredband.

Att lägga pengar på det billigaste mobila bredbandet om det inte passar dig är som att kasta bort pengarna. Det är först när du har hittat mobila bredband som passar dig som du kan börja jämföra priserna och välja det billigaste.

Är mobilt bredband billigare med kontantkort eller abonnemang?

Om mobilt bredband är billigare med kontantkort eller abonnemang beror på hur dina surfvanor ser ut. Om du använder ditt mobila bredband varje dag blir det billigare med ett abonnemang.

Använder du däremot det mobila bredbandet periodvis är kontantkort bättre. Då behöver du nämligen inte betala för det mobila bredbandet under den period som du ändå inte använder det.

Vanliga frågor om billiga mobila bredband

Hur hittar jag det billigaste mobila bredbandet?

För att hitta det billigaste mobila bredbandet bör du först avgöra vilken surfmängd du behöver. Därefter kan du i tabellen på sidan enkelt jämföra alla operatörers erbjudanden på mobila bredband som matchar dina krav.

Ska jag alltid välja det billigaste mobila bredbandet?

Nej, det är inte alltid bäst att välja ett billigt mobilt bredband. Har operatören exempelvis inte täckning där du bor spelar det ingen roll vilket pris de erbjuder. Var prismedveten, men välj en operatör som passar dig och dina krav.

Kan jag få rabatt på mobila bredband?

Ja, du kan få rabatter på mobila bredband på flera sätt. Är du student eller senior har du rätt till rabatt hos flera operatörer. Har du andra abonnemang eller tjänster hos en operatör kan de även erbjuda rabatterade paketerbjudanden.

Är det billigare att köpa ett mobilt bredband kontant?

Om det är billigare att köpa ett mobilt bredband kontant beror på hur du använder ditt bredband. För större surfmängder är det som regel billigare att teckna ett abonnemang än att fylla på ett kontantkort. Ska du däremot använda bredbandet under en kort period kan det vara fördelaktigt att välja ett mobilt bredband kontant.

Vilken operatör är billigast?

Överlag är Hallon den billigaste operatören sett till vilken surfmängd de erbjuder. Beroende på vilken surfmängd du söker varierar det dock vilken operatör som är billigast, så se till att granska tabellen noga.