kvinna sitter med laptop på balkongEnligt statistik från Mobiltbredband.se har intresset för mobilt bredband ökat markant under pandemin. Allt fler verkar även prioritera smidig uppkoppling till sommarstugan. Foto: Olesya Kuznetsova/Shutterstock.com

Undersökningar

Ny sökstatistik från Mobiltbredband.se visar att intresset för mobilt bredband är betydligt större i år jämfört med 2019. Nya surfvanor till följd av pandemin tros ligga bakom det ökade intresset, och det som verkar locka allra mest är abonnemang med obegränsad surf.

Coronapandemin har gjort sina tydliga avtryck i våra surfvanor. Svenskarna har surfat mer än någonsin, vilket till stor del kan förklaras av det ökade hemarbetet under våren och att många även studerade på distans.

Bild 1: Besökarstatistik för Mobiltbredband.se via Google Analytics från 2019 och 2020. Som mest noterades närmare 25 000 besöakare under en månad hitills för 2020, under motsvarande period 2019 (juli) hade sidan knappt 7500 besökare 

Enligt sökstatistiken från Mobiltbredband.se kan man se att intresset för mobilt bredband har ökat markant jämfört med motsvarande period förra året. Intresset har även hållit sig på en hög nivå under en längre period. Mellan februari och juli 2020 ökade antalet besökare på Mobiltbredband.se med hela 79,4 procent.

Fler intresserade av stora surfmängder

Enligt konverteringsstatistiken från sajten har även intresset för operatörernas olika produkter förändrats på ett år. Fler är intresserade av stora surfmängder, och allra helst vill man ha helt fri surf. Det finns såklart även andra faktorer som kan ha påverkat siffrorna, men statistiken tyder på att våra nya vanor har drivit på behovet av riktigt mycket surf.

Under perioden februari–juli 2020 hamnade följande sökningar på mobilt bredband i toppen

  1. Tre Obegränsat
  2. Hallon 100 GB
  3. Hallon 200 GB

Listan ovan kan jämföras med de populäraste sökningarna motsvarande period förra året

  1. Halebop 25 GB
  2. Hallon 100 GB
  3. Tre 500 GB

Ökat intresse för hemester och uppkoppling i sommarstugan

Våren och sommaren 2020 blev speciell på många vis. Många svenskar fick ställa in sina planerade utomlandsplaner för en semester på hemmaplan, vilket med facit i hand kanske blev bättre än de flesta vågat hoppas på.

Bild 2: Intresset för söktermen ”sommarstuga” enligt Google Trends. Grafen visar en starkt uppåtgående trend redan från mars. I juni så var intresset 100/100 det vill säga extremt högt. 

Intresset för att köpa fritidshus och sommarställen har föga förvånande varit rekordstort i år, och även på semestern har många prioriterat en smidig och flexibel bredbandslösning. Det syns till exempel på statistiken för vår sida Mobilt bredband till sommarstugan. Under perioden februari–juli 2020 ökade antal besök på sidan med 50 procent jämfört med föregående period.