Så använder du mobilt bredband som Wi-Fi

Nyheter

Ett mobilt bredband kan kopplas till en router och användas som trådlöst nätverk. Det finns både nätdrivna och batteridrivna routrar vilket gör att du både kan upprätta ett trådlöst nätverk hemma eller ta med dig routern, till exempel till lantstället eller på semester, och på så vis få lätt tillgång till Wi-Fi var du än är. Det kan vara smidigt att koppla flera enheter till samma nätverk, men detta kan förbruka mer data. Om du ska använda så pass mycket data rekommenderar vi att du genomför en jämförelse av mobilt bredband för att hitta ett som gör det möjligt för dig att upprätta ett Wi-Fi-nätverk. Nedan följer några tips på hur du kan få bättre trådlös internetuppkoppling i hemmet med mobilt bredband.

Hitta en bra placering för din router

Något som ofta blir ett hinder för en bra internetuppkoppling är att routern är dåligt placerad i hemmet. Rummets fysiska förutsättningar och byggkonstruktion gör att täckningen kan variera i lokalen. Du vill hitta en routerplacering som ger täckning i så stor del av hemmet som möjligt, men självklart med fokus på de delar där du oftast använder ditt mobila bredband. Med ett så kallad heatmapping-verktyg för datorn kan du enkelt lista ut var i bostaden som routern bör placeras för bäst uppkoppling. Med dessa program ”scannar” du in olika punkter i bostaden och får sedan en karta med förslag på var du bör placera routern. Använder du en Mac kan du använda programmet NetSpot, är du Windowsanvändare så kan du istället använda Heatmapper.

En snabb lösning på dålig uppkoppling kan vara att se till att routern är placerad högt upp. Det är helt enkelt fysikens lagar som avgör. Undvik också att placera routern nära murväggar eller betongväggar. Din router kan också vara för gammal, men om du tecknar ett nytt mobilt bredband så kan du oftast köpa till med en router av aktuell modell. Den senast Wi-Fi-standarden är 802.11ac. Se till att den router som följer med är av senaste standarden.

Se till att du har rätt datamängd

Har du ofta långsam uppkoppling kan det bero på att att ditt avtal helt enkelt har för låg hastighet för dina surfbehov. Om du bara använder datorn till att kolla på sociala medier, skicka mail och lyssna på musik, kan en liten surfmängd räcka, men om du spelar spel online, laddar ner, och streamar film, så kan du behöva en större datamängd. Detsamma gäller även om ni är flera som delar på uppkopplingen. Det kan även vara din täckning som inte är tillräcklig. I så fall bör du läsa mer om vilket mobilt bredband som har bäst täckning.