Telia fullföljer inte TDC-köp

Företagsaffärer

Affären med danska operatören TDC har kommit att bli en enda röra. Danskarna har haft långtgående diskussioner med Telia som övervägt att lägga ett bud på det danska bolaget. Men nu verkar intresset från Telia ha svalnat efter hård konkurrens.

TDC drog tillbaka stöd för samgående med MTG

Det hela började med att TDC planerade att köpa MTG:s nordiska tv-verksamhet. Att MTG överhuvudtaget ville sälja delar av bolaget har att göra med att Kinnevik äger både MTG och det sammanslagna Tele2 och Com Hem. Detta skulle aldrig godkännas av EU:s konkurrensmyndighet och för att undvika problem skulle en lösning vara att sälja delar av verksamheten.

Men helt plötsligt rekommenderade inte längre TDC-styrelsen sina aktieägare att stötta affären. Anledningen var att Telia skulle komma med ett erbjudande om att köpa upp den danska operatören. I väntan på ett bud drog man därför tillbaka sitt stöd för samgåendet med MTG.

TDC:s affär med Telia är inte längre aktuell

Nu har även affären med Telia svalnat. Efter att det framkommit att en sammanslutning av danska pensionsfonder och det australienska riskkapitalbolaget Macquaries infrastrukturgren lagt ett bud på TDC tappade Telia intresset. 

I ett pressmeddelande bekräftar Telia att man haft diskussioner med TDC men att några diskussioner inte längre pågår. Telias vd, Johan Dennelind, har i en intervju med Di sagt att hans bolag helt blåst av planerna på att förvärva TDC.

TDC värderas till 87,9 miljarder svenska kronor

Sammanslutningen har lagt ett formellt bud på TDC på 50,25 danska kronor per aktie. Budet är betydligt högre det bud på 47 danska kronor man tidigare presenterade. Med det formella budet värderas TDC till 87,9 miljarder svenska kronor. 

TDC:s styrelse rekommenderar nu aktieägarna att acceptera budet, men köparna har ett villkor för att genomföra affären. Att budet stöds av två tredjedelar av aktierna i TDC och att danskarnas eventuella affär med MTG stoppas.

Foto: ricochet64 / Shutterstock.com