en man springer snabbt med laptopNu kan du surfa i över 1 Gbit/s på vissa orter om du är 5G-kund hos Tele2 eller Telenor. Foto: alphaspirit.it/Shutterstock.com

Mobilnät

Net4Mobility – ett gemensamt bolag mellan Tele2 och Telenor – var en av de aktörer som deltog i 5G-auktionen. Två dagar efter att de kammat hem sina frekvenser slog operatörerna igång dem. Det innebär att kunder med 5G-redo abonnemang och teknik kan komma upp i över 1Gbit/s på utvalda orter.

Tele2 och Telenor har redan hunnit aktivera det spektrum som de ropade in på förra veckans 5G-auktion. Deras gemensamma bolag Net4Mobility köpte 100 megahertz i det eftertraktade 3,5 gigahertzbandet.

Båda operatörerna hade redan visst utrymme i det frekvensbandet, som de använt för att aktivera 5G-nät under hösten. Tack vare det har de nu snabbt kunnat förse kunderna med ännu snabbare hastigheter efter auktionen.

Tele2 har varit förberedda sedan länge

Enligt nätexperten Björn Lindberg på Tele2 har operatören länge varit förberedda på att köra igång 5G när det är dags. Det är så de har kunnat hinna före de andra operatörerna, berättar han för Telekom idag.

– Sajterna som sattes igång med 5g i våras var redo för att slå på i nya frekvenser nu.

I dagsläget har nätet kunnat komma upp i hastigheten 1,8 Gbit/s, vilket är riktigt snabbt. Nu kommer både Tele2 och Telenor satsa på att bygga vidare sitt 5G-nät under de kommande tre åren.

37 svenska orter har 5G från Telenor

Över 30 orter runt om i Sverige har nu tillgång till 5G hos Telenor. Den fortsatta uppbyggnaden kommer att fokusera på större städer och populära semesterorter i första hand, berättar mobilnätschefen Andres Suazo i ett pressmeddelande.

– Jag har hela tiden sagt att vi ska erbjuda våra kunder hastigheter på 1 Gbit/s och det kan vi nu göra på 37 orter i Sverige.

Målet är att Telenor ska kunna nå 99,9 procent av den svenska befolkningen vid utgången av år 2023. Dessutom kommer täckningen och surfupplevelsen löpande förbättras på det orter som redan har 5G.