Så jämför du mobilt bredband till surfplatta

När du jämför mobilt bredband till din surfplatta är det framför allt faktorer du ska titta på: operatörens täckning, surfmängderna och priserna. Vi går igenom de olika faktorerna här nedanför.

1. Täckningen måste vara bra där du använder surfplattan

Innan du skaffar ett mobilt bredband till din surfplatta måste du jämföra täckningen hos operatörerna. Du vill att täckningen ska vara så bra som möjligt där du planerar att använda den.

Tänk på! Vilken täckning du får beror på flera faktorer. Bland annat påverkar väder och vind, var du befinner dig rent geografiskt och hur många som surfar mot samma mobilmast.

Du jämför operatörernas täckning genom att titta på deras täckningskartor som du hittar på respektive operatörs hemsida.

Om du upplever svag täckning kan du testa att röra dig runt i din bostad. Väggar, dörrar och annan elektronik kan störa signalerna från att nå fram till din surfplatta. Är signalen fortsatt svag kan du köpa till en extern antenn för att förstärka täckningen på ditt mobila bredband.

2. Hur mycket du surfar på surfplattan avgör vilken datamängd du behöver

Hur ditt internetanvändande på surfplattan ser ut och hur ofta du använder den avgör vilken datamängd du behöver. Du vill inte ha för liten surfmängd eftersom du då blir tvungen att köpa till extra surf för att surfa mer. Det blir väldigt dyrt i längden. Du vill inte heller ha för mycket surf eftersom det betyder att du betalar för mer än du gör av med.

Eftersom surfplattor har större skärmar än telefoner är det många som tycker om att streama filmer och serier via surfplattan. Är det något du gör ofta behöver du en hög surfmängd.

Använder du surfplattan mer sporadiskt och då främst till att surfa runt på nätet räcker oftast en mindre surfmängd.

Tips! Använder du din surfplatta väldigt sällan kan ett mobilt bredband med kontantkort vara bättre för dig.

Så länge räcker 20 GB data

  • Streama musik i cirka 13 timmar per dag under en månad.
  • Streama video i cirka 3 timmar per dag under en månad.

Är du osäker på vilken surfmängd du behöver kan du alltid prova en surfmängd som du tror passar. Visar det sig att du valde fel kan du alltid byta eftersom nästan inga mobila bredband har någon bindningstid.

3. Jämför priserna för att hitta det billigaste

Operatörernas priser på mobilt bredband skiljer sig åt. Därför är det viktigt att du jämför priserna för att hitta det billigaste. Tänk dock på att bara jämföra priserna på mobila bredband som faktiskt uppfyller dina kriterier. När du jämför priserna bör du även hålla koll på eventuella övriga avgifter. Det kan exempelvis vara bra att veta om det tillkommer någon startavgift eller om operatören tar ut någon aviavgift varje månad.

Tips! Be att få betala ditt mobila bredband via autogiro för att slippa fakturaavgiften.

Operatörerna har nästan alltid erbjudanden på mobila bredband. Exakt vilka typer av erbjudanden det rör sig om varierar.

Det kan ibland vara bra att nappa på dessa erbjudanden. Då kan du spara pengar på ditt mobila bredband till surfplattan. Glöm dock inte bort att det mobila bredbandet även måste uppfylla din krav i sitt standardutförande. Det erbjudande du får gäller inte för evigt.

Vilket är det bästa mobila bredbandet för surfplattan?

Hallons mobila bredband med 20 GB surf är bäst för surfplattan är bäst just nu, enligt vår bedömning. På vår sida Bästa mobila bredbandet kan du läsa varför vi har korat Hallons mobila bredband till vinnare i denna kategori och vilka mobila bredband vi rekommenderar i andra kategorier.

Hur du får mobilt bredband beror på vilken surfplatta du har

Hur du kan få mobilt bredband beror på vilken surfplatta du använder. Därför måste du ta reda på om din surfplatta är kompatibel med mobilt bredband. Om din surfplatta har ett simkortsfack placerar du sim-kortet direkt i surfplattan.

En del äldre modeller har inte ett sådant fack och då fungerar bara wifi. För att koppla upp dig mot wifi behöver du köpa till en router och ett modem.

Om din router har ett inbyggt modem stoppar du in simkortet i routern och kopplar upp dig mot ditt egna trådlösa nätverk. Saknar routern däremot inbyggt modem behöver du även köpa ett sådant. Då köper du ett USB-modem, även kallat dongel, och stoppar in ditt simkort där. Därefter stoppar du in dongeln i routern. Sedan kan du börja surfa.

Beställ ett nytt sim-kort om det inte passar i surfplattan

Om du har ett simkort som inte passar i din surfplatta måste du beställa ett nytt hos din operatör. Det är kostnadsfritt, och många operatörer skickar ut så kallade trippel-sim. Det är ett mini-sim som även rymmer micro- och nano-sim. Behöver du en mindre simkortstorlek trycker du bara ut det ur mini-simkortet som du får hemskickat till dig.

Om du har en för stor simkortstorlek kan du även klippa simkortet till rätt storlek själv. Det är dock ganska svårt att få till på ett bra sätt, så oftast är det bättre att beställa ett nytt.

Få rabatt när du köper mobilt bredband ihop med surfplatta

Hos många operatörer kan du köpa ett mobilt bredband tillsammans med en surfplatta. Genom att göra det brukar du kunna få rabatt på surfplattan. Hur stor rabatt du får kan dock variera.

Innan du köper ditt mobila bredband tillsammans med en surfplatta bör du räkna på hur mycket pengar du kan spara. Det är inte alls säkert att du sparar särskilt mycket pengar på att köpa ett mobilt bredband och en surfplatta ihop. Ibland kan det till och med vara billigare att köpa mobilt bredband och surfplatta separat hos en annan operatör.

Vanliga frågor om mobilt bredband till surfplattan

Vad ska jag tänka på när jag väljer mobilt bredband till surfplattan?

När du väljer ett mobilt bredband till en surfplatta är det i huvudsak surfmängden du bör tänka på. Tänk även igenom hur mycket du faktiskt använder din surfplatta, och vilket surfmängd du behöver.

Ska jag välja det billigaste bredbandet till min surfplatta?

Nej, välj inte bara det billigaste mobila bredbandet. Utgå först och främst från dina behov, och välj därefter den operatör som ger dig det till det lägsta priset. På så sätt riskerar du inte att bli besviken.

Hur använder jag ett mobilt bredband på en surfplatta?

Om din surfplatta har en simkortshållare kan du sätta i det mobila bredbandet direkt. Har du en äldre surfplatta kanske det inte är möjligt. Du behöver då en router för att dela nätverket med din surfplatta.

Passar simkortet min surfplatta?

Ja, när du beställer ett simkort passar det din surfplatta, oavsett simkortsstorlek. Startpaketen har nämligen alla tillgängliga format, och du får själv stansa ut den storlek som passar din surfplatta.

Kan jag få rabatt på mitt mobila bredband till surfplattan?

Ja, i vissa fall kan du få ett lägre pris om du köper abonnemang och surfplatta tillsammans.