Foto: John Williams RUS/Shutterstock.com

Samarbeten

Telia har startat partnerprogram där man ska arbeta med 5G-utvecklingen. Första partnern blir Volvo som ska testa den nya tekniken på fjärrstyrda maskiner. Det blir första gången Telia testar 5G inom tillverkningsindustrin.

Telia har beslutat sig för att starta ett partnerprogram för att utveckla 5G. Programmet har fokus på svenska företag som vill testa nya teknologier eller affärsmodeller och behöver 5G för att göra detta. Telias första partner blir Volvo Construction Equipment (Volvo CE).

Volvo CE kommer primärt testa 5G-tekniken på fjärrstyrda maskiner. Det innebär att Telia för första gången kommer testa 5G inom tillverkningsindustrin.

– Vi är oerhört glada över att Volvo CE som första kund anslutit sig till partnerprogrammet. Vi på Telia bidrar med vår erfarenhet av mobil teknologi och möjligheterna att affärsutveckla och bygga allt från uppkoppling till färdiga lösningar, säger Telia Sveriges CTO, Mats Lundbäck.

Telia tror på 5G inom industrin

Telia tror att 5G kommer kunna spela stor roll inom industrin. Där ställs ofta krav på höga datahastigheter och låga svarstider, vilket är något 5G kan bidra med. Jämfört med 4G uppges 5G bli mellan 10-100 gånger så snabbt.

– Fördelarna med 5G när det gäller snabbhet innebär ett stort steg framåt för oss. Inom byggbranschen öppnas en stor potential för bearbetning av mobil data och hur våra maskiner kommer kunna kommunicera och interagera på distans, säger Volvo CE:s teknikschef, Patrik Lundblad.

Att Volvo CE får ta täten bli Telias första partner i detta partnerprogram ser man som en gamechanger för hela bolaget.

Volvo och Telia samarbetar inom andra projekt

Detta samarbete mellan Telia och Volvo CE är inte något helt nytt. Man arbetar sedan tidigare tillsammans med Boliden, Ericsson, Wolfit, ABB, LTU och RISE SICS, i ett projekt för gruvbranschen.

I det projektet arbetar man mycket med vad nästa generations mobilnät kan innebär för exempelvis livsnödvändig kommunikation som finns i en gruva.