Hand håller på tangentbord på laptop med 5g på skärmen.Tre vill tydliggöra skillnaden mellan bra och lite sämre 5G, och döper därför det senare till 5G light. Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Mobilnät

Tre inför nu ett nytt begrepp som ska skilja det som anses vara ”bra 5G” från den äldre 5G-varianten. Operatören kallar det senare för 5G light. Telekom idag har pratat med Per Stigenberg, ansvarig för Tres nätverk och it i Skandinavien, för att få veta mer om vad det hela innebär.

I syfte att kunna beskriva skillnaden mellan låg- och höghastighets-5g inför Tre nu ett begrepp de kallar 5G light. I en intervju med Telekom idag förklarar Per Stigenberg, ansvarig för operatörens nätverk och it, att de strävar efter att vara så transparenta som möjligt i sin kommunikation med kunderna. Just därför vill de även vara tydliga med vilka 5G-hastigheter man kan förvänta sig.

5G light är första versionen av femte generationens nätverk

Per Stigenberg berättar att 5G light avser den första versionen av femte generationens nätverk som de rullade ut i slutet av 2019. Denna 5G-variant använder främst operatörens 2,1 GHz frekvensband.

I den omtalade 5G-auktionen förvärvade Tre licenser för 3,5 GHz-bandet och på så vis kunde det operatören kallar höghastighets-5g se dagens ljus. Här kombinerar de sitt 2,1 GHz-band med 3,5 GHz-bandet för att kunna erbjuda bästa möjliga upplevelse och hastigheter.

Satsar på hög 5G-kvalitet i varje stad

Per Stigenberg säger att målet med det nya begreppet är att både befintliga och nya kunder ska kunna se var i landet man har tillgång till de ”riktiga” 5G-hastigheterna. 

Enligt Stigenberg satsar de på att täcka städerna där de bygger ut 5G innan de går vidare till nästa. Som Tre-kund ska man helt enkelt kunna få en bra 5G-upplevelse oavsett var i innerstaden man befinner sig.

Heltäckande 5G i Göteborg, Norrköping och Helsingborg

Tres 5G-utbyggnad pågår för fullt. Per Stigenberg berättar att de redan nu har etablerat heltäckande höghastighets-5g i de centrala delarna av Göteborg, Norrköping och Helsingborg. Snart ska även Stockholm och Malmö vara helt 5G-redo.