Bästa mobila bredbandet 2020

Bästa mobila bredbandet med mycket surf

Tre Obegränsat
399 kr/mån 449 kr/mån
 • Obegränsad surf inom Sverige
 • Normalhastighet 10–56 Mbit/s
 • Ingen avgift för aktivering
Läs mer

Vad vi gillar med Tre Obegränsad surf

Tres mobila bredband med fri surf har den högsta surfmängden av alla operatörer. Är du ute efter mycket surf kan du inte hitta högre någon annanstans. Dessutom är det mobila bredbandet mycket prisvärt och kostar ungefär lika mycket som ett mobilt bredband med cirka 100 GB gör hos andra operatörer.

Andra bra saker med Tres mobila bredband är att du slipper bindningstid och uppsägningstid.

Vad finns det för nackdelar?

Det finns i stort sett inga nackdelar med Tres mobila bredband med fri surf. Det skulle möjligtvis vara täckningen, som är sämre än hos många andra operatörer. Det är framförallt i norra Sverige och på landsbygden som täckningen kan vara bristfällig.

För vem passar ett mobilt bredband med mycket surf?

Ett mobilt bredband med mycket surf passar dig som använder det mobila bredbandet i stället för fast bredband. Är ni många som ska surfa samtidigt är en hög surfmängd nästan ett måste.

Du bör också välja en hög surfmängd om du streamar många filmer och serier eller laddar ned stora filer. Den typen av internetanvändning förbrukar mer data än vad vanligt webbsurfande gör.

> Läs mer & beställ hos Tre

Bästa mobila bredbandet med lite surf

Hallon 5 GB
44 kr/mån 89 kr/mån
 • Ingen bindnings- eller uppsägningstid
 • Spara oanvänd surf (upp till 100 GB)
 • Enkelt att komma igång att surfa
Läs mer

Vad vi gillar med Hallon 5 GB surf

Hallon är en av få operatörer som erbjuder en relativit låg surfmängd. Om det är det du vill ha är Hallon det bästa alternativet för dig. Hallons priser är dessutom väldigt konkurrenskraftiga. Ingen operatör kan idag matcha Hallons priser.

Med Hallons mobila bredband kan du dessutom spara oanvänd surf. Det är perfekt om ditt surfande skiljer sig åt från månad till månad.

Vad finns det för nackdelar?

En nackdel med Hallons mobila bredband är hastigheten, som är lägre än hos nästan alla andra mobila bredband på marknaden. Dessutom är täckningen i regel sämre än hos många av konkurrenterna. Hallons mobiltäckning är vanligtvis bättre i större städer än ute på landsbygden. Detta är något du måste ha i åtanke innan du skaffar det mobila bredbandet.

För vem passar ett mobilt bredband med lite surf?

Ett mobilt bredband med lite surf passar framförallt dig som bara surfar sporadiskt. Använder du det mobila bredbandet varje dag behöver du mer surf. När du väl surfar på nätet gör du det på enklare webbsidor, exempelvis nyhetssajter. Med en låg surfmängd är det även möjligt att svara på mejl.

> Läs mer & beställ hos Hallon

Bästa mobila bredbandet för studenter

Tele2 100 GB
319 kr/mån 399 kr/mån
 • Bra studenterbjudanden
 • Använd surfen i EU och EES
 • Bra täckning i hela Sverige
Läs mer

Vad vi gillar med Tele2 100 GB surf

Tele2 är den enda operatören som erbjuder ett riktigt bra erbjudande på mobilt bredband för studenter. Deras allra bästa kommer med 100 GB. Det är en tillräckligt hög surfmängd för att du ska kunna använda ditt mobila bredband till både studier och nöje under hela månaden.

Med ett mobilt bredband från Tele2 behöver du troligtvis inte oroa dig för dålig täckning. Operatören har ett av Sveriges absolut bästa mobilnät.

Vad finns det för nackdelar?

Det mobila bredbandet är bra men det finns en nackdel och det är priset. Studentrabatten är inte särskilt stor i jämförelse med abonnemangets ordinarie pris. Risken är att många studenter inte har råd med det mobila bredbandet och i stället får leta upp platser med gratis wifi.

> Läs mer & beställ hos Tele2

Bästa mobila bredbandet för företag

Telenor 100 GB
399 kr/mån
 • Kundservice öppet dygnet runt
 • Använd surfen i EU och EES
 • Bra täckning i hela Sverige
Läs mer

Vad vi gillar med Telenor 100 GB surf

Det finns flera bra saker med Telenors mobila bredband för företag. Bland annat är täckningen mycket bra vilket är viktigt för företagare som inte vill att tekniken ska sluta fungera under arbetet. Dessutom är det mobila bredbandet ganska prisvärt i förhållande till andra operatörer med mobilt bredband för företag.

Om ditt jobb innefattar utlandsresor är Telenors mobila bredband perfekt. Du kan nämligen använda det utan extra kostand inom EU och EES. Skulle du någon gång ha problem kan du bara kontakta Telenors omfattande kundtjänst som håller öppet dygnet runt.

Vad finns det för nackdelar?

Det finns inte särskilt många nackdelar med Telenors mobila bredband för företag. Operatörens erbjudande håller hög kvalitet och står sig mycket bra gentemot konkurrenterna. Dessutom finns det ganska många surfnivåer att välja mellan.

Den lilla nackdel som möjligtvis finns är att Telenor inte låter dig ta med hela surfmängden på resa inom EU eller EES. Begränsningen är dessutom ganska stor. Har du 100 GB surf får du bara ta med dig 20 GB på resan.

> Läs mer & beställ hos Telenor

Bästa mobila bredbandet till Ipad

Telenor 40 GB
249 kr/mån
 • Täckning som når 99,9 procent av befolkningen
 • Surfa inom EU och EES
 • Omfattande kundtjänst
Läs mer

Vad vi gillar med Telenor 40 GB surf

Telenors mobila bredband med 40 GB surf är tillräckligt för att passa de flesta som använder en Ipad. Surfmängden är tillräcklig för att du ska kunna använda Ipaden till att streama lite filmer och serier men även bara surfa runt på webben.

Vi gillar att det finns en möjlighet att använda det mobila bredbandet utomlands. Det är inte något alla mobiloperatörer erbjuder. Telenors mobila bredband fungerar i andra EU- och EES-länder, men även i Thailand. 

Telenor erbjuder bra täckning till 99,9 procent av befolkningen. Det gör det möjligt för dig att surfa på ditt mobila bredband i stort sett var du än befinner dig.

Vad finns det för nackdelar?

Den svaghet som finns med Telenors mobila bredband är att surfmängden är begränsad när du surfar utomlands. Den är dessutom ganska kraftigt begränsad i jämförelse med hur mycket surf du får använda i Sverige. Det kan göra det svårt för dig att surfa på ett liknande sätt som hemma när du befinner dig utomlands.

> Läs mer & beställ hos Telenor

Bästa mobila bredbandet för husvagns- och campingsemestern

Tele2 Obegränsad
499 kr/mån
 • Obegränsad surf
 • Bra täckning i hela Sverige
 • Inga bindningstider
Läs mer

Vad vi gillar med det mobila bredbandet

Tele2:s mobila bredband med obegränsad surf innebär stor frihet för dig och din familj när ni är ute på husvagns- eller campingsemester. Prismässigt sticker inte abonnemanget ut som det absolut billigaste, men med tanke på Tele2:s prisbelönta täckning över hela Sverige är deras mobila bredband ett både säkert och prisvärt alternativ. Ytterligare en fördel är att deras abonnemang för mobilt bredband tecknas helt utan bindningstid, vilket innebär att det när som helst går att ändra abonnemangstyp. 

Med det mobila bredbandet Obegränsad behöver ni inte oroa er för att surfen, och därmed husfriden, ska ta slut mitt i semestern. Täckningen, som är rikstäckande i såväl 3G som 4G, öppnar även upp för möjligheten att åka med husvagnen eller till en camping både norr och söder om storstadsregionerna. Om ni är flera som ska koppla upp er mot det mobila bredbandet behöver ni en trådlös router, vilket Tele2 nu erbjuder till rabatterat pris.

Vad finns det för nackdelar?

Egentligen finns det inte många nackdelar med Tele2:s mobila bredband Obegränsad. Det skulle i så fall vara priset, som är något högre än vad exempelvis Tre erbjuder för sitt mobila bredband med fri surf. Men eftersom Tre inte kan mäta sig med Tele2 när det gäller täckning, är Tele2 ändå ett bättre alternativ med tanke på att det mobila bredbandet ska kunna användas på resande fot i olika delar av Sverige.

Andra alternativ

Om det kanske inte är så många som ska använda det mobila bredbandet på husvagns- eller campingsemestern, skulle ett annat alternativ kunna vara Telias mobila bredband med 120 GB surf. Det är fortfarande en relativt stor mängd surf, och dessutom har Telias nät Sveriges bästa täckning och snabbaste hastigheter.

Hur avgör vi vilket mobilt bredband som är bäst?

När vi har valt ut de bästa mobila bredbanden i respektive kategori har vi tagit hänsyn till flera faktorer. Beroende på kategori har vissa faktorer haft större betydelse än andra. Exempelvis spelar priset större roll när det gäller mobilt bredband för studenter än vad det gör för mobilt bredband för företag.

De faktorer vi har tittat på

 • Surfmängd
 • Hastighet
 • Startavgift
 • Bindningstid
 • Pris
 • Täckning.

Varför du bör lita på våra råd

Vi har i flera år jämfört mobilt bredband från Sveriges ledande operatörer. Den erfarenheten har gjort oss duktiga på att veta vilket mobilt bredband som passar till vilken målgrupp.

I och med att branschen är i ständig förändring ser vi till att uppdatera alla priser och villkor dagligen. På så sätt kan du vara säker på att våra rekommendationer är dagsaktuella.

3 tips för att hitta det bästa mobila bredbandet för dig

Det finns mängder av valmöjligheter när det kommer till mobila bredband. För att du ska bli nöjd med ditt val är det därför en hel del saker du bör tänka på. Här är tre tips på vad du ska göra för att hitta det bästa mobila bredbandet.

 • Välj vilken surfmängd du behöver. Hur du surfar på nätet och hur många ni är som ska använda det mobila bredbandet påverkar vilken surfmängd du behöver. Ett tips är att välja ett mobilt bredband utan bindningstid. Då kan du byta surfmängd om du märker att du valde fel.
 • Titta på operatörernas täckningskartor. Genom att ta del av täckningskartorna kan du ta reda på vilken operatör som kan erbjuda dig bäst täckning där du surfar som mest. Täckningskartorna hittar du på respektive operatörs hemsida.
 • Jämför priserna. Genom att jämföra priserna kan du hitta ett mobilt bredband som passar dig till ett lågt pris.

Vanliga frågor

Kan jag surfa hur mycket jag vill med fri surf?

Nej, operatören har en möjlighet att begränsa din surfmängd om de anser att din förbrukning överstiger vad som kan anses vara normalt. En del operatörer har begränsningar i hur många GB du får surfa för per dag. På så vis är namnet fri surf lite missvisande. Din surfmängd är dock så pass stor att den för de allra flesta upplevs som fri.

Hur kan jag förbättra dålig täckning?

Du kan förbättra dålig täckning på flera olika sätt. Du kan bland annat byta plats och prova det mobila bredbandet någon annanstans. Om du har en router kan du testa att flytta på den och ställa den högt upp, fri från annan elektronik. Du kan även köpa till en extern antenn för att förbättra täckningen.

Kan jag använda mobilt bredband utomlands?

Ja, en del mobila bredband kan du använda utomlands. Det beror på vilken operatör det handlar om. Operatörer som låter dig surfa utomlands gör det vanligtvis inom EU och EES när du är på tillfällig resa i landet.

Vad behöver jag för att komma igång med mobilt bredband?

För att komma igång med mobilt bredband behöver du ett sim-kort och ett modem. Modemet placerar du sedan i den enhet du vill surfa på. Vill du i stället skapa ditt eget wifi-nätverk behöver du en router. Om routern har ett inbyggt modem behöver du ingen externt sådan.

Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@mobiltbredband.se