Bästa mobila bredbandet 2019

Bästa mobila bredbandet med mycket surf

Tre Obegränsat
Tre
 • Obegränsad surf inom Sverige
 • Normalhastighet 10-56 Mbit/s
 • Ingen avgift för aktivering
399 kr/mån
449 kr/mån
Läs mer

Vad vi gillar med Tre Obegränsad surf

Tres mobila bredband med fri surf har den högsta surfmängden av alla operatörer. Är du ute efter mycket surf kan du inte hitta högre någon annanstans. Dessutom är det mobila bredbandet mycket prisvärt och kostar ungerfär lika mycket som ett mobilt bredband med cirka 100 GB gör hos andra operatörer.

Andra bra saker med Tres mobila bredband är att du slipper bindningstid och uppsägningstid.

Vad finns det för nackdelar?

Det finns i stort sett inga nackdelar med Tres mobila bredband med fri surf. Det skulle möjligtvis vara täckningen, som är sämre än hos många andra operatörer. Det är framförallt i norra Sverige och på landsbygden som täckningen kan vara bristfällig.

För vem passar ett mobilt bredband med mycket surf?

Ett mobilt bredband med mycket surf passar dig som anväder det mobila bredbandet i stället för fast bredband. Är ni många som ska surfa samtidigt är en hög surfmängd nästan ett måste.

Du bör också välja en hög surfmängd om du streamar många filmer och serier eller laddar ned stora filer. Den typen av internetanvändning förbrukar mer data än vad vanligt webbsurfande gör.

> Läs mer & beställ hos Tre

Andra alternativ

Telenor mobila bredband med 200 GB surf. Det är fortfarande tillräckligt med surf för att du ska kunna göra det du vill på nätet. Telenors mobila bredband har dessutom riktigt bra täckning.

Ett minus med Telenors mobila bredband är priset. Det är klart högre än ett motsvarande mobilt bredband från t.ex. Hallon.

> Läs mer & beställ hos Telenor

Bästa mobila bredbandet med lite surf

Hallon 5 GB
Hallon
 • Ingen bindnings- eller uppsägningstid
 • Spara oanvänd surf (upp till 100 GB)
 • Enkelt att komma igång att surfa
44 kr/mån
89 kr/mån
Läs mer

Vad vi gillar med Hallon 5 GB surf

Hallon är en av få operatörer som erbjuder en relativit låg surfmängd. Om det är det du vill ha är Hallon det bästa alternativet för dig. Hallons priser är dessutom väldigt konkurrenskraftiga. Ingen operatör kan idag matcha Hallons priser.

Med Hallons mobila bredband kan du dessutom spara oanvänd surf. Det är perfekt om ditt surfande skiljer sig åt från månad till månad.

Vad finns det för nackdelar?

En nackdel med Hallons mobila bredband är hastigheten, som är lägre än hos nästan alla andra mobila bredband på marknaden. Dessutom är täckningen i regel sämre än hos många av konkurrenterna. Hallons mobiltäckning är vanligtvis bättre i större städer än ute på landsbygden. Detta är något du måste ha i åtanke innan du skaffar det mobila bredbandet.

För vem passar ett mobilt bredband med lite surf?

Ett mobilt bredband med lite surf passar framförallt dig som bara surfar sporadiskt. Använder du det mobila bredbandet varje dag behöver du mer surf. När du väl surfar på nätet gör du det på enklare webbsidor, exempelvis nyhetssajter. Med en låg surfmängd är det även möjligt att svara på mejl.

> Läs mer & beställ hos Hallon

Andra alternativ

Tre mobila bredband med 15 GB surf. Surfmängden är något högre vilket gör det möjligt att surfa lite mer än med bara 5 GB. Du bör dock undvika att streama filmer och dylikt. Då försvinner 15 GB väldigt snabbt.

Med Tre får du ett mobilt bredband som du kan använda i stort sett överallt i större städer. Dessutom är det mobila bredbandet ganska prisvärt jämfört med konkurrenternas erbjudande.

> Läs mer & beställ hos Tre

Bästa mobila bredbandet för studenter

Tele2 100 GB
Tele2
 • Bra studenterbjudanden
 • Använd surfen i EU och EES
 • Bra täckning i hela Sverige
319 kr/mån
399 kr/mån
Läs mer

Vad vi gillar med Tele2 100 GB surf

Tele2 är den enda operatören som erbjuder ett riktigt bra erbjudande på mobilt bredband för studenter. Deras allra bästa kommer med 100 GB. Det är en tillräckligt hög surfmängd för att du ska kunna använda ditt mobila bredband till både studier och nöje under hela månaden.

Med ett mobilt bredband från Tele2 behöver du troligtvis inte oroa dig för dålig täckning. Operatören har ett av Sveriges absolut bästa mobilnät.

Vad finns det för nackdelar?

Det mobila bredbandet är bra men det finns en nackdel och det är priset. Studentrabatten är inte särskilt stor i jämförelse med abonnemangets ordinarie pris. Risken är att många studenter inte har råd med det mobila bredbandet och i stället får leta upp platser med gratis wifi.

> Läs mer & beställ hos Tele2

Andra alternativ

Tele2:s mobila bredband med 40 GB surf. Surfmängden räcker fortfarande till både studier och nöje, men du måste hålla mer koll på din förbrukning för att säkerställa att den räcker månaden ut.

Ett mobilt bredband med 40 GB är dessutom mer i prisklassen för en student, även om rabatten fortfarande är förhållandevis låg.

> Läs mer & beställ hos Tele2

Bästa mobila bredbandet för företag

Telenor 100 GB
Telenor
 • Kundservice öppet dygnet runt
 • Använd surfen i EU och EES
 • Bra täckning i hela Sverige
399 kr/mån
Läs mer

Vad vi gillar med Telenor 100 GB surf

Det finns flera bra saker med Telenors mobila bredband för företag. Bland annat är täckningen mycket bra vilket är viktigt för företagare som inte vill att tekniken ska sluta fungera under arbetet. Dessutom är det mobila bredbandet ganska prisvärt i förhållande till andra operatörer med mobilt bredband för företag.

Om ditt jobb innefattar utlandsresor är Telenors mobila bredband perfekt. Du kan nämligen använda det utan extra kostand inom EU och EES. Skulle du någon gång ha problem kan du bara kontakta Telenors omfattande kundtjänst som håller öppet dygnet runt.

Vad finns det för nackdelar?

Det finns inte särskilt många nackdelar med Telenors mobila bredband för företag. Operatörens erbjudande håller hög kvalitet och står sig mycket bra gentemot konkurrenterna. Dessutom finns det ganska många surfnivåer att välja mellan.

Den lilla nackdel som möjligtvis finns är att Telenor inte låter dig ta med hela surfmängden på resa inom EU eller EES. Begränsningen är dessutom ganska stor. Har du 100 GB surf får du bara ta med dig 20 GB på resan.

> Läs mer & beställ hos Telenor

Andra alternativ

Hallons mobila bredband med 25 GB surf. Surfmängden passar dig som inte surfar så mycket på nätet men ändå behöver ett mobilt bredband. Rent prismässigt är Hallon dessutom den billigaste operatören av mobila bredband.

Något att vara uppmärksam på innan du skaffar mobilt bredband hos Hallon är täckningen. Den är ofta något sämre än konkurrenterna och framförallt på landsbygden.

> Läs mer & beställ hos Hallon

Hur avgör vi vilket mobilt bredband som är bäst?

När vi har valt ut de bästa mobila bredbanden i respektive kategori har vi tagit hänsyn till flera faktorer. Beroende på kategori har vissa faktorer haft större betydelse än andra. Exempelvis spelar priset större roll när det gäller mobilt bredband för studenter än vad det gör för mobilt bredband för företag.

De faktorer vi har tittat på

 • Surfmängd
 • Hastighet
 • Startavgift
 • Bindningstid
 • Pris
 • Täckning.

Varför du bör lita på våra råd

Vi har i flera år jämfört mobilt bredband från Sveriges ledande operatörer. Den erfarenheten har gjort oss duktiga på att veta vilket mobilt bredband som passar till vilken målgrupp.

I och med att branschen är i ständig förändring ser vi till att uppdatera alla priser och villkor dagligen. På så sätt kan du vara säker på att våra rekommendationer är dagsaktuella.

3 tips för att hitta det bästa mobila bredbandet för dig

Det finns mängder av valmöjligheter när det kommer till mobila bredband. För att du ska bli nöjd med ditt val är det därför en hel del saker du bör tänka på. Här är tre tips på vad du ska göra för att hitta det bästa mobila bredbandet.

 • Välj vilken surfmängd du behöver. Hur du surfar på nätet och hur många ni är som ska använda det mobila bredbandet påverkar vilken surfmängd du behöver. Ett tips är att välja ett mobilt bredband utan bindningstid. Då kan du byta surfmängd om du märker att du valde fel.
 • Titta på operatörernas täckningskartor. Genom att ta del av täckningskartorna kan du ta reda på vilken operatör som kan erbjuda dig bäst täckning där du surfar som mest. Täckningskartorna hittar du på respektive operatörs hemsida.
 • Jämför priserna. Genom att jämföra priserna kan du hitta ett mobilt bredband som passar dig till ett lågt pris.

Vanliga frågor

Kan jag surfa hur mycket jag vill med fri surf?

Nej, operatören har en möjlighet att begränsa din surfmängd om de anser att din förbrukning överstiger vad som kan anses vara normalt. En del operatörer har begränsningar i hur många GB du får surfa för per dag. På så vis är namnet fri surf lite missvisande. Din surfmängd är dock så pass stor att den för de allra flesta upplevs som fri.

Hur kan jag förbättra dålig täckning?

Du kan förbättra dålig täckning på flera olika sätt. Du kan bland annat byta plats och prova det mobila bredbandet någon annastans. Om du har en router kan du testa att flytta på den och ställa den högt upp, fri från annan elektronik. Du kan även köpa till en extern antenn för att förbättra täckningen.

Kan jag använda mobilt bredband utomlands?

Ja, en del mobila bredband kan du använda utomlands. Det beror på vilken operatör det handlar om. Operatörer som låter dig surfa utomlands gör det vanligtvis inom EU och EES när du är på tillfällig resa i landet.

Vad behöver jag för att komma igång med mobilt bredband?

För att komma igång med mobilt bredband behöver du ett sim-kort och ett modem. Modemet placerar du sedan i den enhet du vill surfa på. Vill du i stället skapa ditt eget wifi-nätverk behöver du en router. Om routerna har ett inbyggt modem behöver du ingen externt sådan.

Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@mobiltbredband.se