telenors logotyp på fasad och norsk och dansk flaggaTelenor blir först i Norge med att lansera ett kommerssiellt 5G-nät. Samtidigt erbjuder de svenska kunder en router för wifi 6 genom ett danskt samarbete. Foto: oleschwander/Shutterstock.com och Ahmed Elborollosy/Shutterstock.com

Lanseringar

Telenor Sverige har tecknat avtal med en dansk leverantör av routrar, för att ge svenska kunder bättre täckning och hastighet i hemmet. Samtidigt blir Telenor först i Norge med att införa 5G till allmänheten.

Telenor har tecknat avtal med den danska leverantören Icotera. Avtalet gäller routrar för wifi 6 till Telenors kunder i Sverige.

Enligt Telekom idag är lanseringen av routern på den svenska marknaden planerad att ske under det nuvarande året.

Kunder har krav på både prestanda och design

Wifi 6 är den senaste trådlösa nätverksstandarden. Kraven på de nya routrarna behöver därför ha maximal täckning och prestanda. Samtidigt ställer kunderna även krav på designen, som ska vara enkel, elegant och minimalistisk, enligt Carl Gunnstam på Telenor.

Den nya routern har åtta sändande antenner, och åtta mottagande antenner. Det innebär att den kan leverera högre hastigheter, har bättre stabilitet och mycket större räckvidd än tidigare routrar. Det gäller även för enheter som är baserade på äldre teknik.

Skandinaviska byggnader behöver anpassade routrar

René Brøchner är vd på Icotera. Han berättar att många i Skandinavien har problem att få det trådlösa nätet att täcka hela hemmet, eftersom väggarna är så pass solida i hemmen. Därför känner många kunder att de inte får den hastighet som de betalar för.

Att trycka in fler accesspunkter är ett sätt att försöka förbättra täckningen och stabiliteten i sitt wifi hemma. Men enligt René Brøchner kan problemet lättare lösas med en router som är anpassad efter dessa omständigheter från början.

– Faktum är att 70–80 procent av alla skandinaviska hem kan täckas av en router om den är tillräckligt kraftfull.

Norska Telenor lanserar första kommersiella 5G-nätet

I grannlandet Norge har Telenor genomfört en annan lansering. De är nämligen den första operatören som introducerar ett 5G-nät som är tillgängligt för den norska allmänheten, skriver Telekom idag. Utrullningen börjar i Trondheim, och kommer framöver att byggas upp i fler städer, där Telenor redan har genomfört pilottester av 5G-nätet.

Just nu är det många i Norge som jobbar hemifrån eller sitter i karantän på grund av coronaviruset. Det nya nätet välkomnas därför av den norska distrikts- och digitaliseringsministern, Linda Hofstad Helleland.

– Det nya 5G-nätet kommer att ge bättre mobiltäckning och bättre tillgång till bredband i hela landet, vilket reducerar sårbarheten i ett allt mer digitaliserat samhälle