Jobbindikatorns kurva över trafiken på Sveriges största tågstationerTres Jobbindikator visar att datatrafiken på Sveriges centralstationer är mindre på morgnarna än tidigare i höst. Foto: Pressbild/Tre Sverige

Undersökningar

Allt färre människor rör sig i kollektivtrafiken på morgnarna. Nu när hårdare restriktioner har införts närmar sig antalet personer på Sveriges centralstationer samma låga nivåer som under våren. Det visar den data som Tre har tagit fram genom sin Jobbindikator.

Tres Jobbindikator fortsätter att mäta rörelsen på Sveriges största centralstationer. Genom att samla in anonymiserad datatrafik vid början av arbetsdagen kan Jobbindikatorn visa hur svenskarna rör sig, och därmed hur väl de anpassar sig efter gällande rekommendationer.

Morgonruschen vänder igen efter nya restriktioner

Efter semesterperiodens slut skedde en kraftig ökning av antalet personer i kollektivtrafiken på mornarna. Då öppnade inte bara skolorna, utan också många kontor där medarbetarna hade arbetat hemma innan sommaren.

Men nu syns en tydlig vändning, berättar Tre Sveriges kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.

– Extra tydligt är det i Stockholm där antalet människor i morgonruschen nu är nära den lägsta nivån som uppmätts sedan vi började våra mätningar i början av våren när de nya restriktionerna infördes, säger han i ett pressmeddelande från Tre.

Färre i rörelse på Stockholms, Göteborgs och Malmös centralstationer

På Stockholms Centralstation minskade antalet personer i morgontrafiken med 20 procent förra veckan, om man jämför med veckan innan. Under samma period minskade antalet personer även i Malmö med 9 procent, och i Göteborg med 2 procent.

Tittar man på en normal vecka innan coronapandemin är det en tredjedel så många människor i morgontrafiken i Stockholm. I Göteborg och Malmö är det cirka hälften av hur det såg ut då.

Stor minskning under senaste fem veckorna

Det här mönstret visar sig även ytterligare några veckor tillbaka. De senaste fem veckorna har totalt 47 procent färre människor rört sig på Stockholms Centralstation på morgnarna. Motsvarande minskning i Göteborg är 32 procent, medan den är 29 procent i Malmö.

Om utvecklingen fortsätter åt det här hållet kommer antalet människor i rörelse snart vara lika låga som i våras.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent