Allison KirkbyTele2:s tidigare vd

Företagsaffärer

Telia uppges ha hittat sin efterträdare till Johan Dennelind. Enligt SvD kommer den tidigare vd:n för Tele2, Allison Kirkby, ta över som ny vd för Telia. Samtidigt som Telia letar efter en ny vd har operatören även gjort klart med Lars-Johan Jarnheimer som ny ordförande för styrelsen. Flera experter ser Jarnheimer och Kirkby som rätt personer för Telia.

Många personer har varit aktuella för rollen som vd för Telia. Nu ser det dock ut som att styrelsen har gjort sitt val. Enligt SvD:s uppgifter kommer Allison Kirkby ta över efter Johan Dennelind som valde att lämna Telia i förtid.

Allison Kirkby ska vara styrelsens slutkandidat och mycket tyder på att hon kommer presenteras inom kort.

Fram tills dess att en ny vd presenteras kommer Christian Luiga ha kvar rollen som tillförordnad vd hos Telia.

Kirkby lämnade Tele2 förra året

Allison Kirkby har mycket erfarenhet från telekombranschen. Så sent som förra året lämnade hon vd-posten på Tele2 i samband med sammanslagningen med Com Hem. Allison Kirkby var vd på Tele2 från 2013. I stället tog Anders Nilsson över nya Tele2.

I dagsläget är Kirkby vd för den danska teleoperatören TDC, en roll hon har haft sedan december förra året. Enligt SvD:s uppgifter har hon dock inte sagt upp sig från företaget än.

Telia har fått en ny styrelseordförande

I dagarna gjorde Telia även klart med en ny styrelseordförande i Lars-Johan Jarnheimer. Han är också den enda som skulle kunna sätta stopp för en värvning av Kirkby. I tidigare intervjuer har han sagt att han kommer ha åsikter om en ny vd, även om huvudansvaret ligger på styrelsens avgående ordförande, Marie Ehrling.

Många bedömare anser dock att just Kirkby och Jarnheimer är en drömuppsättning för Telia som haft det ganska tufft på sista tiden. Aktien har sjunkit med 8 procent sedan 2014.