En bild på Tres vd Johan JohanssonTres vd Johan Johansson. Foto: MD_Photography/Shutterstock.com

Lanseringar

Operatören Tre blir först i Sverige med en banbrytande router som har en teoretisk maxhastighet på 600 mbit/s. Tack vare WTTx-tekniken som routern använder sig av ska det gå att surfa snabbt där man tidigare hänvisades till ADSL.

Tre presenterar en router med WTTx-teknik. Operatören blir först i landet med att använda tekniken som ska göra det möjligt att surfa i mycket högre hastigheter än tidigare. Routern kommer från det kinesiska företaget Huawei och normalhastigheten kommer ligga på 10-54 mbit/s.

– Det här är en nästa generation mobila bredband som utmanar en marknad där ADSL och fiber hittills varit de självklara alternativen. Nu kan man få höga hastigheter för streaming och surf även dit koppar och fiber inte når, säger Tres vd, Johan Johansson.

Teoretiska hastigheter på 600 mbit/s

Routern har rent teoretiskt en kapacitet att nå upp i 600 mbit/s. Riktigt så höga hastigheter lyckades dock inte Tre komma upp i när man genomförde sina interna tester. Tres högsta uppmätta hastighet var på 326 mbit/s.

Vilken nedladdningshastighet man får beror på hur nära man bor en 4G-mast. Även hur många som är uppkopplade mot masten samtidigt spelar roll. Som bäst ska routern fungera där 4G är ordentligt utbyggt.

[Ads1]

Kan öka näthastigheten och täckningen med 70 procent

Routern fungerar genom en avancerad 4G-teknik innehållandes fyra antenner. Dessa monteras utomhus direkt på en fasad och kan därefter fånga upp signaler från alla olika riktningar. Det behövs ingen riktinställning vilket gör det möjligt att öka sin näthastighet och täckning med 70 procent.

Routern kan sedan placeras i hemmet där den vanliga wifi-täckningen är som svagast.

Tre började sälja den nya routern den 22 november för 3 199 kronor. För att kunna använda routern måste man vara kund hos Tre.