Mobiltrafiken på centralstationerna ökar kraftigt

Publicerad: 2020-08-27 folk i rörelse vid entrén till Göteborgs centralstation

Mobiltrafiken på morgnarna innan jobbstarten har ökat bland annat på Göteborgs centralstation. Foto: Vinicius Armelin/Shutterstock.com

Människor rör sig alltmer på centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö, enligt Jobb- och Nöjesindikatorn från Tre. Förra veckan visade mätningar det högsta antalet personer i rörelse på morgnarna sedan innan covid-19 bröt ut i mars. Kvällstid är mobiltrafiken lika stor på populära nöjesplatser som innan pandemin började.

Operatören Tre delar regelbundet med sig av information om hur svenskarna rör sig runt om i Sverige. Syftet är att se hur svenskarna anpassar sig efter myndighetsrekommendationer kopplat till covid-19.

Förra veckan var det mer rörelse än på länge under morgnarna på storstädernas centralstationer. Kvällstid är nivåerna tillbaka på normalläge på nöjesplatser i storstäderna, det vill säga samma som innan covid-19 bröt ut.

Jobb- och Nöjesindikatorn jämför mängden mobiltrafik med veckorna innan covid-19

Datan samlas in genom Tres så kallade Jobb- och Nöjesindikator. Jobbindikatorn mäter mobiltrafiken på Stockholm, Göteborg och Malmös centralstationer mellan klockan åtta och nio på morgonen. Nöjesindikatorn mäter i stället mobiltrafiken på populära nöjesplatser i samma städer mellan klockan åtta och nio på kvällen.

Siffrorna jämförs med hur mobiltrafiken på dessa platser såg ut innan corona, som anges som normalindex när mätningarna presenteras.

Fler svenskar i rörelse vid starten av arbetsdagen

Antalet människor som rörde sig på Stockholms centralstation på morgnarna steg med 27 procent förra veckan, jämfört med föregående vecka. Motsvarande siffra i Göteborg var 28 procent och i Malmö 20 procent.

– Jämfört med före corona är mobiltrafiken cirka 60 procent av normaltrafiken vid centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö morgontid, berättar Mårten Lundberg, som är kommunikationsdirektör för Tre Sverige.

Svenskarna rör sig lika mycket på nöjesplatser som innan pandemin

Nöjesindikatorn visar mobiltrafiken på Stureplan och Nytorget i Stockholm, Kungsportsplatsen i Göteborg och Lilla Torg i Malmö.

Här har siffrorna visat allt högre nivåer de senaste veckorna. I nuläget är andelen människor i rörelse i princip desamma som den sista normalveckan innan covid-19 bröt ut.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@mobiltbredband.se
Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka